0 Bestellen (0)

A

- Abberatie
Abberatie kan verwoord worden als een afwijking die op het beeld weergegeven wordt. Voorbeelden van abberatie zijn onjuiste scherpte, vertekening van het beeld en chromatische abberatie. Zie hiervoor ook "Chromatische abberatie".

- Accu
Een accu geeft de camera de benodigde elektrische energie die nodig is om het apparaat te laten werken. Er zijn verschillende soorten en maten accu's. Let u er daarom bij aankoop van een (extra) accu op dat u de juiste kiest. Er zijn verschillende accufabrikanten. Zo is er Jupio die goedkope en kwalitatief goede accu's maakt voor vele merken camera's. Klik hier voor het aanbod van bijvoorbeeld Jupio.

- Achtergrond
De achtergrond van een foto is dat wat zich achter het onderwerp bevindt. Voor het mooiste effect moet de achtergrond in evenwicht zijn met de foto, dit kan door bijvoorbeeld een wazige achtergrond of door herhaling. De achtergrond geeft de foto extra kracht of zorgt ervoor dat de foto helemaal niet mooi is. Klik hier voor achtergrondsystemen van het merk Linkstar. Zie ook "Onderwerp".

- AI-focus
AI-focus is een manier van scherpstellen. De AI-focus stelt scherp op stilstaande onderwerpen en wanneer het onderwerp in beweging komt zorgt de camera ervoor dat het onderwerp scherp blijft. De AI-Focus is een combinatie tussen 'one-shot' en 'AI-servo'. Kijk voor meer informatie hierover bij "One-shot" en "AI-servo".

- AI-servo
Deze autofocus modus wordt gebruikt bij bewegende onderwerpen. De camera blijft continue scherpstellen op het onderwerp. In het begin wordt alleen het middelste scherpstelpunt geactiveerd. Wanneer het onderwerp zich buiten dit punt begeeft zal de camera automatisch overschakelen op het juiste punt.

- Apochromatisch (APO) 
Wanneer men licht door een prisma bekijkt ziet men dat licht uit verschillende kleuren bestaat. Deze kleuren breken op verschillende manieren door de lens. Wanneer deze lichtstralen niet op exact de zelfde plek op de sensor vallen wordt de foto onscherp. Dit is voornamelijk zo bij telelenzen. Door het gebruik van apochromatische lenzen in een objectief wordt dit voorkomen. Zie ook "Chromatische abberatie".

- APS-C
Een sensor van een camera heeft een bepaald formaat. Bijvoorbeeld full frame, APS-C of four third. De maten van een APS-C sensor zijn ongeveer 22,7 bij 15,1 millimeter. Wanneer er met een APS-C formaat sensor gefotografeerd wordt dient er rekening mee te worden gehouden dat de brandpuntsafstand 1,6x wordt vergroot. In verhouding met een fullframe sensor kan er met hetzelfde objectief verder ingezoomd worden en dit is voor velen een groot voordeel. De beeldkwaliteit is iets minder als op een fullframe sensor, maar voor de meeste gebruikers is dit niet opvallend of hinderlijk. Klik hier voor een overzicht van camera's met een APS-C sensor.

- Asferisch
Een lens breekt het licht zodat het op de sensor terecht komt. Aan de buitenkant van een lens wordt het licht op een andere manier gebroken als in het midden. Dit zorgt voor onscherpte aan de randen van een foto. Een asferisch lenselement binnen het objectief is een anders geslepen lens waardoor de foto wél op de juiste manier scherp wordt. Klik hier voor een overzicht van objectieven met een asferisch lenselement.

- Auto focus (AF)
De auto focus, ook wel AF genoemd, is een systeem om automatisch scherp te kunnen stellen. Bij veel camera's zijn er verschillende punten waarop scherp gesteld kan worden. Er zijn verschillende soorten autofocus, zie hiervoor ook "One-shot", "AI-focus" en "AI-servo".

B

- Bajonetsluiting
In de fotografiewereld wordt deze term gebruikt om de sluiting van body en objectief of objectief en zonnekap aan te duiden. Het aan elkaar verbinden van de twee voorwerpen gebeurt door een duw en draaibeweging. Tegenwoordig kunnen door middel van speciale adapters merken onderling worden uitgewisseld; bijvoorbeeld een objectief van Nikon op een camera van Canon.

- Barreldistortion
Wanneer er een groothoekobjectief gebruikt wordt ontstaat min of meer een tonvormig beeld. Barreldistortion is hiervoor de Engelse benaming. Dit beeld kan gecorrigeerd worden in Photoshop. De mate van de tonvorming hangt van het objectief en de brandpuntsafstand af. Fish-eye objectieven hebben een hoge mate van barreldistortion, zie ook "Fish-eye" en "Photoshop".

- Batterygrip
Om te voorkomen dat u vroegtijdig zonder stroom komt te zitten kunt u onder uw camera een batterygrip bevestigen. Deze batterygrip biedt ruimte voor meerdere accu's waardoor u langer door kunt fotograferen. Ook heeft u met een batterygrip een extra handgreep aan de camera en is er een extra ontspanknop aangebracht, dit is vooral handig wanneer u de camera een kwartslag gedraaid houdt. De merken Opteka en Travor hebben solide en comfortabele batterygrips met een goede prijs/kwaliteitsverhouding.

- Beeldhoek
De beeldhoek geeft weer hoeveel er van de totale omgeving op de foto wordt vastgelegd. Een grote beeldhoek wordt bereikt door een groothoeklens of fisheye. Een kleine beeldhoek wordt bereikt door een telelens. Een nog grotere beeldhoek kan bereikt worden door een panorama foto te maken. Zie hiervoor ook "Panorama"

- Beeldruis
Hoe hoger de ISO waarde (zie ook "ISO") hoe meer beeldruis er op een foto te vinden is. Beeldruis kan ook ontstaan door een erg lange belichting van de sensor. Beeldruis is te zien als korreltjes op de foto. Wanneer een kleine sensor gebruikt wordt, zoals in een compact camera, is beeldruis sneller aanwezig dan bij fullframe camera's.

- Beeldstabilisatie
Tijdens het fotograferen kan het toestel nooit 100% stil gehouden worden, hierdoor kunt u onscherpe foto’s krijgen. In veel camera's en objectieven is daarom beeldstabilisatie aangebracht, om het beeld stiller te kunnen houden. Door bewegende glaselementen in een objectief worden de bewegingen van het objectief tegen gewerkt waardoor het beeld stiller blijft. Bij sommige merken is de beeldstabilisatie in de camera zelf verwerkt. Ook door het gebruik van een statief kan trilling voorkomen worden. Bij Canon wordt beeldstabilisatie "IS" genoemd, Bij Nikon "VR". Bij Sigma heet dit systeem "OS" en bij Tamron "VC". Als u geen stabilisatie systeem op uw objectief beschikbaar heeft kunt u kiezen voor bijvoorbeeld de Steadepod. Met dit vernuftige apparaatje bent u in staat bewegingsvrij te fotograferen. 

- Belichtingscompensatie
Belichtingscompensatie (ofwel belichtingscorrectie) is, zoals het woord al zegt, het compenseren van de belichting. Op de camera kunt u instellen of er meer of minder licht binnen moet komen. Dit wordt vaak gebruikt bij tegenlicht of foto's in de sneeuw. Hierdoor wordt de foto lichter of donkerder. Zie ook "EV".

- Bewegingsonscherpte
Bewegingsonscherpte kan op twee manier ontstaan. Of het voorwerp beweegt, óf de camera beweegt tijdens het fotograferen. Bij telelenzen is er sneller bewegingsonscherpte waar te nemen. Bewegingsonscherpte kan op verschillende manieren worden voorkomen, waaronder het gebruik van een statief, snellere sluitertijden, beeldstabilisatie of inflitsen.

- Bit
Een beeldverwerkende chip bestaat uit vele schakels. Zo'n schakel kan aan- of uitstaan en vormt een bit. 8 bits vormen samen een byte. Met deze bytes kunnen letters, cijfers of, in het geval van een camera, pixels opgeslagen worden.

- Body
Een body is een camera zonder objectief bevestigd. Met alleen een body kan nog niet gefotografeerd worden, er zal altijd een objectief bij gebruikt moeten worden. Deze term wordt hoofdzakelijk gebruikt bij spiegelreflexcamera's en micro four-third camera's. Verschillende merken body’s zijn Nikon, Canon, Sony, en Pentax.

- Bokeh
Met de term bokeh wordt de onscherpe achtergrond van een foto bedoeld. Hoe kleiner de scherpte diepte, hoe mooier de bokeh kan zijn. Zie ook ‘Scherpte diepte’.

- BPS
BPS kan voor twee verschillende dingen staan. Ten eerste voor bits per seconde. Dit geeft weer hoe snel een processor het aantal bits kan verwerken. Als tweede kan het staan voor beelden per seconde. Dit toont aan hoeveel foto's een bepaalde camera per seconde kan maken. Zie ook ‘FPS’.

- Brandpuntsafstand
De mate van het in- of uitzoomen wordt weergegeven in millimeters, bijvoorbeeld 18mm of 200mm. Dit getal is de brandpuntsafstand. De brandpuntsafstand geeft weer op hoeveel millimeter vanaf de frontlens het licht op één punt samenkomt. Een primelens heeft een vast brandpunt en met een zoomlens kunnen verschillende brandpuntsafstanden gebruikt worden.

- Bracketing 
Bracketing is het maken van een belichtingstrapje. Er worden drie foto's gemaakt met verschillende belichtingscompensaties. Bijvoorbeeld – 2/3, 0 en + 2/3. Met deze functie kan een HDR opname gemaakt worden. De bracketing-functie is in te stellen op uw camera.

- Bulb
De bulbstand heeft te maken met de sluitertijd. Met de bulbstand kan de lengte van de sluitertijd zelf bepaald worden. Door de ontspanknop in te drukken gaat de tijd in. Wanneer de ontspanknop nog een keer wordt ingedrukt zal de sluiter weer dichtklappen. Deze stand wordt veel gebruikt bij langere belichting zoals het fotograferen van onweer. Met behulp van een draadontspanner of afstandsbediening kan beweging van de camera in de bulbstand worden voorkomen.

- Burst
Veel opnames achter elkaar maken wordt ook wel een burst genoemd. Sommige digitale spiegelreflexcamera’s kunnen tot wel 10 opnames per seconden maken.

C

- CCD
Charge Coupled Device (CCD) is een type sensor welke gebruikt wordt in digitale camera's. Vooral compact camera's maken gebruik van een CCD-sensor. Klik hier voor de modellen camera's die een CCD-sensor gebruiken.

- Chromatische abberatie
Wanneer het licht op een lens valt, worden de afzonderlijke kleuren op verschillende manieren gebroken. Dit zorgt voor een onscherpe paarse gloed wat vooral te zien is bij sterke kleurovergangen.

- Close-Up
Het dichtbij fotograferen van het onderwerp wordt ook wel close-up genoemd. Een extreme vorm van close-up fotografie is macro. Het merk Travor heeft kwalitatief goede filters voor het close-up fotograferen.

- CMOS
CMOS is een type sensor welke veel gebruikt wordt in digitale camera's. In verhouding met een CCD sensor verbruikt de CMOS sensor weinig stroom.

- Compact camera
Een compact camera is een kleine camera met een vaste lens, deze kan niet verwisseld worden. Een compact camera heeft doorgaans een veel kleinere sensor dan een digitale spiegelreflexcamera. Hierdoor is de kwaliteit van een compactcamera minder groot dan een spiegelreflexcamera. Compact camera's zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan digitale spiegelreflexcamera's. Compactcamera's zijn in diverse prijsklassen beschikbaar, klik hier voor compact camera's van € 50,- tot € 200,-, hier voor camera's van € 200,- tot € 400,- en hier voor cameras van € 400 en duurder.

- Compact Flash (CF)
Compact flash is een type geheugenkaart, De bestanden van deze kaart kunnen later weer verwijderd worden waardoor de kaart opnieuw te gebruiken is. Dit type geheugenkaarten wordt veel gebruikt in digitale spiegelreflexcamera's. Bij aankoop dient u erop te letten hoe groot de capaciteit is en hoe snel het kaartje bestanden kan overschrijven. Veel verkochte merken zijn o.a. Sandisk en Lexar.

- Compositie
Een belangrijke factor voor het maken van een goede foto is de compositie. Dit houdt in dat de onderwerpen een goede verhouding ten opzichte van elkaar en de totale foto hebben. Zie ook 'Regel van derden'.

- Contrast
De verhouding tussen licht en donker wordt contrast genoemd. Een foto met veel contrast heeft uitgesproken lichte en donkere delen.

- Cropfactor
De analoge kleinbeeldcamera's hebben een filmformaat van 24 bij 36 millimeter. Bij digitale camera's wordt dit fullframe genoemd. Een brandpuntsafstand van een objectief wordt nog altijd weergegeven met oog op fullframe camera's. Wanneer een digitale spiegelreflexcamera een kleinere sensor dan fullframe heeft zal de effectieve brandpuntsafstand evenredig toenemen. Als de sensor 1,6x kleiner is wordt de brandpuntsafstand met 1,6x vergroot. 1,6 is in dit geval de cropfactor. Zie ook ‘Fullframe’ en ’APS-C’.

- Croppen
Het digitaal inzoomen en uitsnijden van een foto. Dit kan gedaan worden in een fotobewerkingsprogramma. Door veel te croppen verliest de foto kwaliteit.

- CYMK
De afkorting CYMK staat voor de kleuren cyaan, yellow, magenta en zwart. Deze kleuren worden gebruikt bij het afdrukken van uw foto's.

D

- Depth Of Field (DOF)
Een Engelse term voor scherptediepte, zie voor meer informatie 'Scherptediepte'.

- Diafragma
Het diafragma bepaalt de mate van opening van het objectief en hoeveel licht er op de sensor valt. Door een groot diafragma valt er veel licht op de sensor en is de scherptediepte klein. Een klein diafragma bereikt het tegenovergestelde. De grootte van het diafragma wordt weergegeven door het f-getal. Objectieven met een groot diafragma zijn duurder dan objectieven met een minder groot diafragma. Zie ook 'Depth-of-field', 'F-getal' en 'Scherptediepte'.

- Diffuser
Een diffuser is een kapje welke over een (externe) flitser geplaatst kan worden zodat het licht meer diffuus wordt. Het licht wordt daardoor zachter en dit voorkomt hinderlijke schaduwen. Natuurlijke diffusers zijn wolken en mist, deze zorgen ook voor diffuus licht. Het merk Flash Bounce heeft kwalitatief goede diffusers voor vele merken flitsers in het assortiment.

- Digitale zoom
Inzoomen kan op twee manieren, digitaal en optisch. Wanneer u digitaal inzoomt, wordt het beeld digitaal uitvergroot. Dit kan met de meeste compactcamera's en op de computer. Bij digitale zoom gaat de kwaliteit van het beeld sterk achteruit omdat er een kleiner stukje van de foto uitvergroot wordt. Hierdoor bevat de foto uiteindelijk minder pixels en detail. Zie ook ‘croppen’.

- Draadontspanner
Om het op afstand indrukken van de ontspanknop mogelijk te maken werd in het analoge tijdperk vaak een draadontspanner gebruikt. De draadontspanner werkt net als een remkabel van een fiets. Wanneer er een knop aan de ene kant in wordt gedrukt zal de draad aan de kant van de ontspanknop uitsteken en de ontspanknop indrukken. Ook voorkomt een draadontspanner ongewenste trillingen. Tegenwoordig gebeurt het op afstand besturen vaak met een elektrische kabel of afstandbediening. JJC en Micnova zijn populaire merken als het gaat om draadontspanners.

E

- EV
EV is de afkorting van het Engelse woord ‘exposure value’. De EV is de mate van belichting. Deze kan aangepast worden door de diafragma, de sluitertijd of de ISO waarde aan te passen. In de camera kan ook de EV aangepast worden. De camera berekent dan zelf welke waarden er nodig zijn om te fotograferen.

- Exif
De exif is de informatie die bij een foto opgeslagen wordt. Deze informatie bevat de instellingen die gebruikt zijn bij het maken van de foto. Er kunnen zelfs GPS gegevens mee worden opgeslagen.

- Extender
Een extender is een ring met een stuk glas erin die tussen de camera en het objectief geplaatst kan worden. De extender vergroot het beeld waardoor de brandpuntsafstand vergroot wordt. Zo bestaan er extenders die 1,4 of 2 keer vergroten. Een 300mm objectief wordt dan ineens 420 of 600mm. Klik hier voor kwaliteits extenders van het merk Kenko.

F

- F-getal/waarde
Het f-getal, of de f-waarde geeft de grootte van de diafragma opening weer. Hoe groter de opening van het diafragma, hoe lager het getal. Dit kan logisch verklaard worden doordat het getal de oppervlakte van de diafragma lamellen weergeeft. Zie ook ‘Diafragma’.

- Filter
Om speciale effecten aan foto's toe te voegen kan er een filter op het objectief geschroefd worden. Filters zijn in verschillende maten verkrijgbaar zodat op elk objectief filters passen. Er zijn filters voor verschillende effecten, bijvoorbeeld polarisatiefilters, beschermfilters etcetera. O.a. het merk Hoya en Travor zijn populaire merken als het gaat om filters.

- Fish-eye
Er wordt over fish-eye gesproken als de mate van groothoek 15 millimeter of kleiner is. Fish-eye objectieven kunnen een beeldhoek van wel 180 graden halen! Door deze enorme beeldhoek worden alle rechten lijnen krom en is de mate van barreldistortion dus hoog. Toch is het erg leuk fotograferen met een fisheye door het unieke effect. Zie ook ‘Groothoek’ en ‘Barreldistortion’. Klik hier voor een overzicht van fish-eye objectieven binnen ons assortiment.

- Flitser
Een flitser is een krachtige lichtbron die vaak in de camera is ingebouwd. Ook zijn er nog krachtige externe flitsers die op de camera bevestigd worden. De flits ontstaat doordat er een hoog voltage door een buisje met xenongas gestuurd wordt. De kracht van een flitser wordt aangeduid met het richtgetal. Zie ook ‘Richtgetal’.

- Flitsschoen
Een flitsschoen is de aansluiting op de camera waarop een externe flitser aangesloten kan worden. De flitsschoen heeft elektrische contactpunten die signalen uitwisselt met de flitser. Zie ook ‘Flitser’.  Voor uw flitsschoen zijn er ook speciale flitsschoenkapjes verkrijgbaar, dit om te voorkomen dat er stof in uw flitsschoen komt. 

- Focus
Focussen betekent het scherpstellen van het beeld. Er wordt gewerkt met manueel focussen (MF) en automatisch focussen (AF). Zie ook "Auto Focus" en "Manual Focus". Er

- FPS
Dit is de afkorting voor Frames Per Second. Wanneer hier over gepraat wordt gaat het vaak over de opnamesnelheid van een camcorder die van een x aantal beeldjes per seconde een film maakt. Hoe hoger dit getal, hoe vloeiender het beeld. Ook kan het staan voor het aantal foto's dat een camera per seconde kan maken.

- Full HD
Dit geeft weer hoe hoog de resolutie van een beeld opgenomen of weergegeven kan worden. Dit ziet men veel bij camcorders, digitale camera's en televisies. Full HD staat voor een resolutie van 1920x1080 pixels. Ook met een aantal spiegelreflexcamera's en zelfs compact camera's kunnen fantastische Full HD films worden gemaakt. Softwarefabrikant Magix heeft een groot aanbod software waarmee HD-beelden kunnen worden vewerkt.

- Fullframe
Wanneer er over fullframe gepraat wordt gaat het over de sensor van de camera. Een fullframe sensor heeft een afmeting van 36 x 24 millimeter. De term fullframe wordt gebruikt omdat de sensor even groot is als het negatief bij een analoge camera. Camera’s met een fullframe sensor geven scherpere foto’s met minder ruis en een mooiere scherptediepte. Wij voeren diverse fullframe camera's in ons assortiment, klik hier voor een overzicht.

G

- Geheugenkaart
Op een geheugenkaart wordt de gemaakte informatie opgeslagen. Dit kunnen bijvoorbeeld foto’s, video’s of bestanden zijn. Door middel van een geheugenkaart kan de informatie naar een computer overgeplaatst worden. Zie ook ‘CF’ en ‘SD’. O.a. het merk Sandisk en Lexar zijn populaire merken als het gaat om geheugenkaarten.

- Gezichtsdetectie
De gezichtsdetectiefunctie is veel terug te vinden op digitale compactcamera's. Met deze functie herkent de camera automatisch gezichten en zal automatisch op de gezichten in de foto scherpstellen.

- Groothoek
Wanneer een objectief een brandpuntsafstand van 28 millimeter of kleiner heeft, wordt er gesproken van groothoek. Bij een APS-C sensor wordt het brandpunt met factor 1,6 vergroot. Daarom wordt er bij dit formaat van groothoek gesproken onder de 18 millimeter. Met een groothoekobjectief kan er een grote omgeving op de foto gezet worden. Daarom wordt een dergelijk objectief veel gebruikt bij landschappen. Zie ook ‘APS-C’.

H

- Harddisk
Een harddisk is een schijf waarop informatie opgeslagen kan worden. In een computer zit een harddisk maar er kunnen ook losse harddisks gekocht worden, zogenaamde externe harddisks. Deze losse harddisks zijn ideaal voor het opslaan en archiveren van uw gemaakt foto's en video's. O.a. het merk LaCie is een toonaangevend merk op het gebied van externe harddisks.

- Helderheid
De helderheid geeft weer hoeveel licht een bepaald beeld afgeeft. Bijvoorbeeld van het LCD-schermpje op een digitale camera. Als een foto te helder is dan is het beeld te licht in verhouding met de werkelijkheid.

- HD (High Definition)
De afkorting HD, wat staat voor high definition, kom je vaak tegen bij televisies, camcorders en tegenwoordig ook (spiegelreflex)camera's. HD staat voor de resolutie van het beeld, met HD is dit 1280x720 pixels. Door dit hoge aantal pixels is het beeld veel scherper en van hogere kwaliteit. Zie ook ‘Full-HD’. Magix heeft een groot aanbod software waarmee HD-beelden kunnen worden vewerkt.

- HDMI
HDMI is de afkorting van het Engelse High Definition Multimedia Interface. Via een HDMI kabel kan de digitale informatie van bijvoorbeeld een digitale (video)camera direct naar de televisie verzonden worden. Voor het verbinden van HDMI apparaten zijn er diverse kabels verkrijgbaar in ons assortiment. 

- HDR
High Dynamic Range wordt vaak afgekort door HDR. Een HDR-foto bestaat uit 3 of meer foto's van hetzelfde onderwerp, alleen steeds met een andere belichtingcompensatie, bijvoorbeeld -1,0,+1. Dit wordt ook wel bracketing genoemd. Wanneer deze foto's in bijvoorbeeld Photoshop of Photomatix tot één foto gemaakt worden ontstaat een foto met een hoog dynamisch bereik, HDR. Zie ook ‘Photoshop’ en ‘EV

- Histogram
Een histogram is een grafiek die de mate van belichting van de foto laat zien. Wanneer de grafiek aan de rechterkant van het histogram heel hoog is, zijn er veel lichte delen in de foto. Wanneer de grafiek aan de linkerkant heel hoog is, zijn er juist veel donkere delen in de foto.

- Hoekzoeker
Een hoekzoeker is een verlengstuk van de zoeker welke aan de zoeker bevestigd wordt. Dit verlengstuk is in een hoek gebogen zodat er in moeilijke posities ook gefotografeerd kan worden. Een hoekzoeker wordt veel gebruikt voor opnames dicht aan de grond. Klik hier voor ons aanbod hoekzoekers.

I

- Image stabilizer (IS)
Het stabilisatiesysteem van Canon. Zie ook "Beeldstabilisatie". Als u geen stabilisatie systeem op uw objectief beschikbaar heeft kunt u kiezen voor bijvoorbeeld de Steadepod. Met dit vernuftige apparaatje bent u in staat bewegingsvrij te fotograferen. Klik hier voor een overzicht van Canon's objectieven met beeldstabilisatie.

- Invulflits
Een invulflits is een flits welke het onderwerp een klein beetje bijlicht. Een invulflits is niet bedoeld als hoofdlicht in de foto, maar heeft juist een ondersteunende functie om bijvoorbeeld hinderlijke schaduwen te belichten.

- ISO
De ISO is een waarde die de gevoeligheid van de sensor bepaalt. In het analoge tijdperk waren er filmrolletjes met verschillende gevoeligheden, nu kan dit gewoon in de camera aangepast worden. Wanneer de gevoeligheid omhoog gaat worden de sluitertijden sneller. Een nadeel van een erg hoge ISO is de verhoogde beeldruis. Toch kunnen de nieuwere camera´s steeds beter met een hoge ISO-waarde overweg. Zie ook ‘Beeldruis’.

J

- JPEG
JPEG, (spreek uit als 'jee peg') is een formaat waarin bestanden kunnen worden opgeslagen. Bijna alle digitale camera's maken gebruik van JPEG bestanden. Met JPEG kan men gemakkelijk een bestand kleiner maken, maar wanneer dit vaak gebeurt levert dit wel kwaliteitsverlies op. Daarnaast hebben JPEG bestanden minder bewerkingsmogelijkheden dan RAW bestanden. Zie ook ‘RAW’.

K

- Kelvin 
Kelvin staat voor de kleurtemperatuur van het licht. Zo heeft kunstlicht een waarde van 2200-3200 Kelvin en daglicht een waarde van 5500-10000 Kelvin. Om een foto te krijgen met de juiste kleuren moet de witbalans in de camera aangepast worden aan de Kelvinwaarde van het licht waarin gefotografeerd wordt.

- Kit
In de fotografiewereld wordt het woord 'kit' gebruikt als benaming voor een body met een standaard zoomlens. Bij CameraNU.nl kunt u een losse camera kopen, de body. Maar ook een body met één of twee zoomlenzen, dit is een zogenaamde kit. Kijk verder op deze website voor prachtige kits voor een scherpe prijs.

L

- Lens
Zie objectief.

- Lichtmeting
Een digitale camera meet het binnenkomende licht met een lichtmeter en bepaalt aan de hand van de hoeveelheid het diafragma, ISO en sluitertijd. Deze waarden kunnen ook zelf ingesteld worden, de camera berekent dan de waarden die niet ingesteld zijn. Ook zijn er losse lichtmeters verkrijgbaar die veel gebruikt worden in studio's. Zo kan de camera naar eigen wensen ingesteld worden.

- Lichtsterkte
Wanneer een objectief een groot diafragma-opening heeft, kan er veel licht op de sensor komen waardoor de sluitertijd sneller kan worden. Een objectief met een groot diafragma (laag F-getal) wordt daardoor ook wel een lichtsterk objectief genoemd. Hoe lichtsterker een objectief, hoe groter de diafragma-opening en hoe lager het F-getal. Zie ook ‘diafragma’ en ‘F-getal’.

- Live View
In het analoge tijdperk kon je alleen fotograferen door te kijken door de zoeker. De nieuwe camera's zijn (bijna) allemaal uitgerust met een LCD-schermpje welke het beeld weergeeft zoals het op de foto staat. Op een groot aantal modellen kunt u live via dit beeldscherm kijken wat u fotografeert, dit is de Live View. Sommige schermpjes zijn draai- en kantelbaar waardoor het gemakkelijk fotograferen is in lastige posities. Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk door de zoeker te kijken. Dit biedt over het algemeen meer stabiliteit.

M

- Macro
Wanneer men een onderwerp in de verhouding 1:1 op je sensor krijgt wordt er gesproken over macro. 1 centimeter zal op de sensor dus ook echt 1 centimeter moeten zijn. Macrofotografie kan met speciale macro-objectieven gedaan worden, maar ook met voorzetlenzen en tussenringen. Zie hiervoor ook voorzetlens en tussenring.

- Manual focus
Bij een camera kan er vaak zowel handmatig als automatisch gefocust worden. Dit handmatig focussen heet manual focussen. Bij een digitale spiegelreflexcamera kan men handmatig focussen door aan een zogenaamde focusring op het objectief te draaien.

- Megapixel
Eén megapixel is even groot als een miljoen pixels. De resolutie van de sensor van een digitale camera wordt uitgedrukt in megapixels. Een pixel kan een bepaald aantal kleuren weergeven, dit hangt weer af van het aantal bits. Zie ook ‘bits’ en ‘pixel’.

- Micro Four Thirds
Een Micro Four Thirds camera is een relatief compacte camera met verwisselbare lenzen, net als bij een spiegelreflexcamera. De Micro Four Thirds camera's hebben eigenlijk dezelfde mogelijkheden als normale digitale spiegelreflexcamera’s maar maken geen gebruikt van een spiegel. Hierdoor kan de camera compact blijven. De naam Four Thirds is ontstaan doordat de camera's gebruik maken van een sensor met een diagonaal van ¾ inch.

- Monopod
Er zijn verschillende soorten statieven, dit zijn de zogenaamde tripods en monopods. De monopod is een statief die niet uit zichzelf blijft staan doordat het maar één poot heeft. Deze poot biedt stabiliteit en is toch licht, klein en snel op te zetten. De prachtige tripods en monopods uit ons assortiment vind u hier. Zie ook 'Tripod'.

O

- Objectief
Een objectief staat in de volksmond beter bekend als een lens. Dit is echter niet correct omdat een objectief een aantal lenzen tezamen is. Een lens is één stuk glas, een objectief bestaat uit verschillende soorten lenzen in één behuizing. Deze soorten lenzen zorgen ervoor dat het objectief een zo perfect mogelijk beeld geeft. Er zijn verschillende soorten objectieven, zoals groothoekobjectieven, telelenzen, macrolenzen en objectieven met een vast brandpunt. Zie ook Groothoek, Telelens, Macro en Brandpunt.

- Onderwerp
Het onderwerp is datgene waar het om draait in een foto. Wanneer er geen onderwerp in een foto zit, is de foto vaak saai om naar te kijken.

- One-shot
One-shot is een autofocusstand waarbij eenmaal scherp wordt gesteld op het onderwerp. Wanneer u de ontspanknop half indrukt kunt u nog van compositie veranderen en afdrukken. Voor andere autofocusstanden kijkt u bij ‘AI-focus’ of ‘AI-Servo’.

- Omnibounce
Zie "diffuser".

- Optical Stabiliser (OS)
Het stabilisatiesysteem van Sigma. Zie ook "Beeldstabilisatie". Als u geen stabilisatie systeem op uw objectief beschikbaar heeft kunt u kiezen voor bijvoorbeeld de Steadepod. Met dit vernuftige apparaatje bent u in staat bewegingsvrij te fotograferen.

- Optische zoom
Digitale camera's kunnen op twee manieren in- en uitzoomen, dit kan digitaal, door vergroting van het beeld of optisch. De optische zoom gebeurt door het in en uit schuiven van het objectief. Met compactcamera's gebeurt dit door een knopje op de camera en met een spiegelreflex gebeurt dit door aan het objectief te draai of uit te schuiven.

P

- Panorama
Een reeks foto's die met behulp van bijvoorbeeld het beeldbewerkignsprogramma Photoshop aan elkaar worden geplakt om zo één grote foto te maken. Panoramafoto's worden vaak gemaakt van landschappen. Zie ook ‘Photoshop’. CameraNU.nl heeft voor u diverse setjes samengesteld waamee u probleemloos 360° foto's kunt maken. 

- Polarisatiefilter
Een polarisatiefilter is een stukje glas dat voor het objectief geplaatst kan worden door middel van een schroefdraad. Het filter zorgt ervoor dat de kleuren versterkt worden en het contrast vergroot. Ook zorgt dit filter ervoor dat hinderlijke reflecties niet meer zichtbaar zijn. Er kan gewoon door een spiegelende ruit gefotografeerd worden. Aan een polarisatiefilter zit een draairing waarmee de mate van de werking bepaald kan worden. Klik hier voor ons aanbod polarisatiefilters.

- Photoshop
Photoshop is een beeldbewerkignsprogramma, voor zowel Windows als Mac, waarmee foto’s en ander digitaal materiaal aangepast en bewerkt kunnen worden.

- Pixel
Een pixel is een klein puntje welke een bepaalde kleur weergeeft. Al deze pixels samen vormen het totale beeld. Een pixel bestaat op haar beurt weer uit bits, meestal 8. Met deze 8 bits kunnen 256 verschillende kleuren gemaakt worden (zie ook "Bit").

- Processor
De processor in een camera verwerkt de informatie welke de sensor opvangt. Bij het maken van een foto in JPEG-formaat maakt de processor een foto van de informatie. Bij het fotograferen in RAW kan de foto bijna volledig aangepast worden met behulp van de computer. Ook de snelheid van de processor is belangrijk, hiermee kan bepaald worden hoeveel foto's er per seconde gemaakt worden en hoe snel deze verwerkt worden.

- Purple fringing
Zie "Chromatische abberatie".

R

- RAW
RAW is net als JPEG een formaat waarin een bestand wordt opgeslagen. RAW is Engels voor ruw, een RAW afbeelding is een ruw bestand welke nog aangepast kan worden in een bewerkingsprogramma als Photoshop. Bij RAW heeft u simpel gezegt veel meer mogelijkheden bij de bewerking van de foto op de computer. Instellingen als belichting en witbalans kunnen later nog aangepast worden. Zie ook ‘Photoshop’.

- Regel van derden
De regel van derden wordt veel gebruikt voor het bepalen van de compositie. Wanneer u het beeld horizontaal en verticaal door drieën deelt, krijg u vier snijpunten. Als het onderwerp zich op dit snijpunt bevindt is de foto over het algemeen het interessantst om naar te kijken. Natuurlijk is dit geen vaste regel en kunnen uitzonderingen op deze regel soms nog mooier zijn. Zie ook "Onderwerp".

- Resolutie
De resolutie geeft aan uit hoeveel beeldpunten (pixels) een bestand bestaat, bijvoorbeeld 1080x720. Het totaal aantal beeldpunten wordt soms ook weergegeven in megapixels. Digitale camera's krijgen door de jaren heen een steeds hogere resolutie.

- Rijstzak
Wanneer er, om welke reden dan ook, geen statief gebruikt kan worden biedt een rijstzak een uitkomst. Een rijstzak is een zak die gevuld wordt met rijst, zonnebloempitten of ander dergelijk materiaal. Deze zak kan laag bij de grond neergelegd worden, of bijvoorbeeld op het portier van een auto. Door de inhoud van de zak biedt de rijstzak steun aan de camera met objectief. Klik hier voor een overzicht van rijstzakken.

- RGB
De afkorting RGB staat voor de drie primaire kleuren rood, groen en blauw. Met deze kleuren maakt uw camera de kleuren die in een afbeelding worden weergegeven. Als u deze beelden afdrukt wordt er gebruik gemaakt van de CYMK kleuren. Zie ook "CYMK".

- Richtgetal
Een flitser heeft een bepaald richtgetal, dit richtgetal geeft de maximale lichtopbrengst van de flitser weer. Het richtgetal wordt weergegeven bij een ISO waarde van 100 en een diafragma van F/1.0. Wanneer een flitser een richtgetal van 58 heeft en u de ISO op 100 en het diafragma op F/5.6 heeft staan zal de flitser een onderwerp tot 10,36 meter kunnen belichten (58/5.6=10,36).

- Ruis
Zie "Beeldruis".

S

- Scherptediepte
De scherptediepte geeft aan over welk gebied een foto scherp is. Door een kleiner f-getal te nemen (de diafragmaopening wordt groter) zal de scherptediepte beperkt worden, en andersom ook natuurlijk. Op deze manier krijgt u bijvoorbeeld mooie vage achtergronden terwijl het onderwerp scherp is. Met een macrolens of een telelens wordt de scherptediepte ook kleiner.

- Sensor
Bij analoge camera's valt het licht op een filmrolletje, de zogenaamde film. Uiteindelijk werd deze film ontwikkeld en afgedrukt. Bij digitale camera's valt het licht op een lichtgevoelige sensor. De sensor geeft het gemeten licht door aan de processor en deze maakt er een digitale foto van. Er zijn verschillende soorten en maten sensors, zie ook ‘CCD’, ‘CMOS’ en ‘Full-frame’.

- Sferisch
Een sferische lens is een stuk glas dat bol is geslepen aan twee zijden of bol aan één zijde en vlak aan één zijde. Doordat deze lenzen nooit 100% goed geslepen zijn ontstaat er een vorm van aberratie. Dit wordt tegengegaan door een asferisch lenselement. Zie ook "Aberratie" en "Asferisch".

- Sluitergordijn
Wanneer de spiegel in een spiegelreflexcamera opklapt zal de sensor belicht worden, maar niet voordat het zogenaamde sluitergordijn geopend is. Je kunt dit zien als het gordijn bij een theatervoorstelling. Het eerste sluitergordijn gaat omhoog open, er valt licht op de sensor en het tweede gordijn zal naar boven dichtgaan. Zo voorkomt de camera dat het onderste deel van de sensor langer belicht is dan het bovenste deel.

- Sluitertijd
De sluitertijd geeft aan hoe lang de sensor wordt belicht. Bij veel licht zal de sluitertijd korter zijn omdat er veel licht op de sensor valt en dus een korte tijd nodig is voor de juiste belichting. Bij weinig licht zal de sluitertijd logischerwijs langer zijn. De camera moet dan heel stil worden gehouden, anders is het beeld bewogen. De sluitertijd wordt aangegeven in seconden. Zo staat 1/2000 voor een tweeduizendste deel van een seconde.

- Softbox
Een softbox is een soort kap die op een flitser of studioflitser gezet kan worden. De softbox zorgt ervoor de het flitslicht zachter wordt waardoor er geen harde schaduwen zullen zijn. Eigenlijk is een softbox een vergrootte diffuser. Zie hiervoor ook "Diffuser". Kijk hier voor softboxen met een goede prijs kwaliteitsverhouding van het merk Visico.

- Spiegelreflex
Een spiegelreflexcamera biedt vele voordelen ten opzichte van een compactcamera. Objectieven kunnen verwisseld worden en de mogelijkheden zijn een stuk groter. Helaas is een spiegelreflex vaak ook duurder dan een compactcamera. Met een spiegelreflex kijk je via de zoeker naar een spiegel, op deze spiegel valt het licht dat door het objectief naar binnenkomt. Wanneer de ontspanknop ingedrukt wordt klapt de spiegel omhoog en komt het licht op de sensor. Wilt u echt alles over spiegelreflexcamera’s weten? Kom dan eens naar onze winkel aan het Spijk 8 op Urk. Onze experts geven u graag een heldere uitleg. Klik hier voor alle huidige modellen.

- Strijklicht
Vlak voor zonsondergang en vlak na zonsopkomst staat de zon laag aan de hemel. Hierdoor ontstaat een licht dat het onderwerp mooi belicht. De zon zorgt dan voor lange schaduwen. Dit verschijnsel heet strijklicht

- Statief
Een statief zorgt ervoor de dat camera stil gehouden kan worden tijdens het fotograferen. Zo kunnen er ook bij langere sluitertijden scherpe foto's gemaakt worden. Er zijn twee soorten statieven, tripods en monopods. Zie voor meer info over deze statieven ook ‘Tripod’ en ‘Monopod’. Klik hier voor ons uitgebreide aanbod statieven.

- Statiefgondel
Met grote telelenzen is het moeilijk uit de hand te fotograferen en nog scherpe foto's te krijgen. De camera met objectief zal op een statief geplaatst moeten worden. Meestal wordt het statief onder de camera bevestigd, maar doordat een telelens zo zwaar is zullen de camera en objectief uit evenwicht raken en naar voren neigen. Om dit te voorkomen zit op een telelens vaak een soort beugel waarmee de camera met objectief op het statief geplaatst kunnen worden. Zo is het alles in evenwicht. Klik hier voor de statiefgondels uit ons assortiment.

- Strobe Flash
Met de term "Strobe Flash" fotografie (ook wel genoemd strobistfotografie, echter de naam strobist mag vanwege het merkenrecht niet meer gebruikt worden), wordt het fotograferen met externe flitsers bedoeld. De flitser, of meerdere, wordt niet op de camera bevestigd maar los van de camera op een bepaalde plek neergezet. De flitsers worden bijvoorbeeld via een infraroodsignaal of radiosignaal aangestuurd. Op deze manier kunt u heel creatief zijn met verschillende lichtopstellingen. Voor ons aanbod Strobe Flash flitsers en accessoires klikt u hier.

- Stop
Een stop is een eenheid in de fotografie. Deze eenheid wordt gebruikt bij de diafragma waardes (f-getal), sluitertijden en belichtingcompensatie van de flitser of camera. Elke stop betekent een halvering of verdubbeling van de hoeveelheid licht die op de sensor komt. Neem bijvoorbeeld het F-getal 4 en 5.6; het getal 4 geeft dubbel zoveel licht op de sensor als het getal 5.6.

T

- Telelens
Een telelens is een objectief met een grote brandpuntsafstand welke fotograferen van onderwerpen op grote afstand mogelijk maakt. Met een telelens kun je iets wat ver weg is nog beeldvullend op de foto krijgen. Een telelens wordt veel gebruikt voor natuur- en sportfotografie. Ook bij vliegtuigspotters zijn telelenzen populair.

- Tripod
Een tripod is zoals het woord eigenlijk al zegt, een statief met drie poten. Een tripod biedt een hoge stabiliteit bij het fotograferen. Door gebruik te maken van een tripod kunt u zelfs met langere sluitertijden hele scherpe foto´s krijgen. Klik hier ons totale aanbod tripods verder op onze website.

- Tussenring
Een tussenring is, zoals het woord al zegt, een ring die tussen de body en het objectief geplaatst wordt. Deze ring bevat geen lens zoals bij een extender. Een tussenring zorgt ervoor dat er dichterbij scherpgesteld kan worden zodat ook 'macro' fotografie met uw huidige objectief mogelijk is. Tussenringen zijn er in verschillende maten zodat de scherpstelafstand aangepast kan worden. De tussenringenset van Kenko vindt u door hier te klikken.

U

- USB
De afkorting USB staat voor Universal Serial Bus, normaliter wordt alleen de afkorting gebruikt. USB wordt als standaard verbinding gebruikt voor het aansluiten van printers, digitale camera´s en andere apparatuur aan een computer.

- UV-filter

UV Filters zijn de meest gebruikte filters, deze filteren UV-straling uit de lucht. Deze filters zorgen vaak voor betere kwaliteit foto's. Dat is overigens niet de (enige) reden waarom de meeste fotografen deze filters aanschaffen. Men gebruikt deze filters voornamelijk ter bescherming van de objectieven. Krasjes op het lensoppervlak zijn uitermate vervelend en soms ook zichtbaar op de foto. Om de kans hierop te verkleinen schroeft u een filter voor de lensopening. U vervangt liever een filter, dan een vaak veel duurdere lens. Een UV-filter kunt u altijd op het objectief laten omdat er bijna geen lichtverlies is. Klik hier voor een overzicht van onze UV-filters.

 

V

- VGA
De afkorting VGA komt van het Engelse ‘Video Graphics Array’ en wordt veel gebruikt in de computerwereld. Het is een standaard om beelden weer te geven op een monitor van een computer. Klik hier voor ons huidige aanbod VGA-kabels.

- Vibration compensation (VC)
Het stabilisatiesysteem van Tamron. Zie ook "Beeldstabilisatie". Als u geen stabilisatie systeem op uw objectief beschikbaar heeft kunt u kiezen voor bijvoorbeeld de Steadepod. Met dit vernuftige apparaatje bent u in staat bewegingsvrij te fotograferen. Tamron levert diverse objectieven met vibration compensation, klik hier voor een overzicht.

- Vibration reduction (VR)
Het stabilisatiesysteem van Nikon. Zie ook "Beeldstabilisatie".

- Vignettering
Vignettering is te zien als een zwarte/donkere rand in de hoeken van een foto. Dit ziet men vaak bij groothoek-objectieven. De rand van het objectief, of de zonnekap houd het licht aan de rand van de foto tegen waardoor er in de hoeken minder licht op de sensor valt.

- Voorgrond
De voorgrond is dat wat zich voor het onderwerp op de foto bevind. Een voorgrond kan ervoor zorgen dat de foto heel mooi is, of juist heel lelijk. Let er daarom bij het maken van een foto niet alleen op hoe het onderwerp en de achtergrond er uit zien, maar ook hoe de voorgrond er uit ziet. Zie ook ‘Achtergrond’.

- Voorzetlens
Voorzetlenzen zijn speciale lenselementen die voor het objectief geplaatst kunnen worden. Dit kunnen lenzen zijn die de mate van groothoek of tele vergroten of het mogelijk maken om dichterbij scherp te stellen. Door een voorzetlens te gebruiken zal de kwaliteit van de foto wel verminderen. De verschillende voorzetlenzen uit ons assortiment vindt u door hier te klikken.

W

- Waterpas
Een waterpas is een buisje waarin water zit met een luchtbel. Wanneer de waterpas precies horizontaal ligt zal de luchtbel zich exact in het midden bevinden. Een waterpas wordt soms ingebouwd in een statief zodat men kan zien of de foto precies recht wordt genomen. Vooral bij landschappen is dit belangrijk. Klik hier voor waterpassen uit ons assortiment.

- Witbalans
Lichtbronnen als de zon, gloeilamp, tl-buis etc. geven allemaal een bepaalde kleur licht af (zie ook "Kelvin"). Dit licht wordt in onze hersenen omgezet naar de juiste kleur, een camera doet dit automatisch. Voor de beste witbalans zal dit handmatig aangepast moeten worden in de camera zodat de camera weet welke kleur licht er binnen komt. Met andere woorden, De juiste witbalans zorgt ervoor dat uw foto de juiste kleur krijgt. Als u gebruik maakt van een White Balance Lens Cap heeft u altijd de juiste witbalans. Het huidige aanbod vind u hier.

Z

- Zoeker
Wanneer men een foto maakt kun men door de zoeker kijken om te weten wat men fotografeert en waar men op scherp stelt. Bij spiegelreflexcamera´s kijkt mendoor de zoeker naar een spiegel, deze spiegel vangt het licht op welke door het objectief komt. Een compactcamera heeft vaak een digitale zoeker. Tegenwoordig hebben veel toestellen een Live View functie, hierop wordt het beeld geprojecteerd. Zie ook ‘Live View’. Het merk JJC heeft voor verschillende cameramerken zoekeraccessoires beschikbaar. 

- Zonnekap
Een zonnekap wordt aan de voorkant van het objectief bevestigd en houdt schuin invallende licht tegen. Wanneer dit niet gebeurt komt er een vreemde waas op de foto waardoor de foto onbruikbaar is. Meestal is een zonnekap van hard plastic gemaakt. Hierdoor biedt een zonnekap een goede bescherming voor uw frontlens. Door een zonnekap zal er minder snel stof of bijvoorbeeld een kras op uw frontlens komen. Zonnekappen van JJC zijn van hoogwaardig materiaal en zeer scherp geprijsd! U vind ze door hier te klikken.

- Zoom
De zoom zorgt ervoor dat de brandpuntsafstand vergroot en verkleind kan worden. Dit kan zowel optisch als digitaal. Zie ook "Digitale zoom" en "Optische zoom". Een zoomobjectief wordt altijd aangeduid met de minimale en maximale brandpuntsafstand, bijvoorbeeld 24-70mm. CameraNU.nl heeft een enorm assortiment zoomlenzen, van diverse merken. Klik hier voor een uitgebreid overzicht.