Zes tips voor de mooiste herfstfoto's

Rutger Bus
6 jaar geleden

Wanneer de herfst eraan komt betekent het dat je weer de mooiste kleurschakeringen kunt verwachten in de natuur. Hiervoor moet je natuurlijk wel weten wanneer je de beste kans maakt om die prachtige kleuren met je camera vast te leggen. De herfst duurt doorgaans zo’n twee maanden, maar is vaak op zijn mooist in de laatste twee weken van oktober en de eerste week van november. Bedenk daarbij wel dat het weer van grote invloed is op het pieken van de herfstkleuren...

Tip 1: Bestudeer het weer

Is het in aanloop naar de herfst koud, dan zullen de bomen eerder verkleuren en moet je dus ook eerder op pad. Heb je juist een warme aanloop, dan kan het zo maar eens zijn dat de verkleuring pas aan het eind van oktober op gang begint te komen. Ook de hoeveelheid neerslag en wind kunnen van grote invloed zijn. Zo blijft er bij een beste zuidwesterstorm laat in oktober weinig blad aan de bomen zitten en kan het zomaar zijn dat alle mooie herfstkleuren van de een op de andere dag verdwenen zijn. Je timing is dus cruciaal.

Zes tips voor mooie herfstfoto's - 1
Zes tips voor mooie herfstfoto's - 2

Tip 2: Schilderen met aanwezige kleuren

Doordat er in de herfst een enorme variëteit aan kleuren in het bos te vinden is, kun je dit in je voordeel gebruiken. Neem bijvoorbeeld een paddenstoel als onderwerp en positioneer jezelf dusdanig dat je bijvoorbeeld een geel gekleurde beuk als achtergrond hebt. Gebruik daarbij een groot diafragma (f/4.0 of groter) zodat de achtergrond mooi wazig wordt. Je zult zien dat je een prachtig egaal gele achtergrond krijgt en dat je paddenstoel extra mooi naar voren komt. Gebruik dus de aanwezige kleuren als achtergrondscherm en schilder hiermee je foto’s in de meest prachtige herfsttinten.

Tip 3: Fotografeer tijdens een bewolkte dag

Alhoewel het tijdens een zonnige dag prachtig is in het herfstbos, is het vaak wenselijk om er juist op uit te gaan wanneer het bewolkt is. De bewolking fungeert dan namelijk als één grote softbox, waardoor het licht veel gelijkmatiger is verdeeld. Dit komt niet alleen het contrast in je foto’s ten goede, maar ook de kleuren komen hierdoor nog meer tot hun recht. Wil je toch wat extra kleur aan je foto’s geven, dan kun je een polarisatiefilter gebruiken. Deze geeft net dat beetje extra verzadiging aan je foto’s en haalt eventuele vervelende reflecties uit je foto. Polariseer niet te veel, want dat kan al gauw een oververzadigd resultaat geven.

Zes tips voor mooie herfstfoto's - 3

Tip 4: Duik in de kleine wereld

Misschien overbodig om te noemen, maar vergeet vooral je macrolens niet mee te nemen. In de herfst barst het natuurlijk van de fotogenieke paddenstoelen die erom vragen om op de foto gezet te worden. Maar ook spinnen in hun web en de vele kleurrijke mossen zijn gewillige onderwerpen om op de foto te zetten. Met andere woorden, duik eens in die kleine wereld waar je anders zo snel aan voorbij loopt. Er zal letterlijk een wereld voor je opengaan. Mocht je een setje macro tussenringen hebben liggen, dan zou ik die ook meenemen. Je kunt dan nog dichter op je onderwerp kruipen waardoor er nog meer details zichtbaar worden.

Tip 5: Gebruik een statief

Zeker wanneer je macrofoto’s wilt gaan maken, is het gebruik van een statief haast onvermijdelijk. De kleinste beweging tijdens het afdrukken geeft al bewegingsonscherpte en een verlies van details in je foto’s. Gebruik dus het liefst een statief in combinatie met de self-timer van je camera of een draadontspanner of afstandsbediening. Deze attributen komen ook van pas wanneer je tijdens de bewolkte of mistige dagen juist voor de landschapsfoto’s gaat. Er komt dan zo weinig licht in het donkere herfstbos dat je al snel met lange sluitertijden moet werken om een goed belichte foto te krijgen. Ik gebruik zelf vaak een handig reisstatief. Deze is niet zo zwaar en groot, waardoor je je makkelijk door het bos kunt bewegen. Daarnaast geven ze voldoende stabiliteit voor het maken van jouw perfecte macrofoto. Heb je geen statief, dan kun je overwegen om een rijstzak mee te nemen om je camera te ondersteunen.

Zes tips voor mooie herfstfoto's - 4
Zes tips voor mooie herfstfoto's - 5

Tip 6: Wijk af van de gebaande paden

En dan bedoel ik niet dat je als een wilde door het bos moet gaan rennen, maar dat je ook eens out-of-the-box moet denken. Denk hierbij aan een detailopname van de filamenten van een paddenstoel, een close-up van de dauwdruppels in een spinnenweb of een foto die belicht is op een zonneharp die door het donkere herfstbos klieft. Zo krijg je vaak heel verrassende beelden. Ik ga zelf vaak heel minimalistisch op pad. Ik neem niet al m’n fotoapparatuur mee, maar kies van tevoren bewust voor één bepaalde lens met het liefst één brandpuntsafstand. Zo dwing je jezelf namelijk op een andere manier naar een compositie te kijken en ben je veel actiever bezig om een juiste compositie te vinden. Heel erg leuk om te doen, al zeg ik het zelf. En ook dit kan hele verrassende resultaten opleveren.

Zes tips voor mooie herfstfoto's - 6
Zes tips voor mooie herfstfoto's - 7

Wat zit er in mijn fototas?

De apparatuur die ik vaak gebruik voor het maken van (herfst)foto’s zijn een Nikon D700 en de kleine Sony A6000. Hierop zet ik vaak mijn manual focus lenzen van Samyang. De 135mm f/2.0 met Nikon vatting, is echt een heerlijke lens om mee te werken. Ragscherp en een groot diafragma wat voor een lekkere bokeh zorgt. Daarnaast gebruik ik de 12mm f/2.0 lens op de Sony A6000 als groothoeklens voor de mooie landschappen. En de Nikkor 300mm f/4.0 gebruik ik vaak om een onderwerp dichtbij te halen als deze wat verder weg is of moeilijk te bereiken is. Ook kun je deze lens goed gebruiken om prachtige detailopnames te maken wanneer je tussenringen gebruikt.

Dit alles wordt gedragen door mijn Induro CT314 Carbon statief met Sirui K30-X balhoofd, die ik voor de zwaardere camera-lens-combo’s gebruik. Het handige Sirui UltraLight T-024X carbon reisstatief met Sirui C10S balhoofd gebruik ik meestal in combinatie met de Sony A6000 en de 12mm f/2.0 lens. Lekker licht en handzaam van formaat. Dit alles vervoer ik in een cameratas van Vanguard. Maar zoals gezegd, ga ik vaak zo minimalistisch mogelijk op pad!

Zes tips voor mooie herfstfoto's - 8

Auteur

Rutger Bus

Semi-professioneel, autodidactisch fotograaf Rutger Bus heeft inmiddels bijna vijftien jaar ervaring en heeft zich ontwikkeld als natuur- en landschapsfotograaf. Zijn werk wordt gebruikt voor reclame doeleinden, geplaatst in ZOOM.nl magazine en meest recent een interview in een Readers Showcase op de website van DPReview.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.