Welke lens koop ik als beginnend fotograaf na(ast) mijn kitlens?

8 jaar geleden

In het vorige blog-artikel heb ik het gehad over het uitbreiden van je fotografie uitrusting en gaf ik voorbeelden van complete allround sets van de drie grootste merken: Canon, Nikon en Sony. De laatste voorbeeldset in dat artikel was gericht op gevorderde gebruikers met een fullframe camera. Maar wat als je genoeg hebt aan het vervangen van de 18-55mm voor een variant met iets meer zoombereik, of maar één extra objectief wilt hebben voor een specifieke vorm van fotografie? Dit artikel staat daarom vol met tips voor trotse eigenaren van een instapmodel camera met een APS-C formaat sensor die tegen de beperkingen aanlopen van de standaard kitlens!

De kitlens vervangen

Soms is die kitlens gewoon nét niet toereikend. Wil je meer zoom voor het fotograferen van objecten waar je ver vanaf staat? Wil je meer groothoek om juist in kleine ruimtes veel vast te leggen? Wil je deze zoom en groothoekmogelijkheden ook nog eens in één objectief hebben omdat je één lens in je tas meer dan voldoende vindt? Dan hebben de merken keuze genoeg, afhankelijk van wat jij wilt fotograferen.

De Canon fotografen kunnen voor meer groothoek en meer zoom kijken naar de EF-S 15-85, de EF-S 18-135 of de EF-S 18-200mm. Nikonians kunnen een keuze maken uit de AF-S 16-85, de AF-S 18-105, de AF-S 18-200 of zelfs een AF-S 18-300mm met nog meer zoombereik. De Sony gebruikers hebben aan de 16-105mm, de 18-135mm en de 18-250mm drie uitstekende opties.

Op reis met je camera

Tijdens een vakantie heb je over het algemeen geen zin om een uitgebreide uitrusting mee te zeulen. De hierboven genoemde objectieven zijn door het zoombereik uitstekend te gebruiken als je op reis gaat, maar in het Cameranu assortiment vind je van Sigma en Tamron ook allerlei zoomobjectieven met een groot bereik en een licht gewicht. En de objectieven van deze bekende merken zijn verkrijgbaar voor allerlei verschillende lensmounts!

Groothoekgebruikers

Wie veel binnen fotografeert of een liefhebber is van landschappen en architectuur, kan eigenlijk niet zonder een goede supergroothoek. Binnen loop je al snel tegen de beperkingen aan qua wat er in beeld past en buiten wil je de weidsheid goed kunnen laten zien. Ik noem even de EF-S 10-18mm en de EF-S 10-22mm van Canon, de AF-S 10-24 van Nikon en de [11-18mm] van Sony.

In plaats van een groothoekzoom zou je naast de kitlens ook kunnen kiezen voor een lichtsterke groothoek met een vaste brandpuntsafstand. Maar wie vaak landschappen of gebouwen fotografeert, ontkomt er eigenlijk ook niet aan om de uitrusting aan te vullen met een betrouwbaar statief, een afstandsbediening en diverse filters (zoals een polarisatiefilter of grijsfilters) voor het verkrijgen van de beste eindresultaten.

Een APS-C sensor?

Bij een camera met een APS-C formaat sensor heb je te maken met een cropfactor, dit omdat de sensor kleiner is dan de sensor van een fullframe camera. De cropfactor geeft aan hoeveel kleiner de beeldsensor is in vergelijking met een fullframe sensor. De grootte van de cropfactor is niet bij elke camera met een cropsensor gelijk.

Door bijvoorbeeld een 1.5x cropfactor van de camera heb je in kleine ruimtes eerder een supergroothoek nodig om alles in beeld te kunnen brengen, want een 24mm objectief heeft dan een beeldhoek als zijnde een 36mm objectief (24 x 1.5 = 36). Dit is natuurlijk niet echt groothoek meer, daarvoor kun je beter een objectief met 16mm in het bereik aanschaffen.

Anderzijds is het met een spiegelreflex die een kleinere sensor heeft, juist weer wat eenvoudiger om onderwerpen te fotograferen die verder weg zijn. Met 105mm (105 x 1.5 = 157.5mm) breng je een onderwerp iets groter in beeld dan met een 70mm (70 x 1.5 = 105mm). Het feit dat je geen fullframe sensor in je camera hebt, speelt een flinke rol bij de keuze van je objectief.

Welke lens koop ik als beginnend fotograaf na(ast) mijn kitlens - 1

Macrofotografie: het uitvergroten van details

Macro-objectieven bij uitstek voor camera's met een APS-C formaat sensor zijn de Canon EF-S 60mm, de Nikon AF-S 40mm en de Sony 50mm. Om iets nóg groter in beeld te brengen kun je kiezen voor een macro objectief met een langere brandpuntsafstand, maar dan zit je in een hele andere prijsklasse. Handige hulpmiddelen voor het fotograferen van de kleinste details zijn bijvoorbeeld tussenringen en omkeerringen. Met tussenringen kun je de minimale scherpstelafstand van een objectief verkleinen en zo dichterbij het onderwerp komen. Een omkeerring is een eenvoudige en scherp geprijsde oplossing waarmee je een objectief omgekeerd op de camera kunt plaatsen om zo macro-opnames te maken..., of zelfs een lens omgekeerd op een ander objectief kunt plaatsen!

Portretfotografie

Portretlenzen bij uitstek zijn een 50mm en, voor iets meer telebereik, een 85mm. Het ligt er maar net aan waar je voorkeur naar uitgaat. Objectieven met deze brandpuntsafstand hebben een natuurlijk perspectief en zijn lichtsterk, wat resulteert in een prachtig verloop van de scherptediepte. Zo leg je echt de nadruk op de persoon die je fotografeert en vallen eventuele storende elementen in de achtergrond wat minder op. Het enige wat even wennen is aan dit soort objectieven is dat je niet kunt in- of uitzoomen. Als je dichterbij wilt komen of verder weg wilt van de persoon die je aan het fotograferen bent, dan moet je aan de wandel. Zowel Canon als Nikon en Sony bieden verschillende varianten van deze twee objectieven aan.

Lichtsterkte voor doorgewinterde sportfotografen

Twee belangrijke factoren voor de echte sportfanaten die actie vast willen leggen zijn lichtsterkte en de snelheid van de automatische scherpstelling. Een voor de hand liggende keuze is een objectief met een zoombereik van 70 tot 200mm: de Canon EF 70-200mm f/2.8L, de Nikon AF-S 70-200mm f/4.0G en de Sony 70-200mm f/2.8. Deze objectieven hebben een veelzijdig zoombereik waarmee je behoorlijk ver kunt komen, maar toch ook foto's kunt maken op momenten dat de actie meer naar je toe komt.

Of je meer zoombereik nodig hebt, is afhankelijk van wat je fotografeert. Je kunt bewust voor een prime met een lange vaste brandpuntsafstand kiezen of juist voor een objectief met een ontzettend groot zoombereik, zoals een 150-600mm, die minder lichtsterk is. Omdat je bij het fotograferen van sport over het algemeen weinig speling hebt met sluitertijden, moet je er rekening mee houden dat je bij een minder lichtsterk objectief meer kans hebt op ruis omdat je de ISO-waarde omhoog moet schroeven. Als je binnensporten fotografeert, zou ik absoluut kiezen voor lichtsterkte boven een groot zoombereik!

Conclusie

Het kiezen voor het vervangen van de kitlens of het erbij kopen van een ander objectief, is echt volledig afhankelijk van wat je het liefst fotografeert en hoe je werkt. Als je twijfelt over wat je moet kopen, kun je je voor een gericht advies wenden tot de Cameranu klantenservice of een bezoekje brengen aan de winkel op Urk. In onze winkel kun je bovendien allerlei objectieven huren..., een interessante optie om eens wat dingen uit te proberen!

Auteur

Arlene Londema

Fotograaf Arlene Londema richt zich op het maken van conceptueel werk, portretten en reportages. Ze heeft een voorliefde voor beelden met natuurlijk licht, maar voelt zich ook thuis in een fotostudio. De sfeer en puurheid van een beeld zijn voor haar heel belangrijk.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.