Dronefotografie: een statief van 100 meter!

8 jaar geleden

Het is dé nieuwe accessoire in de toolkit van de gevorderde landschapsfotograaf: een drone. Met een drone kun je immers niet alleen foto's maken en filmen vanuit het perspectief van een vogel of luchtballon, je kunt je camera ook nog eens 90 graden naar beneden draaien voor een extra bijzondere blik op onze aarde. Je moet echter wel een paar regels in acht nemen en denken aan de veiligheid van anderen. Het is niet zo heel erg vreemd dat luchtfotografie van een hobby voor weinigen is uitgegroeid tot een serieuze hobby voor iedereen die zich bezig houdt met (landschaps)fotografie. Drones zijn immers in korte tijd zeer betaalbaar geworden en bieden steeds meer mogelijkheden. Daarnaast worden de ingebouwde camera's van ready to fly drones kwalitatief steeds beter, en kun je dankzij de speciale cameraophanging (een gimbal genaamd) bijzonder stabiele videobeelden maken, zoals je in onderstaande video kunt zien.

Creatieve mogelijkheden met een quadcopter of drone

De creatieve mogelijkheden van drones zijn eindeloos. Eigenlijk beschik je over een statief welke je honderd meter of meer kunt uitschuiven. Tegenwoordig beschikken bijna alle drones over first person view, wat wil zeggen dat je vanaf de grond precies kunt zien wat de camera registreert. Dankzij deze feature kun je de drone precies naar de gewenste locatie dirigeren en je dan optimaal concentreren op het maken van de gewenste shot. De GPS en hoogtemeter zorgen ervoor dat je drone precies op dezelfde plek blijft hangen. Maar daar blijft het niet bij. Tegenwoordig zijn de meeste drones ook te programmeren, zodat ze een vooraf ingesteld route afleggen. Daardoor kun je bijzonder mooie videobeelden maken. Ook zijn er volautomatische vliegprogramma's voorhanden. Met Point of Interest bijvoorbeeld laat je de drone rond een object cirkelen, terwijl de camera precies op het midden gericht blijft. In onderstaande video zie je het resultaat.

Vlieg- en fotografietips van een drone

Net zoals dat je een camera moet leren kennen, moet je ook je drone eerst leren kennen. Het is wel een apparaat dat je in drie dimensies moet besturen, waarbij een kleine stuurfout of een lege accu tot een crash kan leiden. Ga dus eerst oefenen boven een weiland! Probeer verschillende figuren met je drone te vliegen en draai de neus van het toestel ook eens jouw kant op, zodat je kunt wennen aan de omgekeerde besturing die dat met zich meebrengt.

Richt je eerst op sturen, dan op fotograferen

Als je de besturing van je drone in de vingers hebt wordt het tijd om je te richten op het fotograferen. Ga niet meteen honderd meter hoog vliegen, maar maak eens wat foto's van 10 of 20 meter hoogte. Al vanaf deze hoogte krijg je al een heel uniek perspectief. Draai verder de camera eens 90 graden omlaag: vaak zorgen patronen op de aardbodem voor heel bijzondere luchtfoto's. Zeker als de zon laag staat en er lange schaduwen geworpen worden krijg je op deze manier vaak heel bijzondere foto's.

Experimenteren voor gevorderden

Ben je eenmaal wat meer gevorderd, dan kun je leuke experimenten gaan doen met bijvoorbeeld 360 graden luchtfotografie of timelapse opnamen vanuit de lucht. Ook het maken van 3D-modellen komt met een drone binnen handbereik. Zo werd er een 3D-model gemaakt van een windmolen aan de hand van een serie luchtfoto's van een windmolen.

Welke drone moet je kopen?

Het is helaas niet zo dat je zomaar iedere spiegelreflexcamera aan een drone kunt hangen. Ten eerste vraagt het gewicht van zo'n camera plus objectief om een drone die vele duizenden euro's kost. Daarnaast vraagt zo'n systeem eigenlijk om een dual remote setup, waarbij één persoon zich richt op het bedienen van de drone, terwijl een tweede operator zich bezig houdt met de bediening van de camera. Gelukkig zijn er genoeg drones te koop die compleet worden geleverd met ingebouwde camera. Wil je serieus in de weer met luchtfotografie of het maken van video's, dan raad ik een model aan met een 4K camera. Daardoor kun je ook in de hoogste resolutie filmen. Bekijk bijvoorbeeld mijn review van de DJI Phantom 3 Professional of mijn review van de Yuneec Q500 4K quadcopter.

Regelgeving voor drones

Als je met een drone in de weer gaat, is het wel handig om je eerst op de hoogte te stellen van de geldende regels. Als amateur (lees: je ontvangt geen geld voor je foto's) heb je in Nederland nog redelijk veel vrijheid. Je mag overdag tot 120 meter hoog vliegen, zolang je maar niet boven mensen, bebouwing of wegen vliegt en je de drone in het zicht houdt. Ook moet je uit de buurt blijven van vliegvelden. Zie voor meer informatie en een kaartje van gebieden waar je niet mag vliegen: vliegjedroneveilig.nl. Wil je professioneel in de weer met drones? Dan gelden er veel strengere regels. Kijk onder meer op dronewatch.nl voor de actuele stand van zaken.

Upload je dronefoto's naar Pixair!

Ben jij al in de weer met dronefotografie, en wil je graag je mooiste foto's laten zien aan anderen? Maak dan snel een account aan op Pixair, het nieuwe platform voor aerial photography. Je kunt er eenvoudig dronefoto's uploaden en een portfolio aanleggen met thematische collecties. In de toekomst worden er via Pixair ook thematische fotowedstrijden georganiseerd. Meld je dus snel aan!

Auteur

Wiebe de Jager

Na jarenlang veel plezier te hebben beleefd aan landschaps- en macrofotografie was het tijd voor wat nieuws..., en dat kwam in de vorm van de drone. Sindsdien is hij in de ban van de mogelijkheden van deze vliegende camera's. Wiebe de Jager is auteur van het boek Dronefotografie, dat in juni 2015 verscheen. Wiebe schrijft ook dagelijks over drones op Dronewatch.nl. Verder is hij initiatiefnemer van de publiekscampagne Vlieg je drone veilig.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.