Fotograferen met een polarisatiefilter

Als je foto’s maakt met een polarisatiefilter wordt de algehele verzadiging iets versterkt en vooral blauwtinten worden blauwer. Witte wolken of bergen met sneeuw worden daardoor meer geaccentueerd. Door aan het filter te draaien kun je daarnaast reflecties weghalen. Een polarisatiefilter wordt vaak gebruikt voor landschaps- en architectuurfotografie en wordt ook wel een 'polarizer' of 'CPL-filter' genoemd.

Bekijk alle polarisatiefilters

Fotograferen met een polarisatiefilter - 1

Wat doet een polarisatiefilter?

  • Het filter laat alleen gepolariseerd licht door
  • De algehele kleurverzadiging van je foto wordt iets versterkt
  • Het filter beïnvloedt de zichtbaarheid van spiegelingen en reflecties
  • Het effect is het sterkst onder een hoek van negentig graden
  • Geeft één tot twee stops lichtverlies

Hoe werkt een polarisatiefilter?

Een polarisatiefilter is selectief in het doorlaten van licht. In plaats van dat je het licht uit alle richtingen opvangt, bepaal je zelf vanuit welke richting je licht doorlaat. Dit doe je door aan het filter te draaien. Je ziet dit direct terug op je scherm of door de zoeker. Al het verstrooide licht (ongepolariseerd licht) wordt door het filter tegengehouden en alleen het gepolariseerde licht wordt doorgelaten.

Wat voor effect geeft het filter?

Het effect van een polarisatiefilter zie je direct terug door je zoeker van je camera of op de live view van je scherm. Als je aan het filter draait zie je op een bepaald punt het beeld donkerder worden. Dan zit je op het maximale effect van het filter. Als je verder draait, dan zie je alles weer lichter worden. Ook zie je reflecties verdwijnen en kun je ineens door een wateroppervlak heen de bodem zien. Probeer het maar eens!

Stap voor stap fotograferen met een polarisatiefilter

  • Bevestig het filter op je objectief
  • Kijk door de zoeker of op het scherm van je camera
  • Draai langzaam aan het voorste deel van het filter
  • Kies de juiste belichting
  • Maak je foto

Wanneer heeft het filter het meeste effect?

Een polarisatiefilter heeft het meeste effect onder een hoek van negentig graden van de zon óf onder een hoek van vijfenveertig graden ten opzichte van het oppervlak dat reflecteert. Let daarom goed op je positie ten opzichte van de zon of je onderwerp. Je kunt dit filter heel goed inzetten bij het fotograferen van landschappen met veel blauwe lucht en witte wolken in beeld, wateroppervlakken, gebouwen met ramen, natte begroeiing zoals bladeren met dauw en reflecterende onderwerpen zoals auto’s.

Heb ik een polarisatiefilter nodig?

Ben je een landschapsfotograaf of leg je vaak cityscapes vast, dan is een polarisatiefilter eigenlijk een onmisbare accessoire in je fototas. En zeker wanneer je veel reist en regelmatig op mooie plekjes in de bergen of bij meren komt. Maar ook voor macrofotografie kan het handig zijn, om bijvoorbeeld de schitteringen van natte bladeren te laten verdwijnen en de details weer goed te kunnen zien. Zelfs voor portretfotografen kan een polarisatiefilter een fijn hulpmiddel zijn om een foto vanuit een andere invalshoek te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van een bruid die binnen vlakbij het raam door de visagiste wordt opgemaakt.

Fotograferen met een polarisatiefilter - 4

De meest populaire polarisatiefilters

Leer alles over grijsfilters
Leer alles over grijsfilters
Een grijsfilter heeft invloed op hoeveel licht er doordringt tot de sensor. Welke grijsfilters zijn er en hoe werk je ermee?
Lees meer
Filters voor je camera
Filters voor je camera
Er bestaan ronde, vierkante en rechthoekige filters en ze er zijn in vele soorten en maten! Maar wat zijn filters precies?
Lees meer