Tips voor een beginnende natuurfotograaf

Alexander Koenders
8 jaar geleden

Tips voor een fotograaf

Ik begin dit artikel met de opmerking dat het kopen van de allerduurste apparatuur niet per definitie zorgt voor de mooiste foto´s. En dat zal je waarschijnlijk niet verbazen. Het helpt je wel maar er komt nog zo veel meer bij kijken dan enkel dat. Kennis van licht, instellingen en de functies daarvan, je onderwerp en waar je die kunt vinden en nog veel meer. Fotografie is niet voor niets een paar eeuwen lang voorbehouden geweest aan hen die er de moeite voor namen om de techniek onder de knie te krijgen. Nog niet zolang geleden moest je er 4 jaar lang voor naar school voordat je überhaupt mocht zeggen dat je fotograaf was.

Tijden veranderen en zo ook de techniek en daarmee de toegankelijkheid in de wereld die fotografie heet. Dankzij die technische vooruitgang hoeven wij niet heel erg meer na te denken en gaat de gemiddelde hobbyist er met zijn camera fluitend op uit wetende dat hij altijd wel met een goede foto thuis zal komen. Toch? Gelukkig is er nog steeds iets meer nodig dan alleen maar goede apparatuur, zoals een tal van persoonlijke kwaliteiten die nodig zijn om tot een fraai en in het oog springend resultaat te komen.

Fotografie is geduld

Een hele belangrijke kwaliteit in de wereld van de natuurfotografie bijvoorbeeld is geduld. Iets waar veel van de huidige fotografen helaas net iets te weinig van hebben. Eerst maar eens gaan kijken wat je onderwerp doet, hoe het leeft, waar het zich beweegt en wat de favoriete spots zijn waar hij of zij zich wenst op te houden. Vervolgens gaan uitvinden hoe dicht je bij een van die locaties, waar jij van verwacht dat er iets gaat gebeuren, kunt komen zonder dat het onderwerp er vandoor gaat of last van je heeft. Vaak betekent dit dat je meerdere keren naar deze locatie moet om het onderwerp aan jou te laten wennen. Dat je niet langer als een bedreiging wordt gezien.

Bevriend fotograaf Erwin van Laar heeft zo meerdere seizoenen achtereen veel tijd gestoken in het laten wennen van een koppel kerkuilen aan zijn aanwezigheid. Het resultaat loog er niet om. De dankbaarheid van een gewillig onderwerp welke zich mooi op de foto laat zetten en je laat merken dat je onderdeel bent van zijn omgeving is een prachtige beloning.

Tips voor een beginnende natuurfotograaf - 1
Tips voor een beginnende natuurfotograaf - 2
Tips voor een beginnende natuurfotograaf - 3

Nog meer tips voor een goede foto

Welke tips kun je een aankomend natuurfotograaf nu nog meer meegeven? Als je het voorgaande enigszins onder de knie hebt zijn de stappen “kijken”, “instellen”, “afdrukken” en als er niets meer te doen is…, controleren. Een van de meest gemaakte fouten is het in alle haast pakken van de camera en snel afdrukken om vervolgens tot de ontdekking te komen dat de foto mislukt is. Te donker, te licht, te veel ruis, bewogen en te scheef. Om vervolgens met behulp van een fotobewerkingsprogramma deze fouten te herstellen. Niet zelden resulteren deze digitale aanpassingen in onnatuurlijk ogende en slecht bewerkte foto’s.

Ervaring zorgt voor kennis

Het weten welke instellingen horen bij welke situatie en omstandigheden komt met de ervaring die je in het veld opdoet. Het moet een tweede natuur worden en hoe eerder je begint met steeds de eerder genoemde stappen te volgen des te sneller krijg je dit onder de knie en voorkom je dat een boel frustratie achteraf. Mocht je niet willen nadenken over het gebruik van instellingen omdat je denkt je in een situatie te bevinden waarbij je mogelijk een geweldige kans mist? Zet je camera dan gewoon op de automaat. De meeste camera’s gaan daar erg goed mee om en produceren dan vaak een beter beeld dan jij zou kunnen doen als je nog niet erg bedreven bent in het bepalen van de juiste instellingen bij bepaalde omstandigheden.

Tips voor een fotograaf

Kijk niet naar je camera maar naar je omgeving

Wat je bij fotografen vaak ziet is het steeds terugkijken na het nemen van een paar shots en dat terwijl de actie ieder moment weer kan losbarsten. Terugkijken is leuk maar zoals mijn goede vriend Jan Vermeer altijd zei: “pas terug kijken als je thuis bent anders mis je de mooiste momenten.” Nu zal de waarheid in het midden liggen maar zolang er sprake is van actie of een leuk meewerkend onderwerp…, focus je op het maken van dé foto. Uiteraard is dit niet beslist van toepassing op landschaps- en productfotografie maar bij dieren zeker wel. En nu snel naar buiten en aan de slag!

Auteur

Alexander Koenders

Alexander Koenders is fotograaf, schrijver en Olympus-ambassadeur met een enorme liefde voor de natuur. Naast zijn passie voor fotografie is Alexander betrokken bij uiteenlopende mileugerelateerde vraagstukken en wil hij veel meer mensen liefde voor de natuur laten beleven.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.