Microfotografie: Klein, kleiner, kleinst

Marc Brouwer
8 jaar geleden

Iedereen die weleens op zoek is geweest naar insecten weet waarschijnlijk wel dat er ontzettend veel bijzondere varianten zijn. Hiervoor hoef je niet eens verre reizen te maken, ze zitten overal. Mijn interesse voor deze kleine wezentjes is jaren geleden ontstaan door het vinden van vele soorten zodat mijn moeder ze kon fotograferen. Maar ja…, op een bepaald moment wilde ik ze zelf ook vastleggen. In het begin op een vrij eenvoudige manier, je hebt beslist niet meteen de allerduurste camera nodig.

Begin klein

De camera waarmee ik begonnen ben was een hydride camera, de Panasonic FZ30. Om daarmee meer vergroting te krijgen had ik een voorzetlensje nodig, de Raynox DCR-250. Een externe flitser is altijd prettig, maar zolang de interne flitser er niet voor zorgt dat de lens van de camera schaduwen geeft kan deze prima gebruikt worden. Deze combinatie gaf resultaten als de onderstaande foto. Het zijn snuitkevers van een aantal millimeters in lengte.

Stapje verder

Tegenwoordig fotografeer ik met een Olympus E-M1 systeemcamera. Voor macro- of microfotografie heeft de digitale zoeker naar mijn mening vele voordelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in de zoeker het beeld te vergroten voor een nauwkeuriger scherpstelling. Naast een 50mm macro lens gebruik ik ook een 2x converter en een twin-light flitser.

Een juffer, zoals op de onderstaande foto, is relatief groot en daardoor makkelijk te vinden in de buurt van water. Deze zat tussen het riet langs een sloot. Wat ik aan deze foto zo bijzonder vind is het detail in de ogen. Met deze foto was ik genomineerd voor de WNF Frans Lanting Award. Genomineerd worden en soms wat winnen is een goede motivatie om nog mooiere foto’s te gaan maken, maar interesse in de beestjes helpt ook heel erg. Door te weten wat je fotografeert ga je beter zoeken en verschillen tussen de beestjes ontdekken.

Extreem klein

Het echte millimeterwerk. Is dat makkelijk? Nee. Het vraagt veel tijd en geduld, maar als het lukt is het wel heel bijzonder om te zien! Ik fotografeer eigenlijk altijd uit de hand, ook bij de echte kleine beestjes. Dit doe ik omdat ik het makkelijker vind dan een statief opstellen, maar dat kan voor iedereen natuurlijk anders zijn. Het beestje op de foto hieronder is een cicade van ongeveer 1.5 millimeter. Om deze foto te maken had ik nog meer vergroting nodig, daarvoor heb ik de Raynox MSN-202 gebruikt. Een nadeel van zo’n extreme vergroting is dat maar een heel klein deel scherp is. Focus stacking, het op elkaar leggen van foto’s met een ander scherptepunt, is hiervoor een oplossing. Hierbij is een statief wel een aanrader.

Verschil in vergroting

Om een idee te krijgen van het verschil in vergroting heb ik ook een foto gemaakt van zo’n zelfde cicade met alleen een 50mm macro lens en met een 50mm macro lens + 2x converter. Het verschil is hierboven goed te zien.

Tips

Een goede plek om te gaan zoeken is tussen brandnetels, vooral de verse en meest pijnlijke exemplaren. Bossen en bosranden zijn ook een mooie plek voor onder andere wantsen. In het gras of riet langs een sloot is vaak ook van alles te vinden. Door ergens even stil te zitten en rond te kijken zie je vaak dingen die je normaal over het hoofd ziet.

Auteur

Marc Brouwer

Marc is elke zaterdag en in de schoolvakanties te vinden als verkoper op de pro-afdeling in de winkel van Cameranu op Urk. In 2007 is Marc begonnen met fotografie. Het liefst zit hij tussen kleine beestjes om ze te fotograferen. Een klein insect van een paar millimeter vergroten zodat het beeldvullend bekeken kan worden. De ogen van insecten vindt hij ook geweldig om vast te leggen, vooral door de verschillende prachtige kleuren, maten en patronen. Ook vogels behoren tot zijn interessegebied.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.