Waar let je op bij het kopen van een verrekijker?

Een verrekijker gebruik je om onderwerpen in de verte beter te kunnen zien. Koop je een goede verrekijker, dan heb je hier heel veel jaren plezier van. Oriënteer je daarom goed voordat je een verrekijker koopt. Maar waar let je eigenlijk allemaal op bij het kopen van een verrekijker? In volgorde van belangrijkheid let je op:

  • Rust tijdens het kijken
  • Kwaliteit van het glas en de coatings
  • Helderheid en lichtsterkte
  • Afmeting en gewicht
  • De vergroting van de kijker
  • De prijs

Technische eigenschappen versus de praktijk

Bij de aanschaf van een verrekijker zijn er een aantal eigenschappen waar je op kunt letten. Denk aan de vergroting, de uittredepupil en het schemergetal. Deze getallen zeggen op papier iets over de technische kwaliteit van de kijker. Maar door de verschillen in onze ogen en het brein ervaart iedereen de echte kwaliteit van een kijker op een andere manier. Daarom moet je vooral letten op de rust tijdens het kijken.

Rust tijdens het kijken

Bij de aanschaf van een kijker kun je letten op de technische specificaties. Maar belangrijker is hoe je de kijker zelf ervaart tijdens het kijken. Hoe meer je ogen en je brein moeten werken bij het kijken door een verrekijker, hoe minder rust je ervaart. Deze rust wordt beïnvloed door:

  • De totale lichttransmissie
  • Scherpte
  • Trillingen

Om echt een goede keuze te kunnen maken is het dus belangrijk om de kijker te testen. Zo kom je er achter welke kijker het best bij jou past en door welke kijker je het fijnst kunt kijken.

De kwaliteit van het glas en de coatings

De kwaliteit van het glas, maar vooral de coatings bepalen voor een groot deel de lichttransmissie van de kijker. Een kijker met topkwaliteit glas en coatings kan met een lagere lichtsterkte en schemergetal gerust beter presteren dan een goedkopere kijker met een lagere kwaliteit glas en coatings.

Soorten glas

Er zijn verschillende soorten glas. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van BK7 en BaK-4 glas. De meeste verrekijkers worden echter gemaakt met het betere BaK-4 glas. Dit glas heeft een hogere brekingsindex dan BK7 glas. Hierdoor krijg je een mooier en rustiger beeld.

Coatings

De coatings zijn het belangrijkst voor de beeldkwaliteit van de verrekijker. Er zijn verschillende coatings de die beeldkwaliteit beïnvloeden. Deze coatings zorgen onder andere voor een verhoging van de beeldkwaliteit door interne reflecties te verminderen. Elk ongecoat glaselement heeft reflecties, waardoor er licht verloren gaat. Hoe meer elementen gecoat zijn, hoe beter het licht gebundeld wordt en ook echt je oog bereikt.

Coated: tenminste één van de glaselementen is gecoat Multi-coated: Alle glaselementen hebben minimaal één laag coating Fully multi-coated: Alle lenzen hebben meerdere lagen coating

De helderheid en lichtsterkte

De helderheid en lichtsterkte van een verrekijker wordt onder andere bepaald door de diameter van de voorste lens van de kijker. Dit getal wordt altijd als tweede genoemd. Een 8x40 kijker heeft een frontlens met een diameter van 40mm. Deze diameter heeft invloed op drie belangrijke factoren:

De uittredepupil
De uittredepupil is het cirkeltje licht dat uit de verrekijker op je oogt valt. Hoe groter de uittredepupil, hoe meer licht er in je oog valt en hoe gemakkelijker je kunt kijken. Het menselijk oog heeft een maximale pupil opening van ongeveer 7mm. Koop je een nieuwe verrekijker, kijk dan ook eens van een afstandje door de kijker. Je ziet nu de uittredepupil. Hoe ronder deze is, hoe hoger de kwaliteit van de kijker is.

De lichtsterkte
De diameter van de uittredepupil bepaalt ook de lichtsterkte. Dit getal krijg je als je de uittredepupil vermenigvuldigt met zichzelf. Bijvoorbeeld: 5x5 is een lichtsterkte van 25 of 7x7 is een lichtsterkte van 49. De uittredepupil en de lichtsterkte bepalen hoe helderder het beeld is. Een kijker met een hogere lichtsterkte dan 49 wordt ook wel een nachtkijker genoemd en is voor veel toepassingen niet nodig.

Het schemergetal
Het schemergetal bepaalt hoe gedetailleerd je kunt kijken in minder goede lichtomstandigheden. Wil je overdag in de volle zon goed kunnen zien, dan kan dat met vrijwel elke verrekijker. Maar wil je de verrekijker ook ‘s ochtends of ‘s avonds in de schemering gebruiken? Ga dan voor een kijker met een schemergetal van 15 of hoger. Het schemergetal bereken je door de wortel te trekken van de uitkomst van de vergroting vermenigvuldigd met de diameter van de frontlens. Voor een 8x40 verrekijker (8 x 40 = 320) geldt dus: de wortel van 320 = 17.9.

Gewicht en balans van de kijker

De afmetingen, het gewicht en de balans van de verrekijker zijn een belangrijke factor. Ga je de hele dag met de familie het bos in en wil je de verrekijker af en toe gebruiken? Kies dan voor een compacte verrekijker. Maakt de afmeting en het gewicht voor jou niet zoveel uit? Kies dan voor een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit, zodat je optimaal kunt genieten van de mooiste beelden.

Balans
Elke kijker is anders opgebouwd. Het is belangrijk om te kiezen voor een verrekijker die bij jou goed in de hand ligt tijdens het kijken. Dit zorgt voor minder trillingen en dus meer rust tijdens het kijken. Test een kijker daarom altijd voordat je hem koopt. Zoek je een goede middenweg tussen afmeting, gewicht, vergroting en lichtsterkte? Dan is een 8x42 verrekijker een goede keuze!

De vergroting van een verrekijker

De vergroting van de kijker wordt aangegeven met een cijfer dat altijd als eerst genoemd wordt. Dit getal geeft aan hoe vaak de kijker het beeld vergroot. Zie je een haas op 50 meter afstand en kijk je met een 8x40 kijker, dan lijkt het alsof de haas op 6.25m afstand staat (50/8). Houd er wel rekening mee de vergroting ook invloed heeft op het stilhouden van het beeld. Hoe meer vergroting je wilt, hoe moeilijker het is om stil te houden. Wanneer gebruik je welke vergroting:

  • 2-4x vergroting: theater en concerten
  • 4-6x vergroting: sportwedstrijden
  • 7x vergroting: watersport
  • 8x vergroting: vogels, wild en andere natuur
  • 10x vergroting: safari en jacht
  • 12x vergroting: astro

De prijs van de verrekijker

De prijs van een kijker wordt hoofdzakelijk bepaald door de kwaliteit. Dat is onder andere terug te zien in:

  • De algehele bouwkwaliteit van de kijker
  • Het gebruikte materiaal van de behuizing
  • De kwaliteit van het glas
  • Het aantal en de kwaliteit van de coating
  • Gasvulling tegen condensvorming
  • Stof- en waterbestendigheid
  • De accessoires zoals lensdoppen, draagriem en opbergtas

Test de verrekijker

Een verrekijker koop je niet voor eenmalig gebruik, maar vaak voor vele jaren kijkplezier. Daarom is het niet alleen handig om de bovenstaande punten mee te nemen in je afweging, maar de verrekijker ook eens vast te houden. Bij Cameranu hebben we meer dan 300 kijkers op voorraad in alle prijsklassen!

Dit zijn de meest populaire verrekijkers

Bekijk alle verrekijkers

Meer lezen over verrekijkers?

Welke kijker moet ik kopen?
Welke kijker moet ik kopen?
Bij aanschaf van een kijker let op de kwaliteit en de rust. Maar voor elke activiteit zijn er andere verrekijkers geschikt.
Lees meer
Wat voor kijkers zijn er?
Wat voor kijkers zijn er?
Er zijn drie hoofdcategorieën: de dakkant of de porro kijkers en de monokijkers. Maar wat zijn de onderlinge verschillen?
Lees meer