Digiscoping

Eén van de aansprekende dingen bij fotograferen is dichtbij een onderwerp komen, zonder zelf opgemerkt te worden. Met een telescoop kun je een object ongelofelijk dichtbij brengen, maar dat geeft nog geen foto of video. Digiscoping brengt hierin verandering: het betekent namelijk 'het maken van foto's of video's door een telescoop heen'.

Populairste digiscooping producten bij CameraNU.nl!

Sorteer  producten

Universele smartphone adapter voor digiscoping

Adapterring voor aansluiting van je camera op TE-Z9B & TE-14WD oculairs en TSN-550 spotting scopes

Adapterring voor de Kowa TSN-DA10 en TSN-DA20 digiscoping adapters

Adapterring voor de Kowa smartphone digiscoping adapters om te digiscopen met de Kowa TE-E9Z, TE-9WH en TE-9WD spotting scopes

Lichtgewicht adapter om het beeld van uw Meopta MeoPro rifle scope of S1 telescoop vast te leggen met uw iPhone 5

Lichtgewicht adapter om het beeld van uw Meopta MeoPro rifle scope of S1 telescoop vast te leggen met uw iPhone 4/4s

Digiscoping adapter om fullframe camera's te kunnen gebruiken met de Swarovski ATX en STX telescopen

Digiscoping adapter om APS-C camera's te kunnen gebruiken met de Swarovski ATX en STX telescopen

Adapter om T-mount objectieven of telescopen te koppelen aan een Sony E-mount camerabody

Geschikt voor smartphones met een maximale breedte van 72mm

Wat is digiscoping?

Digiscoping betekent het maken van video’s of foto’s door een telescoop heen. Dit geeft je talloze mogelijkheden op fotografiegebied vanaf een afstand. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een close-up foto te maken van een vogeltje zonder zelf te worden opgemerkt.

Ontstaan van digiscoping

Met de opkomst van de digitale camera is ook digiscoping als fenomeen ontstaan. Bij toeval werd ontdekt dat de eerste compact camera's uitermate geschikt waren om te fotograferen door een telescoop. Het gebruikte lenssysteem en de vaak beperkte zoom zorgen hiervoor. Bij een zoom van maximaal vijf keer kunnen vergrotingen tot 40 à 50 keer gemaakt worden. Dit komt overeen met het effect van een 2500mm objectief.

Digiscoping met spiegelreflex- en systeemcamera's

Later werd het ook mogelijk om dit te doen met DSLR's en systeemcamera's. Hiervoor is dan wel een adapter nodig – een soort lensverloopstuk – om de body van de camera aan de telescoop te bevestigen. Hoewel dit op het moment de meestvoorkomende vorm van digiscoping is, raden wij als CameraNU.nl deze werkwijze niet aan. Door het gewicht van de camera is de opstelling snel uit balans en wordt er veel bewegingsonscherpte veroorzaakt. Bovendien moet voor iedere opname eerst de camera bevestigd worden. Hierdoor kan het gemakkelijk voorkomen dat de vogel – ondanks ons zoutvaatje – alsnog gevlogen is.

De ultieme oplossing

Doordat de huidige compact camera's teveel zoom hebben om nog goed te werken met een telescoop lijkt u toch veroordeeld te zijn tot bovenstaande oplossing. Gelukkig is niets minder waar! Dankzij de steeds doorgaande ontwikkeling van camera's op smartphones is digiscoping nu toegankelijker dan ooit. Het enige wat u nodig hebt, is namelijk een speciale adapter waarmee u iedere smartphone op iedere telescoop kunt bevestigen. Een groot voordeel hiervan is het lichte gewicht: u hoeft niet te slepen met een zware opstelling en wordt niet gehinderd door een ongebalanceerde opstelling. Ook is het heel eenvoudig om bewegende beelden te maken, wat de determinatie van bijvoorbeeld vogels sterk vereenvoudigt. Als laatste kunt u uw opnames direct terugkijken en delen met wie u wilt.

Waarom CameraNU.nl?

Ecommerce Europe Trustmark Thuiswinkel Waarborg
Zopim
Heb je een vraag?