This page is displayed in Dutch because it is not available in English. We're sorry for the inconvenience.

10 tips om architectuurfoto's nóg beter te maken

Een mooie architectuurfoto vraagt om een goede voorbereiding en timing. Het licht en de omgeving moeten goed zijn en je wilt natuurlijk een foto maken vanuit de beste hoek. Je let tijdens het fotograferen extra op het lijnenspel, de compositie en de scherpte. Maar hoe kun je je architectuurfoto’s nu nóg beter maken?

Tip 1: Neem de tijd

Verdiep je in het onderwerp! Neem de tijd voor het maken van je foto en neem vooral eerst de tijd om het gebouw in je op te nemen. Loop er eens een paar keer omheen om te zien vanuit welke hoek je nog meer mooie foto’s kunt maken. Kun je iets bijzonders van de constructie extra benadrukken? En misschien zijn er aan de andere zijden van het object meer zichtbare lijnen of staat het gebouw vrijer, waardoor het meer opvalt?

Tip 2: Let op de aanwezige lijnen

Door te letten op de aanwezige lijnen, bepaal je hoe iemand naar de foto kijkt. Van nature volgen mensen lijnen in een beeld. Maak je een foto van onderen naar boven toe, dan kijkt iemand vrijwel direct naar het punt waar de lijnen samenkomen of naartoe gaan. Is er in de buurt een pad of de reling van een mooie brug die je op de voorgrond als hoofdlijn kunt pakken? En welke lijnen heeft het gebouw? Maak hier gebruik van!

Tip 3: Zoek naar het beste licht

Net als bij landschapsfotografie, is voorbereiding het halve werk bij het fotograferen van architectuur. Houd het weerbericht goed in de gaten en zoek van te voren uit waar de zon staat ten opzichte van het gebouw én op welk tijdstip. Daar zijn handige websites en apps voor zoals Photopills. Zo kun je goed rekening houden met het ‘blauwe’ uurtje. Neem wel altijd een filterhouder en wat grijsverloopfilters mee om het eventuele verschil tussen het gebouw en de voorgrond of de lucht te kunnen minderen.

Tip 4: Probeer eens een HDR-foto te maken

Soms heb je niet genoeg details zichtbaar in zowel de schaduwen als de hooglichten in een opname met een enkele belichting. Dit kun je oplossen door een HDR-foto te maken. Je maakt dezelfde foto dan met meerdere belichtingstrapjes en voegt deze achteraf samen tot één perfect belicht geheel. Neem een goed statief mee om je camera stabiel te houden tijdens het fotograferen!

Lees hier meer over het maken van een HDR-foto

Tip 5: Vergeet de details niet

Natuurlijk gebruik je bij het fotograferen van architectuur graag een groothoek- of tilt-shift lens. Hiermee kun je het hele gebouw op de foto zetten. Maar vergeet ook de details van het gebouw niet. Pak een zoomlens of telelens en ga ook eens op zoek naar herhaling, unieke details, verschillende materialen en contrasten van het gebouw.

Tip 6: Fotografeer het gebouw in de omgeving

Een gebouw is een onderdeel van een groter geheel: de stad of een stedelijk landschap. Maak niet alleen foto’s van alleen het gebouw, maar maak ook foto’s waarbij je ziet hoe het in de omgeving opgaat. Is het object een prominent gegeven in de skyline? Maak ook wat foto’s waarbij je ziet hoe levendig de stad is en dat er mensen het gebouw gebruiken of in de omgeving van het gebouw lopen en fietsen. Rijdt er vlakbij verkeer rond om foto’s te kunnen maken met mooie lichtsporen in de voorgrond? Daarmee maak je een fotoserie compleet.

Tip 7: Ga op zoek naar reflecties

Focus je niet alleen op het gebouw. Door gebruik te maken van reflecties kun je beeld op een eenvoudige manier versterken en unieker maken. Heeft het geregend en liggen er grote plassen water op straat waar je een mooie reflectie in kunt zien? Of staat het gebouw aan het water en kun je vanaf de overkant een mooie foto maken? Misschien kun je het gebouw zelfs wel fotograferen in de reflectie van een naburig pand.

Tip 8: Gebruik een tilt-shift lens

Architectuur is grotendeels een samenhang van (rechte) lijnen. De verticale en horizontale lijnen mogen niet krom zijn, maar moeten recht in beeld staan. Kromme lijnen en lensvertekeningen kun je in de nabewerking corrigeren, maar dat heeft invloed op de beeldkwaliteit. Met een speciale tilt-shift lens kun je het perspectief ter plekke corrigeren en zo voorkom je meteen dat gebouwen in beeld ‘achterover’ lijken te vallen.

Populaire lenzen voor architectuurfotografie

Tip 9: Bewerk je foto’s

Na het fotograferen ben je nog niet klaar, want na het inladen van de foto’s in je computer kun je ze in het groot bekijken en bewerken in bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Adobe Photoshop. Controleer of de horizon van het beeld recht staat, of de lijnen van het gebouw écht recht zijn en of er geen storende elementen in het beeld zijn zoals een flare van een lichtbron. Is de kleurtoon realistisch en is de scherpte goed? Door aandacht te besteden aan dit soort details, maak je een foto echt ‘af’.

Tip 10: Maak je apparatuur schoon

Voordat je op pad gaat is het van belang om de sensor van je camera en je objectieven goed schoon te maken. Bij het fotograferen van architectuur komt het bijvoorbeeld wel eens voor dat een gebouw niet in één keer in het kader past. Je moet in zo’n situatie meerdere foto’s maken en die later samenvoegen tot één geheel. Met een schone sensor voorkom je dat je twaalf keer hetzelfde stofje of haartje moet verwijderen uit een foto.

Meer lezen?

5 tips voor tilt-shift foto's
5 tips voor tilt-shift foto's
Met een tilt-shift objectief heb jij de controle over de positie van het scherpstelvlak en het perspectief in een foto. Lees deze 5 tips!
Read on
Top 10 architectuur steden
Top 10 architectuur steden
Hier ontdek je dé 10 steden van Nederland waar je zeker eens naartoe moet gaan als je mooie architectuurfoto's wilt maken!
Read on