This page is displayed in Dutch because it is not available in English. We're sorry for the inconvenience.

Waarom een camera en geen smartphone?

De kwaliteit van camera’s in smartphones is bijzonder goed en daardoor gaan steeds meer mensen fotograferen en video’s maken. Maar een smartphone heeft andere eigenschappen en mogelijkheden dan een ‘echte’ camera. Ontdek hier wat de voordelen zijn van het kopen van een fotocamera als je ambities hebt als fotograaf of videomaker.

Camera’s hebben een grote sensor

De sensor van een camera is een stuk groter dan die in telefoons en het formaat van de sensor zegt meer dan het aantal megapixels. Een grote sensor is een enorm voordeel voor de beeldkwaliteit en lichtgevoeligheid. Met een camera kun je hoge kwaliteit foto’s maken in uitdagende omstandigheden zoals een donkere straat of in een concertzaal, zonder dat je al te veel last krijgt van ruis. Daarnaast is het dynamische bereik van een camera groter. In het beeld van een camera is er meer contrast én zijn er meer details en betere kleuren waar te nemen in lichte en donkere partijen dan bij een foto die met een telefoon is gemaakt. Ook voor het maken van video’s is dit een groot voordeel.

Meer functies en instelmogelijkheden

Het fotograferen of filmen met een telefoon is snel en makkelijk. Maar een fotocamera heeft allerlei handige functies en mogelijkheden om met weinig moeite, de mooiste beelden in een hoge kwaliteit te maken. Je kunt je creatieve hart echt helemaal ophalen. Digitale camera’s hebben uitgebreide instelmogelijkheden en handige hulpfuncties zoals HDR, bracketing of de focus peaking optie.

Camera’s hebben een betrouwbare autofocus die naast intelligent, super snel en trefzeker is in vrijwel alle situaties. De scherpstelsnelheid is belangrijk om bepaalde onderwerpen vast te leggen, zeker als er veel beweging in het spel is en je de burst modus nodig hebt voor een gegarandeerd resultaat. De onderwerpherkenning van een autofocus-systeem kan gelukkig moeiteloos snel bewegende onderwerpen bijhouden en dat helpt je om haarscherpe resultaten te behalen.

Het scherm en de digitale zoeker

De meeste camera’s hebben een kantelbaar touchscreen waarmee je het toestel kunt bedienen. Ideaal voor macrofotografie laag bij de grond, het filmen van vlogs of het maken van beelden vanuit een bijzonder standpunt. Dit is niet te vergelijken met een smartphone! Wanneer je vlogs maakt met een smartphone gebruik je de voorste lens en deze is altijd van een mindere kwaliteit dan de camera op de achterkant van je telefoon.

Systeemcamera’s hebben een elektronische zoeker waar je doorheen kunt kijken. Zelfs wanneer je buiten in de volle zon staat, zul je duidelijk de camera instellingen, je compositie en het actieve scherpstelpunt in de zoeker terugzien. Je kunt zelfs een simulatie inschakelen om te ontdekken wat een aanpassing in de instellingen voor resultaat zal hebben. Bij een telefoon blijft het buitenshuis vaak wat meer behelpen door reflecties in het scherm.

Hanteerbaarheid en accessoires

Een camera heeft een geoptimaliseerde grip voor het maken van beelden, waardoor het fijner is om het toestel langdurig in de hand te houden. Daarnaast zijn er ontzettend veel accessoires te koop voor een camera zoals extra accu’s en een grip, verschillende soorten grijsfilters met een verloop, statieven, stabilizers of rigs, professionele microfoons en lampen zoals flitsers of continulicht. Je kunt optimaal werken en hebt geen last van beperkingen in mogelijkheden, waardoor jij altijd de volledige controle hebt over het eindresultaat.

Werken met echte objectieven

Er bestaan smartphones met meerdere lenzen, maar het werken met verschillende objectieven biedt andere mogelijkheden. Er zijn objectieven in verschillende prijsklassen te koop met verschillende brandpuntsafstanden en lichtsterktes. Sommigen zijn gemaakt voor speciale doeleinden, zoals macrolenzen. De brandpuntsafstand waar je mee werkt, heeft veel invloed op je onderwerp. De autofocus, beeldstabilisatie en de kwaliteit van het glas van objectieven zijn geoptimaliseerd om de beste resultaten te behalen. Met een smartphone camera kun je zeker gedetailleerde foto’s maken, maar het is meer gelimiteerd.

De optische zoom van een smartphone is beperkt en met digitale zoom treedt er flink wat kwaliteitsverlies op zodra je meer inzoomt op je onderwerp. Met een camera en een telezoomlens, zoals een 70-300mm of een 150-600mm, kun je zelfs van grote afstand gedetailleerde foto’s maken van vogels en wilde dieren zonder de natuur te versturen. Een extra voordeel van een fotocamera is dat je met een zoomlens snel kunt reageren op wat er gebeurt: door aan de zoomring te draaien kun je razendsnel in- of uitzoomen, je kader iets aanpassen en klikken.

Bewuster creatief bezig zijn

Even de telefoon uit je zak pakken en vervolgens is een foto of filmpje zo gemaakt. Door met een camera te werken, zul je bewuster bezig zijn met het maken van een foto of video. Wat zijn de perfecte instellingen? Hoe kun je het onderwerp het mooiste vastleggen? Wat is de beste hoek of is er een beter standpunt te vinden? Wil je spelen met de scherptediepte? Welke compositie is het fijnste en kun je misschien nog iets extra’s toevoegen? De wereld ziet er soms ineens heel anders uit als je door de zoeker van een camera kijkt. Door net iets langer na te denken over wat je gaat maken en bewuster bezig te zijn, wordt het eindresultaat beter.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Zowel met een camera als met een smartphone kun je mooie foto’s en video’s maken, maar je kunt ze eigenlijk niet direct met elkaar vergelijken. Het zijn totaal verschillende apparaten. Als je actief wilt gaan fotograferen of filmen, is het echt aan te raden om een systeem- of spiegelreflexcamera te kopen. Toch zijn er, naast alles wat hierboven al staat, nog een paar dingen te benoemen waar je rekening mee kunt houden of die handig zijn om te weten.

Een spiegelreflex- of systeemcamera is zonder lens al veel groter en zwaarder dan een telefoon. Een camera past niet zomaar in je binnenzak of broekzak, dus je zult een goede tas moeten kopen om je camera, lenzen en de nodige accessoires ergens mee naartoe te nemen. Je uitrusting is een stuk uitgebreider en zwaarder. Kies je voor een compact camera, dan is er een kans dat de camera in een wat grotere zak past. Een compact camera is heel handig voor vloggers, maar heeft beperkte mogelijkheden voor fotografen en videomakers ten opzichte van een spiegelreflex- of systeemcamera.

De meeste camera’s hebben wifi of Bluetooth zodat je snel foto’s naar je telefoon kunt overzetten. Binnen een paar tellen kun je de foto op je telefoon met een app bewerken en delen via social media. Alle gemaakte foto’s of video’s vanaf een camera overzetten naar je laptop of pc duurt iets langer, want de bestanden zijn veel groter. Ook het nabewerken van je foto’s en het monteren van video’s duurt langer, maar je ziet de beelden beter en je kunt veel preciezer werken. Het bewerken van beelden op een groot beeldscherm komt de kwaliteit van het eindresultaat ten goede, zeker voor betaalde opdrachten en langere video’s.

Een bekend gezegde is dat de beste camera die je maar kunt hebben, de camera is die je bij je hebt. Als jij graag foto’s of filmpjes maakt met je telefoon, dan moet je dat vooral blijven doen! Maar wil je jezelf verder ontwikkelen als beeldmaker en loop je tegen de grenzen van je smartphone aan? Dan heb je profijt van de handige hulpfuncties en extra mogelijkheden die een camera biedt. En dan is het het zeker waard om een ‘echte’ camera te kopen.

Dit zijn populaire instapcamera's

Meer lezen over fotografie?

Welk type camera past bij mij?
Welk type camera past bij mij?
Het uitzoeken van een nieuwe camera kan behoorlijk lastig zijn. En daarom is het handig om te weten wat voor camera’s er bestaan!
Read on
10 tips voor smartphone foto's
10 tips voor smartphone foto's
Hoe maak je mooie foto's met je smartphone en waar let je op? Gebruik deze 10 handige tips voor smartphone fotografie!
Read on