This page is displayed in Dutch because it is not available in English. We're sorry for the inconvenience.

Welke spiegelreflexcamera moet ik kopen?

Wat zijn de dingen waar je op let als je een spiegelreflexcamera gaat kopen? Zijn er bij DSLR's nog grote onderlinge verschillen? En wat zijn de voordelen en de nadelen van een spiegelreflexcamera? Hier staat alle informatie bij elkaar!

Bekijk alle spiegelreflexcamera's | Top 10 spiegelreflexcamera's | Bekijk alle fullframe spiegelreflexcamera's

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera is een camera met verwisselbare lenzen en een spiegel. Hierdoor kun je via de zoeker direct door de lens kijken. Een spiegelreflex wordt ook wel een DSLR genoemd, dit staat voor 'Digital Single Lens Reflex'. Op deze pagina geven we je de voor- en nadelen en tips voor het kopen van een spiegelreflex.

Voordelen van een spiegelreflexcamera

  • Veel instelmogelijkheden
  • Hoge kwaliteit foto’s en video’s
  • Een optische zoeker waardoor je direct ziet wat je fotografeert
  • Voorzien van een mechanische sluiter
  • Een grote keuze uit objectieven

Nadelen van een spiegelreflexcamera

  • Onderdelen gevoeliger voor slijtage
  • Wat groter om mee te nemen
  • Een body is iets zwaarder

Waar let je op bij het kopen?

Bij spiegelreflexcamera’s zijn er onderling verschillen. Er bestaan modellen voor beginnende fotografen, de wat meer gevorderde gebruikers en professionele beeldmakers. De grootste verschillen zitten in het sensorformaat, het aantal megapixels, de snelheid en de beschikbare functies. Kijk bij het uitkiezen van een spiegelreflexcamera naar de volgende punten:

Welke opties heb je nodig?

Ben je een beginnende fotograaf, dan is een makkelijke bediening een pluspunt. Ook zul je de automatische standen waarschijnlijk veel gebruiken. Maar een wat meer gevorderde fotograaf zal wat kritischer kijken naar de instelmogelijkheden en bijvoorbeeld het aantal scherpstelpunten. Bedenk vooraf goed wat je wilt gaan fotograferen met je camera en wat daarvoor belangrijk is.

Hoeveel megapixels heb je nodig?

Je hebt niet perse een spiegelreflex met een 45 megapixel sensor nodig! Voor een scherpe A3-formaat afdruk, is een 12 megapixel foto al goed genoeg. De sensor van een camera is opgebouwd uit lichtgevoelige pixels. Hoe minder pixels een sensor heeft, hoe meer ruimte elke pixel heeft en hoe meer licht één pixel dan kan opvangen. En hoe meer licht een pixel kan opvangen, hoe minder last je hebt van ruis. De bestanden van een 12 megapixel camera die een sensor heeft met minder pixels, kunnen er mooier uitzien dan de bestanden van een 20 megapixel camera met een sensor die uit veel meer pixels is opgebouwd. Het aantal megapixels is voor de meeste fotografen niet heel erg belangrijk.

Hoeveel beelden per seconde heb je nodig?

Is het noodzakelijk om met twintig beelden per seconde te kunnen fotograferen? Als hobbyfotograaf is het aantal foto’s per seconde minder belangrijk dan wanneer je ieder weekend fanatiek sporters of autoraces fotografeert. Ben je van plan om veel actie te gaan fotograferen, dan is het verstandig om de snelheid van de camera mee te nemen in je keuze. Voor op vakantie en bijvoorbeeld portretten kun je prima uit de voeten met een camera die zeven beelden per seconde vastlegt.

Wil je ook kunnen filmen?

Er zijn vrijwel geen spiegelreflexen zonder video-mogelijkheid. Kijk goed naar de maximale videoresolutie, het aantal frames per seconde en de instelmogelijkheden voor het opnemen. De camera moet bovendien een hotshoe of een microfoon aansluiting hebben als je een speciale microfoon of een videolamp op je DSLR wilt kunnen zetten.

Bekijk alle camera's met videofunctie

Heb je een kantelbaar scherm nodig?

Niet elke DSLR heeft een vast scherm, sommige modellen hebben een kantelbaar of opklapbaar scherm. Dit is bijvoorbeeld handig voor het fotograferen vanuit een lastige hoek met macrofotografie of bij het maken van video’s.

Bekijk camera's met een kantelbaar scherm

Welke sensor heb je nodig?

Het formaat van de sensor heeft onder andere invloed op de beeldkwaliteit en de grootte van de beeldhoek. Er zijn spiegelreflex camera's met APS-C formaat of fullframe sensoren. Hoe groter de sensor, hoe kleiner de scherptediepte in een foto is. Een camera met een APS-C sensor, staat ook wel bekend als een cropcamera. Een cropcamera biedt bijvoorbeeld voordelen bij het maken van sport-, natuur- en wildfoto’s vanwege de afstand tot je onderwerp.

Welke spiegelreflexcamera moet ik kopen? - 3

Hoe werkt een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflex heeft een spiegelmechanisme. Wanneer je door de optische zoeker van je camera kijkt, kijk je via een pentaprisma en de spiegel door het objectief naar je onderwerp. Het beeld wordt zonder enige vertraging weergegeven. Hierdoor kun je als fotograaf snel anticiperen op wat er gebeurd.

Zodra je op de ontspanknop drukt, klapt het mechanisme met daarop de spiegel omhoog. Daarna gaat de sluiter open en komt het licht op de beeldsensor. Vervolgens gaat de sluiter dicht en klapt de spiegel weer terug naar de beginstand. Het spiegelmechanisme is wel gevoelig voor slijtage, net als de mechanische sluiter van de camera. De meeste camera's kunnen wel tussen de 150.000 en 300.000 foto's maken. Je kan dus heel wat jaren met een camera doen voor de slijtage echt optreedt.

De best verkochte spiegelreflexcamera's

Meer lezen over camera's?

Spiegelreflex- of systeemcamera?
Spiegelreflex- of systeemcamera?
Hier staan de voordelen en nadelen van DSLR's en systeemcamera's bij elkaar. Dit helpt je bij het kiezen tussen deze twee verschillende type camera's.
Read on
Een systeemcamera kopen?
Een systeemcamera kopen?
Een systeemcamera heeft verwisselbare lenzen en tal van instelmogelijkheden waarmee je hoogwaardige beelden kunt maken.
Read on