This page is displayed in Dutch because it is not available in English. We're sorry for the inconvenience.

Alles over de wet- en regelgeving voor drones

Vanaf 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor het vliegen met een drone. De basisregels zijn in de hele Europese Unie hetzelfde. Maar wat betekent dit eigenlijk voor jou als beeldmaker? Dat ontdek je op deze pagina!

Welk vliegbewijs of welke opleiding heb ik nodig?

Afhankelijk van het gewicht van de drone heb je een vliegbewijs nodig. Aanvullend heb je afhankelijk van de classificatie van de drone ook een vaardigheidsbewijs nodig:

  • Drones lichter dan 250 gram: Geen vliegbewijs nodig
  • Drones tussen de 250 en 500 gram: Vliegbewijs nodig (Drone Flight Academy Basic Light)
  • Drones tot 2 kilo: Vliegbewijs nodig én eventueel vaardigheidsbewijs om dichterbij mensen te mogen vliegen (Drone Flight Academy Basic)
  • Drones tussen 2 en 25 kilo: Vliegbewijs nodig

Registratie bij de RDW

Wanneer je wilt vliegen met een drone die zwaarder dan 250 gram is, of heb je een drone met een camera, dan moet je jezelf registreren bij de RDW. Dit doe je door een exploitantnummer aan te vragen. Als je dit nummer van de RDW hebt ontvangen dan is het verplicht om deze met een sticker of brandplaatje op de drone aan te brengen. Afhankelijk van het gewicht van je drone en het risico van je vlucht heb je ook nog een vliegbewijs (categorie A1 en A3) óf vliegbewijs en vaardigheidsbewijs (categorie A2) nodig. Waar mag ik wel en niet vliegen?

Heb je een mooie drone locatie gevonden maar weet je niet of je daar mag vliegen? Op godrone.nl of in de GoDrone app is het eenvoudig om te zien waar je veilig en legaal kunt vliegen. De site biedt een overzichtelijke kaart met aangewezen vliegzones en restricties, waardoor je snel kan ontdekken of een gebied risico's met zich meebrengt of dat het in dat gebied zelfs verboden kan zijn om op te stijgen.

Algemene regels voor drones

Als hobby vlieger in de open categorie gelden een aantal algemene spelregels:

  • Je mag niet hoger vliegen dan 120 meter
  • Je moet de drone altijd in het zicht houden
  • Je mag alleen overdag vliegen. Binnen het tijdsbestek van 15 minuten voor zonsopkomst en 15 minuten na zonsondergang.
  • Je moet altijd voorrang verlenen aan ander vliegverkeer
  • Je mag niet vliegen in de buurt van hulpdiensten
  • Je moet rekening houden met de privacy van mensen
  • Ben je jonger dan 16 jaar? Dan mag je alleen vliegen onder toezicht van een volwassenen met het vereiste vliegbewijs.

Regels per drone categorie

Drones tot 250 gram met camera (categorie A1)

Heb je een drone van 249 gram of minder dan hoef je alleen een exploitantnummer aan te vragen bij het RDW. Je hebt geen vliegbewijs nodig en mag vliegen boven mensen en gebouwen, maar niet boven menigten (een menigte is als er 12 mensen of meer op een kluitje staan). Wij adviseren je wel om een drone opleiding te volgen om bekend te worden met de regels voor het vliegen met drones.

Drones tussen de 250 gram en 500 gram (categorie A1)

Voor drones van 250 tot 499 gram heb je wel een vliegbewijs nodig en natuurlijk moet je een exploitantnummer vragen bij het RDW. Voor deze drones is een online examen van 40 vragen voldoende. Je mag daarna ook boven mensen (geen menigte) en gebouwen vliegen.

Drones tussen de 500 gram en 2 kg (categorie A2)

Wil je vliegen met een drone tussen de 500 gram en 2 kg dan heb je een vliegbewijs nodig en moet je een exploitantnummer aangevraagd worden. Je mag dan vliegen met de drone maar moet minimaal 150 meter afstand houden tot mensen en gebouwen. Wil je dichterbij vliegen dan heb je naast het vliegbewijs ook een vaardigheidsbewijs nodig. Je moet dan nog steeds minimaal 50 meter afstand houden van mensen op de grond, behalve als de mensen weten dat je met de drone vliegt (op een filmset of bij een bruiloft).

Drones tussen de 2 kg en 25 kg (categorie A3)

Heb je een drone zwaarder dan 2 kg dan moet je sowieso minimaal 150 meter afstand houden van mensen, gebouwen, industrie- en recreatiegebieden en ook hier moet je een exploitantnummer aangevraagd worden. Je hebt dan alleen een vliegbewijs nodig. Daarnaast houdt je afstand van voorbijgangers met de 1:1 regel. Vlieg je 30 meter hoog dan moet je ook 30 meter afstand houden, behalve als de mensen weten dat je met de drone vliegt (op een filmset of bij een bruiloft).

CE-label

Het CE-label, ofwel Conformité Européenne, is een keurmerk voor drones die in de Europese Unie worden verkocht. Het geeft aan dat de drone voldoet aan bepaalde Europese veiligheids- en gezondheidsnormen. Vanaf 1 januari 2023 moeten alle drones die je koopt dit label hebben.

Voor ons, de gebruikers, betekent dit dat als een drone het CE-label heeft, het is alsof de drone een soort goedkeuring heeft gekregen dat hij veilig en conform de regels is. Het label zorgt ervoor dat de fabrikanten hun drones testen en ervoor zorgen dat ze aan bepaalde standaarden voldoen.

Belangrijk is dat het CE-label ook invloed heeft op hoe we de drone mogen gebruiken. Drones worden in categorieën ingedeeld, zoals A1, A2, A3, gebaseerd op het CE-label, en elke categorie heeft zijn eigen regels. Dus als je een drone met een CE-label koopt, weet je dat het product aan bepaalde veiligheidsnormen voldoet en dat er regels zijn die je moet volgen tijdens het vliegen.

CX-label

Vanaf 1 januari 2024 wordt het gebruik van een drone met een CX-label verplicht in de open categorie. Het CX-label is een duidelijke markering die aangeeft dat de drone voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Het label moet goed zichtbaar zijn op de drone zelf. Als jouw huidige drone geen Cx-label heeft en meer dan 250 gram weegt, dien je je te houden aan de regels van subcategorie A3. Dit betekent dat je meer afstand moet houden van mensen, dieren en gebouwen om de veiligheid te waarborgen. Voor drones die minder dan 250 gram wegen en geen Cx-label hebben, blijven de regels onveranderd. Deze nieuwe verplichting met betrekking tot het Cx-label benadrukt het belang van naleving van Europese standaarden voor een veilig en verantwoord gebruik van drones in de open categorie.

CX-label Model
C0 DJI Mini 2 SE
DJI Mini 3
DJI Mini 3 Pro
DJI Mini 4 Pro
C1 DJI Air 2S
DJI Air 3
DJI Mavic 3
DJI Mavic 3 Cine
DJI Mavic 3 Classic
C2 DJI M30(T)
DJI Mavic 3 Enterprise
DJI Mavic 3 Multispectral
DJI Mavic 3 Pro
DJI Mavic Thermal
C3 DJI Inspire 3
DJI Matrice 350 RTK

Meer lezen?

10 tips voor dronefoto's
10 tips voor dronefoto's
Ben je van plan om met je drone op een gave plek foto's te gaan maken? Lees deze 10 handige tips ter voorbereiding!
Read on
Timelapse met een drone?
Timelapse met een drone?
Wist je dat je met een drone ook een timelapse of hyperlapse kunt maken? Op deze adviespagina lees je hoe je dit doet!
Read on