This page is displayed in Dutch because it is not available in English. We're sorry for the inconvenience.

7 dingen die je kunt fotograferen in februari

Februari is een donkere, koude en gure maand. Maar ondanks dat zijn er genoeg mooie onderwerpen die je op de foto kunt zetten! Misschien valt er wel sneeuw en kun je op zoek naar ijskristallen. Spot overwinterende vogels en leg mooie details in de natuur vast. Op deze pagina staan zeven onderwerpen die je in februari kunt fotograferen!

1: Ganzen

Eigenlijk kun je het hele jaar door grote groepen ganzen in Nederland vinden. De grauwe gans, dwerggans, brandgans en rotgans zijn bovendien prachtig om te fotograferen. Ze zijn vooral te spotten in kustgebieden, maar landinwaarts hebben ze een sterke voorkeur voor akkers en graslanden. En de ganzen die niet in ons land overwinteren, beginnen tegen eind februari terug te keren. Het gakkende geluid is onmiskenbaar wanneer ze overvliegen!

2: Sneeuwlandschappen

De wereld ziet er compleet anders uit wanneer het gesneeuwd heeft. Pak jezelf lekker warm in, ga naar buiten en fotografeer de vers gevallen sneeuw in het bos of een favoriete locatie. Ga op zoek naar doorkijkjes of misschien kom je verse wildsporen in de sneeuw tegen! En heb je een drone? Fotografeer daar eens mee op aantrekkelijke plekken waar je al eerder bent geweest in een ander seizoen. Het is leuk om de verschillen te zien!

Lees hier hoe je sneeuwlandschappen fotografeert!

3: Sneeuwklokjes

Tegen het einde van de winter zullen de eerste sneeuwklokjes boven de grond tevoorschijn komen. Deze witte bloemetjes zijn er in vele soorten. Pak je macrolens of Lensbaby erbij en fotografeer deze bloemen lekker van dichtbij! Is het een zonnige winterdag? Gebruik eens een witte flitsparaplu om de bloemen van het felle licht af te schermen. Deze accessoire is zeer betaalbaar en je zult zien dat de foto’s veel zachter worden!

Bekijk flitsparaplu's

4: IJshaar

Eén van de meest zeldzame natuurverschijnselen in de winter is ijshaar. Het is bijzonder om van dichtbij te zien! In dode stukken hout kan een bepaalde soort schimmel voorkomen die water eruit perst. Het water bevriest en op die manier ontstaat ijshaar. Je zult heel vroeg op pad moeten als je het op de foto wilt zetten. Net als bij het fotograferen van sneeuw en ijskristallen, zul je de foto’s iets moeten onderbelichten om een goed resultaat te krijgen.

5: Hoog water

Er is meer kans op hoog water tegen het einde van de winter. De temperatuur gaat stijgen en de grote rivieren moeten het smeltwater afvoeren. Hierdoor lopen er veel uiterwaarden onder. Je zult als fotograaf niet alles meer te voet kunnen bereiken, dus neem verschillende objectieven, een statief en wat filters mee. Gebruik bijvoorbeeld een grijsfilter om met nog langere sluitertijden te werken en de beweging van het water extra te benadrukken.

Kijk hier hoe je water fotografeert met lange sluitertijden

6: Volle maan

Heb je wel eens foto’s geprobeerd te maken van de volle maan? Dit kan echt spectaculair zijn, bijvoorbeeld in combinatie met landschappen of een mooi, markant gebouw. Voor een goede close-up van de maan heb je een camera, een fikse zoomlens, eventueel nog een extender, een statief en een afstandsbediening voor je camera nodig. Hoe groter de brandpuntsafstand van je objectief is, hoe groter je de maan in beeld krijgt!

Lees deze tips over de maan fotograferen

7: Sneeuw- of ijskristallen

Geen enkel ijskristal of ‘sneeuwkristal’ ziet er hetzelfde uit, de enige overeenkomst is dat ze allemaal zeshoekig zijn. Om dit te fotograferen heb je een macrolens met een sterke vergrotingsfactor nodig, groter dan 1:1 vergroting, om deze wonderlijke kristallen in detail vast te leggen. Dat is omdat ze hooguit een paar millimeter groot zijn. En hoe eerder je op pad gaat, hoe groter de kans is dat je ze ergens ontdekt vlak nadat het gesneeuwd heeft.

Lees het blog van Johan van der Wielen over hoe je het beste ijs kunt belichten

Handig om mee te nemen

Meer weten?

Bevroren zeepbel foto's
Bevroren zeepbel foto's
Om bevroren zeepbellen te fotograferen heb je snelheid en een heleboel geduld nodig. Wij leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen.
Read on
Flitsen bij macrofoto's
Flitsen bij macrofoto's
Voor het maken van scherpe macrofoto’s heb je vaak veel licht nodig. En dan biedt een macroflitser uitkomst! Hoe werk je ermee?
Read on