This page is displayed in Dutch because it is not available in English. We're sorry for the inconvenience.

5 tips voor het fotograferen zonder macrolens

Voor macrofoto’s heb je niet per se een macro-objectief nodig. Met je eigen lenzen kun je ook macrofoto’s maken. Bij macrofotografie gaat het niet alleen om de 1:1 vergroting, maar ook over hoe je omgaat met details. Wat kun je doen met je eigen lenzen en hoe? Lees deze 5 tips en maak macrofoto’s met je eigen lenzen!

Tip 1: Maak close-ups met je telelens

De beste lens om te gebruiken als je geen macro-objectief hebt, is een telelens. Met een telelens kun je namelijk het beste het effect van een macrolens realiseren. Kruip zo dicht mogelijk op je onderwerp met je telelens en gebruik een laag diafragma. Bij een telelens is de scherptediepte al relatief klein, waardoor je een mooie onscherpe achtergrond krijgt.

Je kunt ook met andere lenzen zoals een groothoeklens aan de slag, alleen kost het hierbij wat meer moeite om je achtergrond onscherp te krijgen. Heb je geen telelens? Zoom dan met je eigen lens zo ver mogelijk in. De kwaliteit zal iets anders zijn, maar om te starten met macrofotografie is dit zeker voldoende!

Bekijk alle telelenzen

Tip 2: Werk met één of meerdere tussenringen

Je kunt hulpmiddelen zoals tussenringen gebruiken om het effect van een macro-objectief te nabootsen. Deze ringen plaats je snel en eenvoudig tussen je camerabody en je lens in. Door de afstand tussen de sensor en de lens te vergroten, wordt de minimale scherpstelafstand kleiner. Door meerdere tussenringen te combineren kun je de vergroting zo groot maken als je zelf wilt. Daarnaast blijft de kwaliteit van de foto’s hetzelfde, omdat er geen extra glas tussen de lens en de body zit.

Wanneer je tussenringen gebruikt, gaat er licht verloren. Dit betekent dat je een langere sluitertijd moet gebruiken of een hogere ISO-waarde moet instellen. Daarnaast werkt de autofocus ook niet meer optimaal en moet je met de hand scherp stellen. Houdt hier rekening mee. Kies bijvoorbeeld geen snel bewegende onderwerpen, maar bijvoorbeeld bloemen die buiten de wind staan.

5 tips voor het fotograferen zonder macrolens - 2
5 tips voor het fotograferen zonder macrolens - 3

Tip 3: Zet een close-up filter op je lens

Om een onderwerp groter in beeld te krijgen, kun je gebruik maken van close-up filters. Het gebruik is het gelijk aan een UV-filter, maar het effect is anders. Je draait het filter makkelijk op de voorkant van je lens en je kunt meteen foto’s maken. Het glas werkt eigenlijk als een vergrootglas: het scherpstelgebied wordt bijvoorbeeld verkleind naar 20 tot 30 centimeter. Dit gebied verschilt per lens en filter natuurlijk. Het fijne aan deze filters is dat je geen licht verliest, maar de kwaliteit van je beelden kan iets achteruit gaan.

Bekijk alle close-up filters

5 tips voor het fotograferen zonder macrolens - 4

Tip 4: Fotografeer met een omkeerring

Er bestaan accessoires die je vaste brandpunt lens of groothoekobjectief kunnen omtoveren in een macro-objectief. Een goedkope en snelle oplossing is een omkeerring. De naam zegt eigenlijk al wat het doet, je keert je lens in feite om.

Met een omkeerring kun je een lens andersom op je body monteren. Dit betekent dat je groothoeklens die alles verkleint, nu ineens alles vergroot. Je kunt hier extreme vergrotingen mee realiseren en veel experimenteren met macrofotografie.

Het enige minpuntje aan een omkeerring is dat de electronica van je camera niet doorgegeven kan worden aan je lens. Diafragmeren werkt dus niet meer. Houdt hier rekening mee tijdens het fotograferen.

Ga naar omkeerringen

5 tips voor het fotograferen zonder macrolens - 5

Tip 5: Gebruik een omkeerring met schroefdraad

Omdat omkeerringen vrij populair zijn, is er ondertussen een omkeerring op de markt die wel de elektronica doorlaat. Dit is een omkeerring met aan beide kanten schroefdraad. Hier gebruik je de omkeerring aan het einde van je lens en schroef je de andere lens achterstevoren eraan vast. Het effect is een flinke vergrotingsfactor!

Het klinkt wat ingewikkeld, twee lenzen aan elkaar schroeven. Maar er is een rekensommetje om te berekenen wat je vergrotingsfactor wordt wanneer je ze aan elkaar schroeft. De vergrotingsfactor wordt gelijk aan de brandpuntsafstand van de eerste lens gedeeld door de tweede lens. Als je dus een telelens hebt van 70-200mm en een 50mm lens erop schroeft, krijg je 200/50=4. De vergrotingsfactor is 4:1 geworden!

Met deze accessoire fotograferen vergt wel wat techniek en tijd. Oefen daarom vooral op stilstaande voorwerpen en probeer uit hoe deze omkeerring het beste voor jou werkt.

Handige accessoires voor macrofoto's

Meer lezen?

7 tips voor de compositie van macrofoto's
7 tips voor de compositie van macrofoto's
Bij elke tak van fotografie is het belangrijk dat een beeld een sterke compositie heeft. Lees deze 7 tips en ontdek hoe je een goede compositie maakt voor macrofoto's!
Read on
Fotograferen met tussenringen?
Fotograferen met tussenringen?
Wat zijn tussenringen precies, hoe werken ze en hoe kun je ze het beste gebruiken? Dat staat allemaal uitgelegd op deze pagina!
Read on