This page is displayed in Dutch because it is not available in English. We're sorry for the inconvenience.

Welke reportageflitser moet ik kopen?

Als je regelmatig fotografeert in een donkere ruimte of een snel een mooi lichtje wilt maken voor een stoer portret, dan heb je een reportageflitser nodig. Een flitser neem je zo met je mee en geeft je veel creatieve mogelijkheden. Waar let je precies op bij het kopen van een reportageflitser? Je leest het hier!

Bekijk alle reportageflitsers | Top 10 reportageflitsers

Wat is een reportageflitser?

Een reportageflitser is een flitser die je op de hotshoe bevestiging van je camera aansluit. Het grote verschil met de opklapflitser van je camera, is dat je met een reportageflitser invloed hebt op de richting van het flitslicht. Hierdoor is het licht natuurlijker. Je hebt meer instelmogelijkheden ten opzichte van een interne camera flitser én je kunt de flitser zelfs los van je camera gebruiken. Een reportageflitser wordt ook wel een 'opzetflitser', 'opzetbare flitser', 'strobist flitser' of een 'externe flitser' genoemd.

Waar moet je op letten?

Een flitser is een technisch hulpmiddel voor fotografie. Er zijn behoorlijk wat opties en eigenschappen waar je naar kunt kijken én rekening mee moet houden bij de aanschaf van een reportageflitser. Wat past er bij jouw fotografie en waar let je op?

Het richtgetal
Een reportageflitser is compact, maar heeft meer kracht dan je denkt. De sterkte van het flitslicht wordt gemeten en aangeduid met het richtgetal oftewel 'guide number', bijvoorbeeld 24 of 56. Hoe hoger het richtgetal is, hoe meer licht de flitser produceert en hoe verder het licht komt.

Een flitser met een hoger richtgetal, kan je onderwerp vanaf een grotere afstand belichten. Maar waarschijnlijk gebeurd het zelden dat je dat nodig hebt. Daarom hoef je echt niet een reportageflitser met het allerhoogste richtgetal te kopen! Voor het gebruik in huis of het inflitsen van portretten, is een reportageflitser met een richtgetal van ongeveer 32 al krachtig genoeg.

Lees meer over het richtgetal

Het zoombereik
Een gemiddelde opzetflitser heeft een zoombereik van 24 tot 105mm. De zoomkop van de flitser kan zich automatisch aanpassen aan de ingestelde brandpuntsafstand van je objectief. Je kunt de zoomstand vaak ook handmatig instellen. Hiermee pas je de hoek van het flitslicht aan. Op 24mm wordt het licht meer verspreid en op 105mm wordt het flitslicht gebundeld en heb je meer een 'spotlight' op je onderwerp.

Automatische belichting (TTL)
De letters TTL staan voor 'Through The Lens' oftewel 'door de lens'. Dat is een automatische modus waarin de flitser uitgaat van de lichtmeting van je camera om de beste belichting te krijgen. Het is erg handig tijdens het maken van reportages omdat je in snel wisselende omstandigheden werkt. Manuele flitsers hebben dit niet. Fabrikanten hebben soms een eigen naam voor de TTL-lichtmeting. Zo noemt Nikon het i-TTL en Canon E-TTL II.

Automatisch of handmatig
Je hoeft bij een automatische flitser zelf relatief weinig na te denken over de zoomstand en het in te stellen vermogen - wat ideaal is als je nog niet veel hebt gedaan met flitsfotografie en de flitser op je camera gebruikt. Bij volledig manuele flitsers, ben jij de baas. En dat is wat je nodig hebt bij het maken van een externe lichtopstelling met specifieke instellingen. De meeste flitsers met automatische functies, zijn wel om te schakelen naar een handmatige stand.

De flitssynchronisatietijd
De flitssynchronisatietijd staat voor de snelste sluitertijd die je kunt gebruiken als je met de flitser werkt. Vaak is dit 1/250e van een seconde, maar het kan per camera model verschillen. Er zijn flitsers met een High Speed Synchronisatie mogelijkheid, afgekort HSS. Hiermee schakel je een speciale modus van de flitser in die het mogelijk maakt om met snellere sluitertijden te werken. Ongemerkt gaat de flitser vaker af, om te voorkomen dat je zwarte vlakken in je opname krijgt.

Het instelbare vermogen
Een handmatige flitser met een instelbaar vermogen van 1/1 tot 1/128e heeft een groot bereik in flitskracht. De flitser kan heel hard of juist zacht worden ingesteld. Een flits op 1/128e van het totale vermogen is erg zacht, maar kan precies zijn wat jij nodig hebt voor het maken van een mooie portretfoto.

Master en slave opties
Er zijn behoorlijk wat reportageflitsers met een ingebouwde master en slave functionaliteit. Dit houdt in dat de flitser in staat is om als 'hoofdflitser', oftewel master, andere flitsers draadloos aan te sturen. Daarnaast kun je de flitser eenvoudig los van je camera gebruiken. De master en slave functionaliteit van een opzetflitser kan optisch of radiografisch zijn. Bij een optische werking moeten de flitsers die je gebruikt, elkaar altijd kunnen zien.

Kantelen en roteren
De opklapflitser van je camera flitst altijd recht vooruit. Maar een reportageflitser heeft een kop die kunt kantelen en draaien. Dit biedt vele voordelen voor de belichting van je foto en heeft een goed merkbaar effect. Per flitser verschilt het hoe ver de kop van flitser naar voren, naar links, naar rechts of zelfs naar achteren kan kantelen of roteren.

Voeding
Bijna alle reportageflitsers worden gevoed met twee of vier AA-batterijen. Er komen steeds meer flitsers op de markt die werken met behulp van een verwisselbare li-ion accu. Het voordeel van een flitser met een li-ion accu is dat je minder batterijen mee hoeft te nemen en dat de accu’s zeer sterk zijn én langer meegaan.

Wanneer je vaak flitst tijdens het maken van reportages of vaak langdurig op locatie werkt met flitsers, is de aansluiting voor een externe voeding belangrijk. Het kunnen werken met een extern powerpack, zorgt ervoor dat de flitser tussen de flitsen door sneller oplaad en zelfs vaker kan flitsen. Maar niet elke flitser heeft zo’n aansluiting.

Accessoires voor je flitser

Je kunt het licht van een reportageflitser beïnvloeden. Ben je van plan om accessoires zoals een omnibounce, een grid of een softbox op de flitser te gebruiken? Kijk dan, voordat je een flitser koopt, of er passende lichtvervormers te koop zijn voor de flitser die je op het oog hebt. Daarnaast is het handig om te onderzoeken of je de accessoires gemakkelijk op de flitser kunt plaatsen. Zo zijn er bevestigingen met klittenband of magneten.

Bekijk lichtvervormers voor reportageflitsers

Kan ik elke flitser kopen?

Een reportageflitser bevestig je op de hotshoe of 'flitsschoen' aansluiting van een camera. Niet elke camera heeft dezelfde hotshoe aansluiting. Een reportageflitser voor Sony is bijvoorbeeld niet te gebruiken op een Canon camera. Er bestaan wel universele flitsers.

Welk merk kan ik kopen?

A-merk flitsers zijn wat duurder, terwijl andere flitser merken er functioneel zeker niet voor onderdoen. Wel moet je opletten of alle functies die jij nodig hebt, daadwerkelijk worden ondersteunt. Het grootste voordeel is dat flitsers van Godox, Hähnel, Nissin en Yongnuo vaak een stuk goedkoper zijn. Dit is ideaal als je niet zo vaak wilt flitsen, meerdere flitsers nodig hebt óf een wat lager budget hebt.

Dit zijn de meest populaire reportageflitsers

Een basis strobist set maken
Een basis strobist set maken
Als je wilt starten met strobistfotografie, komt er heel wat op je af. Maar wat heb je nodig? Lees hier waar een basis strobist set uit bestaat.
Read on
Stap voor stap strobisten
Stap voor stap strobisten
Hoe begin je met strobistfotografie? Wat zijn de instellingen? Hier lees je stap voor stap hoe je een strobist portretfoto maakt!
Read on