This page is displayed in Dutch because it is not available in English. We're sorry for the inconvenience.

Welke microfoon moet ik kopen?

Je hebt een externe microfoon nodig om het geluid van je video in hoge kwaliteit op te nemen. Het geluid is een belangrijk onderdeel. De ingebouwde microfoon van een camera heeft een andere geluidskwaliteit dan die van een professionele microfoon. Waar let je op bij het kopen van een microfoon en wat voor microfoons zijn er?

Bekijk alle microfoons | Bekijk de top 10 microfoons

Waarom heb je een microfoon nodig?

Door de grootte en de positie van de microfoon in de camerabody krijg je sneller kleine storingen en ruis in het geluid dan wanneer je het geluid opneemt met een ‘echte’ microfoon. Soms is het niet mogelijk om dicht bij je onderwerp te werken, zoals met het filmen van een presentatie. Dan heb je echt een aparte microfoon nodig voor het geluid. Een ander voordeel van een microfoon is dat je bij sommige microfoons het opnamevolume tussendoor snel en gemakkelijk naar beneden of boven kunt bijstellen.

Waar let je op bij het kopen van een microfoon?

Voordat je een microfoon gaat kopen, is het belangrijk om te weten wat je gaat filmen. De ene microfoon is bijvoorbeeld meer gevoelig voor geluiden aan de voorkant, terwijl een andere microfoon ook geluiden aan de zijkant of achterkant op kan vangen. Daarnaast is het handig om te weten welke microfoonaansluiting je camera heeft.

Welke soorten microfoons zijn er?

Elke microfoon heeft andere eigenschappen. Het meest belangrijk is vanuit welke richting het geluid door de microfoon wordt opgevangen, de richtingskarakteristiek. De microfoon die jij nodig hebt, is afhankelijk van wat je wilt opnemen:

Stereo microfoon
Een stereo microfoon maakt gebruik van twee cardioïde capsules. Door de positie van de capsules kan er geluid uit veel verschillende richtingen worden opgevangen en kan het geluid van links en rechts worden onderscheiden. Dit kun je goed gebruiken bij het opnemen van evenementen, omgevingsgeluiden in de natuur of muziek. Staat de gitarist links en de zanger rechts, dan zul je dit terughoren op je opnames.

Richtmicrofoon
Bij een richtmicrofoon of ‘shotgun microfoon’ wordt het meeste geluid aan de voorzijde opgevangen. Deze microfoon gebruik je bij onderwerpen op een iets grotere afstand en om omgevingsgeluid uit te sluiten. Een richtmicrofoon is heel geschikt voor interviews of om bijvoorbeeld het geluid van een zingende vogel in een boom op te nemen.

Bekijk richtmicrofoons

Dynamische microfoon
Een dynamische microfoon neemt het geluid van alle kanten op, maar alleen op een relatief korte afstand. Deze microfoons worden veel gebruikt door reporters. Het maakt niet uit hoe je de microfoon vast hebt, zolang de microfoon maar dicht genoeg bij de geluidsbron is. Een omni-directionele microfoon is goed te gebruiken in een drukke en rumoerige omgeving.

Lavalier microfoon
Een lavalier microfoon is een kleine microfoon die je bij iemand kunt opspelden. Dit is handig bij presentaties. Er bestaan lavaliers die het omgevingsgeluid kunnen opvangen, maar er zijn ook lavaliers die gerichter geluid op kunnen nemen. Lavaliers worden ook wel dasspeld microfoons genoemd.

Bekijk lavalier microfoons

Smartphone microfoon
Er bestaan speciale microfoons voor smartphones! Deze worden veel gebruikt door mojo’s oftewel ‘mobile journalists’. Sommige merken bieden speciale adapters aan om een microfoon met een afwijkende aansluiting, toch aan te kunnen sluiten op je smartphone.

Bekijk smartphone microfoons

Studio microfoon
Een studio microfoon heeft meestal een cardioïde richtingskarakteristiek. Iemand moet dicht bij de microfoon praten zodat vooral de lage frequenties van een stem goed te horen zijn. Studio microfoons worden meestal gebruikt om zangpartijen op te nemen en zijn zeer geschikt voor radiomakers en voice overs.

Bekijk studio microfoons

De richtingskarakteristiek

Het opnamepatroon, oftewel de richtingskarakteristiek van een microfoon, is heel erg belangrijk. Voor het visualiseren van het opnamepatroon of de ‘polar pattern’ wordt een microfoon in het denkbeeldige midden gezet. Aan de lijnen zie je vanuit welke hoeken de microfoon geluiden opvangt. De meest voorkomende zijn:

Omni-directioneel
Een microfoon met een omni-directioneel opnamepatroon neemt het geluid van alle kanten op. Hoe dichter de microfoon bij de bron staat, hoe zuiverder het geluid wordt opgenomen. Hoe verder weg het hoofd geluid van de microfoon af is, hoe meer omgevingsgeluiden er worden opgevangen. Zolang de microfoon dicht genoeg bij de oorsprong van het geluid is, maakt het eigenlijk niet uit hoe de deze is gepositioneerd. Veel stereomicrofoons hebben dit opnamepatroon.

Cardioïde (Niervorm)
Een cardioïde microfoon neemt, in vergelijking met een omni-directionele microfoon, weinig omgevingsgeluid op en is het meest gevoelig aan de voorzijde. Deze microfoons hebben een opnamehoek van 180 graden. Door deze hoek worden geluiden van achter en de zijkanten minimaal of helemaal niet opgenomen. Vele richtmicrofoons hebben dit opnamepatroon.

Super cardioïde (Super-Nier)
Een super cardioïde microfoon neemt nóg gerichter het geluid van voren op dan een cardioïde microfoon. Geluid van achter wordt geblokkeerd en minimaal opgevangen. Het opnamepatroon is smaller en en daarom moet je er op letten dat je de microfoon dicht bij de bron van het geluid neerzet. Dit is ideaal voor het maken van ASMR-video’s. Dit opnamepatroon zie je terug in richtmicrofoons.

Welke microfoon moet ik kopen? - 4

De microfoonaansluiting

De meest bekende aansluiting is de 3.5mm jack aansluiting. Deze plug heeft twee ringen en een punt. De meeste fotocamera’s kunnen door dat punt 3 tot 5 volt stroom leveren aan microfoons die geen batterij gebruiken. Dit heet plug-in power. De twee ringen zijn voor de twee audiokanalen die vanuit de microfoon naar de camera gaan. Bij een stereomicrofoon zijn de geluiden van links en rechts gescheiden, bij een mono microfoon wordt over beide kanalen dezelfde audio verstuurd.

Smartphones hebben een 3.5mm TRRS-aansluiting. De plug heeft dezelfde vorm als de 3.5mm jack-aansluiting, maar heeft drie ringen en een punt. Ook hier is de punt voor de plug-in power. Twee ringen worden gebruikt voor audio links en rechts uit de smartphone. Daarnaast is er één ring voor audio in. Je kunt alleen mono microfoons aansluiten op de TRRS-aansluiting, tenzij je een speciale adapter gebruikt.

De XLR-aansluiting wordt vaak gebruikt in de professionele audiowereld. De plug bestaat uit drie pinnen en een ring die vergrendeld kan worden. Dit voorkomt dat je de kabel zomaar los kunt trekken. De drie pinnen zorgen ervoor dat je de plug niet kunt draaien om krakende geluiden te voorkomen. De maximale gebruikerslengte van een goede XLR-kabel kan oplopen tot wel 100 meter.

Dit zijn de meest populaire microfoons

Wat heb ik nodig om te vloggen?
Wat heb ik nodig om te vloggen?
Om een goede vlog te maken, heb je meer nodig dan alleen een camera. Maar wat dan? We hebben het voor je op een rijtje gezet!
Read on
10 tips voor een goede vlog
10 tips voor een goede vlog
Begin jij net met vloggen of ben je op zoek naar wat goede tips om je vlogs nóg beter te maken? Lees deze 10 handige tips!
Read on