10 tips voor straatfotografie

1 jaar geleden

Straatfotografie is een bijzondere manier van fotograferen, waar je veel creativiteit in kwijt kan. De locatie blijft bestaan, maar het moment wanneer jij de foto maakt is erna verdwenen. Je hebt dus altijd een unieke foto! Wil jij ook aan de slag met straatfotografie? Lees verder om mijn 10 tips voor straatfotografie te ontdekken!

Waarom straatfotografie?

Waarom ben ik zelf eigenlijk begonnen met straatfotografie? Kort gezegd was ik op zoek naar een vorm van fotografie die ik altijd kan uitvoeren, ongeacht de weersomstandigheden of het seizoen van het jaar. Daarnaast vind ik het interessant dat je maar één kans krijgt om de foto te maken die je wilt. Je kan je namelijk niet echt voorbereiden op wat je tegenkomt en dat maakt deze tak van fotografie zo interessant.

10 tips voor straatfotografie - 1

Welke gear heb je nodig?

Straatfotografie kan in principe met elke lens en camera. Als je van start wilt gaan met straatfotografie heb je dus geen speciale dingen nodig. Zelf heb ik door de jaren heen de voorkeur gekregen voor groothoeklenzen. Hiermee kan ik anticiperen op bijna elke situatie en is het gehele beeld te vangen in een foto. Ik gebruik zelf als camera de Fujifilm X-T30 systeemcamera en twee objectieven, namelijk een Fujifilm XF 56mm f/1.2 R objectief & sinds kort ook het Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WR objectief. Wanneer ik op pad ga, vind ik het fijn om een extra accu mee te nemen en 2 SD kaarten te gebruiken. Zo ben ik zeker dat ik genoeg tijd en ruimte heb om veel foto’s te maken.

Zoek een lens met voor jouw gevoel de juiste afstand en uiteraard die niet te veel opvalt. Jij moet jezelf comfortabel genoeg voelen om te fotograferen, dus kies je voor dichtbij of blijf je liever wat meer op afstand? Wat ook van belang is: wil jij juist het volledige straatbeeld vastleggen, of inzoomen op een bepaalde situatie? Dit zijn afwegingen die je kan maken wanneer je meer straatfotografie wilt maken.

10 tips voor straatfotografie - 2

1. Weet wat je camera kan

Het is goed om bewust te zijn van welke functies je camera allemaal heeft. Met deze kennis kun je beter anticiperen op wisselend weer of bijvoorbeeld wanneer het schemerig begint te worden. Wanneer het wat donkerder wordt, is het van belang dat je diafragma lager kan en de sluitertijd, zodat er meer licht op je lens kan vallen. Daarnaast spelen de ISO waarden ook nog een rol: Wil je juist wat meer ruis in de foto, of zo scherp mogelijk? Speel met de verschillende instellingen voordat je écht gaat fotograferen. Maak een paar testfoto’s zodat je instellingen goed staan wanneer het perfecte moment komt.

2. Gebruik een elektronische shutter

Wanneer je bezig bent met straatfotografie komt het vaak voor dat je in drukke situaties aan het fotograferen bent. Om de omgeving zo min mogelijk te verstoren en spontane momenten vast te leggen, is een elektronische shutter handig om te gebruiken. Deze maakt namelijk geen geluid en leidt dus niet af. Let wel op, met de elektronische shutter kunnen bewegingen vervormen. Als je trams of auto’s wilt fotograferen, kun je wel beter de mechanische shutter gebruiken.

10 tips voor straatfotografie - 3

3. Plan de route die jij wilt gaan lopen

Qua voorbereiden heb je met stadsfotografie het minste werk. Je hoeft geen shoot te regisseren, of wachten tot een bepaald seizoen om een onderwerp vast te kunnen leggen. Het is wel handig om van tevoren te bedenken wat je looproute wordt. Wil je juist drukke straten vol mensen fotograferen, of juist één waar veel cafés zijn en mensen vooral binnen zitten? Door dit voor je gaat fotograferen te plannen heb je een hogere kans dat je je idee kan realiseren.

Elke stad is wel geschikt voor stadsfotografie. Zelf ben ik gestart in Nijmegen, dit is een bekende locatie voor mij met genoeg mogelijkheden voor straatfotografie. Maar uiteraard ga ik regelmatig ook richting grotere steden als Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Hier gebeurt toch net wat meer en is er meer te zien. De tunnel naast Amsterdam centraal is een plek waar ik altijd even naar toe ga. De contrasten zijn daar duidelijk, er is een lijnenspel en regelmatig mooie lichtval in deze tunnel. Deze plekken kom je online of tijdens het fotograferen tegen en kun je dan mooi in je looproutes verwerken.

10 tips voor straatfotografie - 4

4. Fotografeer ruim

Met ruim fotograferen bedoel ik dat je zoveel mogelijk in de omgeving op één foto krijgt. Hiermee pak je het volledige straatbeeld op en heb je ruimte om eventueel bij te snijden tijdens het nabewerken. Ik gebruik daarom ook het liefst een groothoeklens, zodat ik de volledige straat in mijn foto’s kan krijgen. Als je op één persoon of object wilt focussen kan dit natuurlijk ook, maar houd ook de ruimte eromheen. Dit maakt de foto wat natuurlijker en spontaan. Het blijft tenslotte straatfotografie.

5. Let op het lijnenspel

Door lijnen in je foto te laten terugkomen, creëer je een beeld wat interessant is om naar te kijken. Er zijn talrijke lijnen op straat terug te vinden, denk bijvoorbeeld aan wegmarkeringen, tramlijnen, stoepranden, lichten van een lantaarnpaal, maar ook de vormen in een gebouw. Door de strakke lijn ontstaat er een focus naar de lijn toe en daardoor ook meteen een rust: de kijker gaat naar één punt kijken en wordt niet overrompeld met alle elementen in de foto tegelijk.

10 tips voor straatfotografie - 5
10 tips voor straatfotografie - 6

6. Let op je compositie

Om de focus goed op je onderwerp te krijgen, is het belangrijk dat je een goede compositie hebt. Met compositie zorg je dat de aandacht naar één punt of onderwerp gaat en de foto interessant wordt om naar te kijken. Vooral in straatfotografie is de focus in een foto erg belangrijk. In de straat zijn er veel details waar je op kan letten en zonder focus gaat je compositie verloren. Denk goed na over wat je wilt uitlichten en wat je compositie wordt. Stel bijvoorbeeld scherp op één punt waardoor de achtergrond wat waziger wordt, dan weet je zeker dat je compositie goed uitgelicht is!

10 tips voor straatfotografie - 7
10 tips voor straatfotografie - 8

7. Fotografeer uit verschillende hoeken

Uit elke hoek ziet een situatie er weer anders uit. Van boven krijg je een overzichtelijk beeld, terwijl van onderen alles groter lijkt dan het daadwerkelijk is. Fotografeer door een raam, laag bij de grond of ga boven een roltrap van de metro staan die naar beneden gaat. Elke foto krijgt een totaal ander beeld en dit maakt het juist leuk. Één van mijn favoriete hoeken is fotograferen vanuit de heup. Hiermee zie je niet wat je doet, maar dit levert juist verrassende beelden op. Hier adviseer ik wel een korte brandpuntsafstand, iemand van ver af fotograferen is op deze manier niet geschikt.

10 tips voor straatfotografie - 9
10 tips voor straatfotografie - 10
10 tips voor straatfotografie - 11

8. Durf ergens stil te staan

Observeer de plek waar je bent en ga eens een tijdje stil staan om de omgeving in je op te nemen. Kijk naar hoe het licht valt en wat er in de omgeving eruit springt. Hiermee heb je ook het voordeel dat je je camera af kan stellen op de omgeving en kan anticiperen totdat iemand voorbij loopt voor de perfecte foto.

10 tips voor straatfotografie - 12

9. Reflecties

Bij reflecties kun je denken aan ramen, plassen, of zelfs via het scherm van een telefoon. Gebruik de reflectie om je foto spannender te maken. Reflecties zijn goed te schieten met elke lens, maar voor reflecties in water adviseer ik een groothoeklens. Hiermee kun je het gehele beeld wat in de reflectie is ook daadwerkelijk op de foto krijgen.

10 tips voor straatfotografie - 13
10 tips voor straatfotografie - 14

10. Wees open en eerlijk

Met straatfotografie bevind je je in openbare gebieden waar je in principe vrij mag fotograferen. Je kan je misschien voorstellen dat niet iedereen die door de straat loopt dit kan waarderen. Wanneer iemand op je afstapt of wanneer je zelf iemand wilt benaderen, wees dan open en eerlijk over waarvoor je de foto gebruikt en of je de foto mag nemen.

Daarnaast is het altijd belangrijk om je eigen normen en waarden in acht te nemen. Zou je zelf in die situatie op de foto genomen willen worden? Je kan je ook nog verdiepen in de wetgeving portretrecht en publicaties, voor als je echt zeker wilt weten dat je foto’s zonder toestemming mag gebruiken.

Conclusie

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen met het ontdekken van de wereld van straatfotografie. Het is een mooie manier om creatief bezig te zijn en na te denken over hoe je een alledaagse omgeving kan omzetten in een mooie compositie. Durf te fotograferen en mensen aan te spreken en heb vooral veel plezier tijdens het fotograferen!

10 tips voor straatfotografie - 15

Gerelateerde producten

Auteur

Tjalle Holkamp

Tjalle begon met het fotograferen van de stad en de architectuur, waardoor hij geïntresseerd raakte in straatfotografie. Dit leidde tot een gepassioneerde hobby waarin hij zijn creativiteit kwijt kon. Wat Tjalle vooral aanspreekt aan straatfotografie is dat het altijd mogelijk is ongeacht tijd, weer en andere omstandigheden. Door straatfotografie beleef je de stad elke keer weer opnieuw!

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.