Het maken en plannen van maanfoto’s

7 jaar geleden

Het fotograferen van de maan is vaak spectaculair. Een volle maan die net op komst is, is groot en heeft een rode gloed. Een maanopkomst is ook mooi te combineren met landschappen of bepaalde close-ups van objecten wat soms voor spectaculaire resultaten zorgt.

Voor een close-up van de maan heb je vanzelfsprekend een lange lens nodig. Ik raad een flinke zoomlens aan zodat je vrijheid hebt in de ruimte van je foto's. Een 150-600mm volstaat meestal prima. Voor mijn eigen shots heb ik de Sony A7 R II gebruikt met de Sigma 150-600mm lens en de Sigma MC-11 adapter. In dit blog leg ik je uit hoe je shots van de maan kunt plannen zodat ook jij er mee aan de slag kunt.

Het maken en plannen van maanfoto's - 1

Het idee

Bij het maken van foto’s in het algemeen is in veel gevallen het idee net zo belangrijk als de perfectie van de uitvoering. Zo ook bij het maken van foto’s van de maan in combinatie van gebouwen en of landschappen. De maanopkomst, en ondergang, gaat vrij snel dus je hebt niet veel tijd om het shot te realiseren. Van te voren plannen is dus een must. Denk aan mooie objecten in je buurt. Als je in de buurt een hoog punt heb met een goed uitzicht, ga daar dan staan en kijk rond naar mooie gebouwen of andere objecten in de verte waar bij de maan een mooi compositie element zou kunnen zijn.

Bij het scouten van plekken is het belangrijk dat je grofweg weet waar de maan op komt of onder gaat. In dit blog gebruiken we mijn foto “Nine Fifty Five” als voorbeeld waarbij de maan op komt naast de kerktoren van Amersfoort. Bij je idee moet je ook altijd rekening houden met de afstand waarop je fotografeert en hoe groot je de maan wil hebben ten opzichte van andere objecten. Zo wilde ik in deze foto de maan groot, maar niet te groot. Hierbij is de afstand tussen de toren en mij erg van belang. Hoe verder ik van de toren af stond, hoe groter de maan werd in verhouding van de kerktoren. Dit is belangrijk om te realiseren bij het plannen van maanfoto’s.

Plannen van een maanfoto

Met dit idee ben ik het shot gaan plannen. Zoals ik bij het idee al aangaf..., het is belangrijk om grofweg te weten waarbij de maan op komt. Omdat je vaak maar één of twee dagen hebt om je shot te realiseren, de maan is dan niet meer vol, is het van belang dat je goed voorbereid bent. Ga een keer naar de plek overdag om zo te kijken of je niet tegen onverwachte obstakels aan loopt. Gebruik vervolgens smartphone apps om de positie van de maan precies op een bepaald tijdstip te kunnen zien. Zo kan je bijvoorbeeld met de Augmented-Reality-functie van Photopills precies de opkomst van de maan op een bepaald tijdstip op een bepaalde positie zien door je telefoon voor je te houden. Dit is extreem handig bij het plannen van de exacte positie van de maan.

Via de website www.mooncalc.org, er is ook www.suncalc.net voor de zon, kan je je shot vanaf thuis plannen. Deze websites gebruiken Google Maps met lijnen voor de posities van de maan of zon. Op Mooncalc zet ik een pin op de kerktoren zodat ik kan zien waar de maan op komt ten opzichte van de toren.

Het maken en plannen van maanfoto's - 2

Met deze tools kan je ook de maanfasen checken. Zo weet je wanneer de maan precies vol is. Van eerdere scouting de vorige dag en via de Photopills app wist ik dat de zon ongeveer op de juiste hoogte zou zijn vanaf één à anderhalf uur na opkomst. Op 19 juli was de maan net na zonsondergang vol. Dit betekent dat er nog steeds genoeg licht was om zowel de maan als de toren goed belicht op de foto te krijgen. Dit is ook belangrijk om te weten. Een volle maan is namelijk extreem fel waardoor het erg moeilijk is het licht te balanceren ten opzichte van andere objecten als het veel donkerder is. Het contrast is namelijk extreem hoog. Timing is cruciaal. Terwijl de zon die dag onder ging rond 10 uur ’s avonds zou de maan ongeveer precies op de goede positie zijn ten opzichte van de kerktoren, in tegenovergestelde richting van de zon uiteraard.

Met de toren op de map gepind kon ik precies zien waar ik moest staan. De meeste locaties verder van het centrum werden geblokt door gebouwen dus ik moest een spot kiezen die wat dichterbij lag. De rotonde dichtbij het centrum had een open zicht op de top van de toren en was perfect voor de foto die ik in gedachte had. Hier had ik ook genoeg bewegingsruimte. Ik moest namelijk rekening houden dat de maan, terwijl hij op komt, ook naar rechts beweegt dus ik moest terwijl de maan op kwam nog vaak een beetje van plek veranderen om de juiste compositie te vinden. Zoals je merkt vergt een foto als dit erg veel planning en zijn er veel variabelen waar je rekening mee moet houden.

Het maken en plannen van maanfoto's - 3

Het maken van de foto

Het meeste werk bij een foto als dit zit in de planning en het testen van dingen. Bij het uiteindelijk maken van de foto positioneerde ik mezelf achter de rotonde en wachtte ik geduldig tot de maan op de juiste positie was die ik in gedachte had voor de foto. Voor het maken van de foto gebruikte ik de Sigma 150-600mm op 600mm zodat de maan zo groot mogelijk op de foto verscheen. Er was gelukkig erg weinig wind aangezien de kleinste vibratie bij 600mm of meer voor trillingen in je foto zorgt.

De maan gaf een uur na opkomst nog niet extreem veel licht af ten opzichte van de rest aangezien de zon nog maar net onder was. Het hele landschap was wel vrij donker, dus ik hoogde mijn ISO iets op. De sluitertijd voor deze foto was slechts 1/10s. Dit kon nog wel aangezien de foto uiteraard vanaf een statief gemaakt werd. De meeste testfoto’s waren prima scherp en ik was tevreden over de beeldkwaliteit met deze setup.

Wees snel

Wat ik merkte is dat ik bij het veranderen van positie erg snel moest zijn. Het opkomen van de maan gaat veel sneller dan je denkt. Hij is hoog in de lucht in slechts twee uur tijd. Bij het fotograferen op 600mm kan je de maan bijna realtime zien bewegen in je frame. Met het werken van een statief heb je maar echt een paar seconden om een foto te maken van de maan op de juiste positie, voordat hij al weer is verplaatst. Dit is een uitdaging, vooral als je de maan echt op een precieze plek wil hebben. Voor deze avond was ik tevreden met de foto waar bij de maan precies naast de klok van de toren hing.

Het maken en plannen van maanfoto's - 4
Het maken en plannen van maanfoto's - 5

Maximaliseer je kansen

Wanneer je foto’s wilt maken met de maan op een exacte positie, is het mogelijk dat je het shot mist omdat je positie net niet goed is. Je hebt maar een paar seconden om het exacte shot te maken. Wat je dan moet doen is je camera iets naar voor zetten, of je statief een stuk lager. De positie van de maan ten opzichte van het object verandert dan waardoor de maan weer wat omlaag staat. Zo heb je nog meer kansen om je foto als nog te realiseren.

Gebruik handige tools

Deze techniek kan ook gebruikt worden voor maanondergangen. Hiervoor geldt hetzelfde…, gebruik Mooncalc en Photopills om de tijd en positie van de maanondergang te bepalen. Zorg er voor dat je ruim van tevoren aanwezig bent op de lokatie aangezien de maan hier ook op het eind heel snel naar onder beweegt.

Het maken en plannen van maanfoto's - 6
Het maken en plannen van maanfoto's - 7

Bekijk telelenzen

Auteur

Albert Dros

Albert Dros is een gepassioneerd landschaps- en reisfotograaf. Zijn kracht zit hem in het zo mooi mogelijk vastleggen van plaatsen en momenten. Hier kan hij helemaal in opgaan, waardoor hij soms dagenlang op één plek verblijft om het perfecte plaatje te maken. Albert is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met zijn verhalen, blogs en lezingen inspireert hij velen, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.