Hippische fotografie..., tips om paarden te fotograferen

7 jaar geleden

Hippische fotografie is een breed begrip. Veel mensen zijn bekend met de dressuur en het springen. Dressuur leg ik altijd aan mensen uit als; ‘dat wat Anky doet, tussen de witte hekjes’. En bij het springen is Jeroen Dubbeldam bij velen een bekende naam, dat mag ook wel na een gouden medaille op de Olympische Spelen, Europees kampioen en Wereldkampioen te zijn geworden. Springen is voor een leek makkelijker te begrijpen dan de dressuur. Springen is daarom populairder dan de dressuur.

Maar er is meer, veel meer! Vergeet het mennen niet, met onder andere IJsbrand Chardon, voltige, de jonge paarden wedstrijden, de vele keuringen, de grote stallen, de vele handel in paarden wereldwijd, de para ruiters, eventing en ik zal vast nog wel iets vergeten zijn. Omdat de hippische sport zo breed is, is het lastig om van iedere tak verstand te hebben. Iedere discipline wil namelijk iets anders zien op de foto. Een springruiter kijkt anders naar een foto dan een dressuur-ruiter. Sterker nog; ze zien de paarden het liefst in een andere gang. Daarom wil ik de komende tijd in verschillende blogs verschillende categorieën uitlichten. Om nu voor de eerste blog te beginnen wil ik graag bij portretfotografie beginnen.

Omdat de hippische sport zo breed is, is het lastig om van iedere tak verstand te hebben. Iedere discipline wil namelijk iets anders zien op de foto. Een springruiter kijkt anders naar een foto dan een dressuur-ruiter. Sterker nog; ze zien de paarden het liefst in een andere gang. Daarom wil ik de komende tijd in verschillende blogs verschillende categorieën uitlichten. Om nu voor de eerste blog te beginnen wil ik graag bij portretfotografie beginnen.

Tips voor het fotograferen van een paard - 1

Portretfotografie van paarden

Portretfotografie is vooral bij particulieren erg in trek. Wat houdt portretfotografie precies in? Portretfotografie houdt in een mooie hoofdfoto van het paard, soms met eigenaar erbij. Daarnaast is het nog mogelijk om een standfoto te maken van het gehele paard. Waarom is portretfotografie nu zo erg in trek bij particulieren? De paarden”sport” is een dure hobby. De kosten per maand kunnen hoog oplopen. Om deze reden wordt het paard voor vele eigenaren gezien als iets zeer waardevols, zoals velen zeggen is het “hun kindje”. Paardeneigenaren willen graag een mooi aandenken hebben aan hun paard, aangezien het soms snel voorbij kan zijn door bijvoorbeeld een ernstige blessure.

Voorbereiding

Graag wil ik beginnen bij de voorbereiding die je kunt nemen voorafgaand aan een reportage. Als je goede paardenfoto’s wilt maken is het handig als je zelf bekend bent met paarden en er enigszins verstand van hebt. Angst voor paarden is bij paardenfotografie niet handig. Om de aandacht van paarden te trekken, moet je soms heel wat uit de kast halen. Het is van belang dat je weet wat je kunt gebruiken bij paarden en wat absoluut niet, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Een beetje een goed gevoel met paarden is zeker handig.

Bij portretfotografie van paarden wil je de paarden in een bepaalde houding plaatsen, daarnaast moet je hun aandacht trekken om ze in deze houding te krijgen. Paarden zijn levende dieren en ze laten zich niet altijd sturen. Zorg daarom altijd dat je genoeg attributen bij je hebt om de aandacht van de dieren te trekken, maar dus wel met enige mate. Je wilt namelijk bij portretfotografie dat paarden ten alle tijden hun oren naar voren gedraaid hebben staan. Dit doen ze over het algemeen niet vanzelf.

Paarden zien er niet altijd vanuit zichzelf florissant uit. Ze rollen het liefst in het zand of de modder. Zelf raad ik eigenaren altijd aan om te zorgen dat bij komst van de fotograaf het paard netjes verzorgd klaar staat. Hetzelfde geldt voor het harnachement. Het is zonde als een vies hoofdstel afleidend is. Dit kan de foto goed ‘verpesten’. Tip! In veel gevallen wordt naast een portretreportage een reportage met rijfoto’s geboekt. Maak altijd eerst de portretfoto’s en dan pas de rijfoto’s. Paarden gaan vaak zweten tijdens het rijden. Naast het zweten zie je na het rijden vaak de duidelijk de afdrukken van het zadel en hoofdstel staan in de vacht van het paard, wat zeker niet ten goede komt van de portretfoto’s.

Apparatuur en instellingen

Het is af te raden om foto’s van paarden te maken met een groothoeklens. Paarden worden door de groothoeklens vervormd. Het beste is om met een zoomlens of eventueel een vast brandpunt te werken. Zo is het niet handig paarden van onderaf te fotograferen als je dichtbij staat, ook hierdoor worden de paarden vervormd. Het beste is om op gelijke hoogte te blijven of op enige afstand net een beetje door je knieën heen te zakken, om ze bijvoorbeeld net wat groter te laten lijken.

Zoals al eerder benoemd doen paarden niet altijd alles wat je direct zou willen. Let daarom op dat je sluitertijd nooit te lang is. Per camera en merk verschilt dit erg wat je aankan. Zelf raad ik aan om niet met een sluitertijd langer dan 1/250 te fotograferen bij portretfotografie. Zelf fotografeer ik altijd graag met een groot diafragma. Houdt de paarden op enige afstand van de achtergrond die je wilt en ga er zelf niet te dicht op staan. Zo creëer je een mooie wazige achtergrond. Tip! Het oog moet je scherpste punt zijn, daar draait het tenslotte om, zowel bij paarden als de mensen. Het gaat om de uitstraling!

Harnachement

Eigenaren vragen vaak aan mij, wat moet het paard aan of om? Voor portretfoto’s adviseer ik niets om de benen te doen. Bandages of peeskappen leiden vaak af. Terwijl dit bij portretfoto’s geen toegevoegde waarde heeft. Wat het halster of hoofdstel betreft vind ik dat de eigenaar moet doen wat hij of zij het mooiste vindt. Bij een echt sportpaard vind ik persoonlijk een hoofdstel mooier. Een hoofdstel maakt een paard chiquer. Een halster is vaak meer geschikt voor een stoere pony of een paard waar normaal niet serieus mee in de sport wordt gereden, maar lekker recreatief. Een halster maakt de foto namelijk wat losser.

Tips voor het fotograferen van een paard - 2
Tips voor het fotograferen van een paard - 3

Let eventjes op alle riempjes en passantjes, of alles goed is. Zeker bij een portretfoto kan dit anders erg storend zijn.

Er zijn per discipline verschillende hoofdstellen die gebruikt worden. Stang- en trenshoofdstellen worden vaak gebruikt door ruiters in de hoge tak van de dressuursport en trenshoofdstellen bij de basis dressuur en het springen. Portret foto’s heb ik zelf altijd het liefste gefotografeerd met een trens hoofdstel. Heel simpel voor één reden; dan kun je de lijn waarmee ze vastgehouden worden weg Photoshoppen. Bij een stang- en trenshoofdstel heeft een paard twee bitten in de mond hangen, als je hierbij de teugels weg Photoshopt ziet dit er onnatuurlijk en ongeloofwaardig uit. Je kunt de stang- en trenshoofdstellen op twee manieren fotograferen, je kunt de teugels over de hals laten en de teugels over de hals heen halen.

Als je ervoor kiest om de teugels over de hals te laten maak je het jezelf erg moeilijk! Om geen storend effect te geven moeten de teugels altijd gelijk zitten. Als een paard maar even beweegt moet je de teugels weer recht trekken, ook als een paard net een beetje draait moet je de teugels bijstellen. Daarom is het makkelijker en vaak mooier om de teugels over de hals heen te halen bij het gebruik van een stang en trens hoofdstel.

Tips voor het fotograferen van een paard - 4

Naast de vraag van eigenaren over wat het paard om moet, krijg ik vaak de vraag over de manen. “Moet het paard ingeknot of niet?” Hierin laat ik ook de keus aan de eigenaren, eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als voor het hoofdstel en het halster. Knotten maken de foto chiquer terwijl losse manen juist een stoerder en speelser effect geeft. Bij een hengst kan losse manen een extra stoer effect geven, maar bij een paard met een dunne hals is het zeker beter om de manen los te laten hangen. Met losse manen toont het of een paard meer body heeft. Het liefst fotografeer ik de paarden vanaf de manen-kant. Vanaf deze kant hebben paarden altijd meer uitstraling, zeker als je ze van de zijkant fotografeert. De hals van de paarden toon net wat groter, stoerder en gespierder als je ze vanaf de manen kant fotografeert.

Tips voor het fotograferen van een paard - 5
Tips voor het fotograferen van een paard - 6

Achtergrond

Zoals eerder beschreven zijn voor eigenaren paarden iets zeer waardevols. Je wilt een prachtfoto van het paard maken, hiervoor mag de achtergrond niet afleiden. Zorg ervoor dat er geen storende factoren op de achtergrond aanwezig zijn, zoals huizen. Let hierbij juist ook op de kleine dingen zoals mestbakken en dergelijke. Vaak wordt het niet erg gevonden als je een aantal dingen verplaatst mocht dat nodig zijn. Een kleine tip, vaak wordt het wel gewaardeerd als je ze erna weer netjes terug plaatst.

Paarden komen het beste uit in een omgeving met veel groen. Het is alleen niet handig bij fel licht de paarden op gras te fotograferen. Door de weerkaatsing van het zonlicht kunnen de paarden groen uitslaan. Bij fel licht fotograferen, zeker in de zomer is het bij paarden af te raden om te fotograferen in verband met de harde schaduwen die snel ontstaan. Paarden zijn levende dieren en daarbij is het niet altijd makkelijk om ze op de juiste plek te krijgen waar je eigenlijk zou willen. Als het zonlicht minder fel is, maar het niet veel uit als een paard net even een stap opzij zet zonder dat je meteen last krijgt van schaduwen.

Tips voor het fotograferen van een paard - 7

Houding

Eerder heb ik al benoemd dat je bij een paard geen portretfoto hoeft te maken als het paard met zijn of haar oren naar achteren gedraaid staat. Bij paarden moeten ten alle tijden de oren naar voren gedraaid staan. Paarden kun je het beste een beetje van voor fotograferen of vanaf de zijkant. Als je paarden van de zijkant fotografeert, zorg hierbij dat je ten alle tijden net een beetje van voor staat en niet vanuit achteren van het paard fotografeert. Dit geldt niet alleen bij portretfoto’s maar ook bij sportfoto’s.

Je wilt een paard graag als iets machtigs op de foto hebben, niet als een dood vogeltje. Paarden zijn geen modellen zoals mensen. Je moet zelf proberen de aandacht van paarden te trekken met enkele attributen. Door met attributen te werken kunnen paarden een bepaalde spier in de hals aanpassen, waardoor er een bepaalde “boog” gecreëerd wordt in de hals. Dit geeft bij paarden een “machtige” uitstraling.

Tips voor het fotograferen van een paard - 8
Tips voor het fotograferen van een paard - 9

Eigenaar en paard

De paarden zijn zeer waardevol voor eigenaren. Paarden zijn een kostbare hobby, er zit vaak het nodige spaargeld in. Daarom willen eigenaren graag samen hun “geliefde” op de foto. Voor portretfoto’s samen met de eigenaar is teveel zon niet handig. Er bestaat de mogelijkheid dat de eigenaar in de schaduw staat van het paard of andersom. Het beste is om een beschutte plek op te zoeken. Zorg er altijd voor dat de eigenaar op gelijke hoogte en op dezelfde diepte van het paard staat. Vergeet niet je diafragma te verkleinen, van bijvoorbeeld f/4.0 naar f/5.6 of hoger. Anders is de kans groot dat alleen het paard of de eigenaar scherp is op de foto.

Tips voor het fotograferen van een paard - 10
Tips voor het fotograferen van een paard - 11

Laat de eigenaar plaatsnemen dichtbij het paard, zo laat je de liefde er vanaf stralen!

Conclusie

Belangrijk is dat je de eigenaar van te voren goed instrueert over wat je wilt. Zorg voor een mooie plek met niet teveel storende elementen op de achtergrond. Bepaal van te voren hoe je het paard op de foto wilt hebben en houd je hieraan. Het is niet erg als een paard even weg stapt, neem de tijd, zet het paard weer neer waar je het had bedacht en in welke houding je graag wilt hebben. Je begint gewoon weer rustig opnieuw. Zorg dat je genoeg attributen bij hebt om de aandacht te trekken, paarden blijven zo beter stil staan en je kunt ze “sturen”.

Paarden fotograferen vraagt gewoon geduld en kan soms net meer tijd kosten dan een menselijk model die precies doet wat je zegt. Plan nooit te kort in, maar liever wat meer tijd. Voor een portretreportage trek ik minimaal een uur uit. Meestal heb je deze tijd niet nodig, maar bij een lastig geval ben je blij met de extra tijd. Kies in de zomer niet om midden op de dag te fotograferen, maar juist einde dag of ’s ochtends. ‘s Ochtends vroeg geeft het mooiste licht en je hebt minder last van schaduwen die je het werk erg lastig kunnen maken.

Auteur

Lysanne Eijlander

Het liefst is Lysanne de hele dag bij paarden te vinden, ze mag meerdere paarden rijden en uitbrengen in de sport. Maar naast paarden heeft ze een andere grote hobby: fotograferen. Ze geniet van de prachtige sport en de emoties die daarbij los komen. Ze is de vaste huisfotograaf voor een online glossy, werkt bij een modebedrijf én studeert daarnaast ook nog.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.