Review DJI Mavic 3 drone

Jorris Kuijper
2 jaar geleden

Als ik terugdenk besef ik mij dat het alweer meer dan drie jaar geleden is dat DJI de Mavic Pro 2 drone op de markt heeft gebracht. Op dat moment was die drone absoluut het beste wat je als consument kon kopen. De hype rondom DJI is nu misschien nog groter en ik moet eerlijk bekennen dat ik met smart heb gewacht op de DJI Mavic 3 drone. Is de Mavic 3 echt zo goed? Is upgraden van een Mavic Pro 2 de moeite waard? In deze review lees je meer!

Bekijk de DJI Mavic 3 drone

Mijn verwachtingen van de DJI Mavic 3

Het is altijd verstandig om een realistisch beeld te hebben bij een product. Denk goed na over een aantal zaken, zoals voor wie de Mavic 3 bedoeld is? Is het voor een specifieke groep of voor iedereen? Er zijn zelfs twee versies, namelijk de standaard en de Cine versie. Kijkend naar de prijzen wordt mij het een en ander al duidelijk. Deze liggen een stuk hoger dan ik had verwacht, wat er op duidt dat de focus vooral ligt op de gevorderde en zelfs de professionele video- en fotograaf.

De specificaties versterken dit gevoel met een nieuwe 20 megapixel 4/3” CMOS sensor en een verstelbaar diafragma (f/2.8 tot f/11). Bovendien is het glaswerk samen met Hasselblad ontwikkeld. Naast de hoofdcamera is er een tweede camera toegevoegd, namelijk een telelens (162mm) met een 12 megapixel 1/2” CMOS sensor. Hierdoor verwacht ik dat de Mavic 3 naast goede vliegeigenschappen beschikt over een verbeterde beeldkwaliteit en dat er meer ruimte zal zijn in de nabewerking. De focus in mijn ogen ligt vooral op de zogeheten prosumer.

De DJI Mavic 3 specificaties

Hierboven heb ik de nieuwe beeldsensoren en camera’s al kort benoemd, maar wat heeft de Mavic 3 nog meer als eyecatchers op de specificatielijst staan? De Mavic 3 heeft qua video 5.1K met 50 frames per seconde, 4K met 120 frames en 1080 met 200 frames per seconde. Het beeldmateriaal wordt opgeslagen in 10-bit D-Log met 200mbps, wat er op neer komt dat er nog meer informatie beschikbaar blijft voor een beter eindresultaat. Mocht je geen D-Log willen gebruiken, is er ook een standaard kleurenprofiel van DJI.

Foto’s kunnen worden gemaakt in JPEG of JPEG + RAW met een dynamisch bereik van 12.6 stops. Het grotere dynamische bereik zorgt er hier wederom voor dat er meer informatie beschikbaar is in de hooglichten, middentonen en schaduwen, waardoor kleuren beter en mooier uit zullen komen. Een behoorlijke sidenote is overigens dat de hierboven beschreven video en foto opties alleen beschikbaar zijn op de 20MP Hasselblad camera en niet op de telelens.

Nog wat andere specs: Ocusync 3.0 (nog beter bereik), in alle richtingen obstakel detectie, APAS en Activetrack 5.0, 46(!) minuten vliegtijd en voor de Cine versie 1TB intern geheugen en de optie ProRess 422 HQ video. Prachtige nieuwe opties en geweldige specificaties, maar zijn deze het waard voor de hogere prijs?

Het uitpakken van de drone

Voor deze review heb ik de Mavic 3, zonder de Fly More Combo en ook niet de significant duurdere Cine versie met de RC Pro controller. in de doos zit alleen de Mavic 3, een nieuwe beschermkap over de gimbal, een controller die we kennen van de Air 2S en de Mini 2, een extra setje propellers en een oplader.

Om de drone op te laden valt mij direct iets op, namelijk dat dit in de drone zelf kan, een optie die ik graag al eerder had gezien bij DJI. Je kunt nu bijvoorbeeld de drone laden met de oplader voor je laptop als deze USB-C heeft. De nieuwe beschermhoes om de gimbal, de drone en de propellers zijn ook een grote verbetering. De hoes zit lekker strak om de drone en beschermt deze goed als ik het in mijn tas stop.

Mijn allereerste Mavic vlucht

Voor mijn eerste vlucht neem ik rustig de tijd om de drone goed te bekijken, wat mij opvalt is dat hij uitgeklapt een stukje groter is geworden. De armen van de drone zijn wat langer en de propellers ook. Daarnaast gaat de batterij nu achter in de drone in plaats van op de bovenkant. Als ik naar de Mavic 3 kijk wanneer deze in de lucht hangt en heen en weer beweegt, valt mij op dat deze drone wat meer overhelt dan ik gewend ben van zijn voorgangers. Tevens merk ik dat de Mavic 3 een stuk stiller is dan zijn voorgangers, een fijne toevoeging. Het overhellen en het geluid zijn te verklaren door de langere armen en propellers. Qua gewicht en ingeklapt is de drone vrijwel gelijk aan de Mavic Pro 2 met ongeveer 900 gram.

Beeldkwaliteit van DJI Mavic 3

De controller ben ik gewend van de Air 2S en ligt lekker in de hand. De live feed is verbeterd namelijk 1080p met 60 frames per seconde. Door deze verbetering is wat je live ziet op het scherm een stuk meer gelijk aan wat je daadwerkelijk opneemt.

Ik heb de video instellingen op D-Log en 5.1k op 25 frames gezet. Het beeld is heel vlak (lichtgrijs) maar ontzettend scherp en mooi gebalanceerd. De nabewerking toont aan dat er heel veel details in de opnames zitten. De gimbal werkt erg goed en alles is mooi stabiel, zoals ik gewend ben van DJI. Qua fotografie stel ik de Mavic 3 in op JPEG + RAW, ik zet alle AUTO functies uit, behalve het diafragma en ben benieuwd of ik iets ga merken van de vernieuwde autofocus.

Tijdens het fotograferen en filmen mis ik een snelle optie om het diafragma aan te passen. Het werkt niet ideaal via de DJI Fly app, zeker niet als het wat kouder is buiten en je een handschoen met soft touch aan hebt. De foto’s op de computer zien er mooi en kleurrijk uit, in mijn ogen een stap omhoog van mijn Air 2S.

De automatische JPEG-versies van mijn foto’s worden automatisch gecomprimeerd en bewerkt met een DJI kleurschema en deze zijn erg kleurrijk. Het enige wat mij nog steeds opvalt is hoe zacht en onscherp de foto’s zijn aan de randen. Qua autofocus heb ik geen problemen gemerkt, alle foto’s zijn scherp op mijn onderwerp.

De Explore mode

Op het moment van schrijven vind ik de telelens, met de 1/2” CMOS sensor en 162mm f/4.4 lens, een gimmick. Om de lens te gebruiken moet je via de DJI fly app op de verrekijker (Explore mode) klikken om de zoom functies aan te zetten. De eerste optie 1x is nog op de hoofdcamera, 2x en 4x zijn via digitale zoom. Vanaf 7x neemt de telelens het over en wordt de beeldkwaliteit weer wat beter versus de digitale zoom van de 2x & 4x. Vervolgens kun je na de 7x optie nog digitaal inzoomen tot 14x en 28x, wat eerlijk gezegd niet bruikbaar is. Een ander probleem dat ik heb met de Explore mode is dat je niets zelf kunt instellen. De foto’s zijn alleen in JPEG en de video’s alleen in 4K30, geen D-Log en geen manuele opties voor je instellingen. Een echt gemis. Ik ben wel onder de indruk van de stabilisatie van de gimbal om de telelens beelden er soepel uit te laten zien.

Een tip over het CE-label

Iets om rekening mee te houden tijdens de aanschaf is het CE-label dat de Mavic 3 nog steeds niet heeft. Er staat een label op, maar dit is niet het CE - Cx label die drones nodig hebben om in een specifieke Open A categorie te vallen. De DJI Mavic 3 drone kan nog steeds gebruikt worden na 1 januari 2023, alleen zul je dan wat ruimer afstand moeten houden van alles om je heen. Ik heb wel begrepen dat DJI er hard aan werkt om de Mavic 3 achteraf te kunnen voorzien van een Cx label.

Mijn conclusie over de Mavic 3

De DJI Mavic 3 drone is een geweldige drone, met prachtige nieuwe functies en waanzinnige foto- en videokwaliteit. Low light performance en het dynamisch bereik zijn stappen vooruit. Ook het bereik van de drone voelt sterker dan ooit en ik heb geen moment twijfel gehad dat het signaal zal wegvallen. Maar vanaf het moment dat de Mavic 3 uit is gekomen vroeg ik mij af of het de moeite waard is om de upgrade te maken vanaf een Mavic Air 2S of de Pro 2 drone…

Voor mij is het antwoord niet zo simpel, dit komt omdat je voor jezelf een belangrijke vraag moet beantwoorden. Waar gebruik ik de drone voor? De stap omhoog qua kwaliteit is er absoluut, maar de prijs ligt een stuk hoger. De 1” sensor van de DJI Mavic Air 2S en de DJI Pro 2 functioneert ontzettend goed en is ruim voldoende voor het meeste fotowerk. Voor videografie is de Air 2S net een stapje beter dan de Pro 2 en steekt de Mavic 3 er ruimschoots boven uit. De Mavic 3 functioneert naar verwachting ontzettend goed, maar heeft ook zijn tekortkomingen.

De tekortkomingen voor mij? De DJI Fly app die niet gericht is op professionals, maar meer op de algemene gebruiker. Het niet beschikbaar zijn van ActiveTrack 5.0 bij release, geen Quickshots, geen manuele instellingen, d-log en alleen JPEG in de Explore mode. Dit zijn gemiste kansen. Hierdoor voelt de Mavic 3 een beetje ‘rushed’ voor de feestdagen. Bij de Cine versie koop je een fantastische pro controller erbij die veel opties heeft en die ik mis bij de standaard controller van de Mavic 3. Het was mooi geweest als ze voor deze high end drone een nieuwe standaard controller hadden uitgebracht die meer voor de doelgroep was ontwikkeld. Ik verwacht veel van de komende software updates waardoor de Mavic 3 steeds meer zijn geld waard zal worden. De eerste grote update staat gepland in januari 2022.

Mocht je nog geen drone hebben en wil je prachtige resultaten, koop dan absoluut de DJI Mavic 3 drone, je zult hier geen spijt van krijgen. Heb je momenteel een Air 2S of een Pro 2, stel jezelf dan de vraag wat je eventueel mist, wat de Mavic 3 wel heeft? Het kan zijn dat het de upgrade waard is, maar het kan zomaar zijn dat je huidige drone nog steeds voldoet. Al met all is de upgrade keuze een beetje wikken en wegen, waar ik eigenlijk had gehoopt op een keiharde ja op deze vraag. Maar ik kan stiekem verklappen dat ik de upgrade naar de DJI Mavic 3 wél heb gemaakt!

Dit heb je nodig voor dronefotografie

Auteur

Joris Kuijper

Joris Kuijper is naast commercieel piloot een fotograaf gespecialiseerd in luchtfotografie. Door zijn werk vliegt hij over de hele wereld naar de mooiste plekken. Niet alleen deze mooie plekken, maar ook de unieke zichten die hij heeft tijdens zijn vluchten wil hij graag delen met de wereld. Op deze manier combineert hij zijn passie voor vliegen met fotografie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.