Product review: Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief

Gustav Kiburg
3 jaar geleden

Het Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief kwam vorig jaar als een complete verrassing voor mij, maar het is een lens waarvan ik wist dat veel vrienden en kennissen er met smart op zaten te wachten. Net als ik, want dit zoombereik was er nog niet! In deze productreview lees je over mijn ervaringen met deze fikse telezoom van Sony.

Wat waren mijn verwachtingen?

Ik werd opgebeld of ik het objectief wilde testen en een paar uur later had ik de Sony FE 200-600mm al in mijn handen, een maand voor de officiële release. Daardoor had ik weinig tijd om verwachtingen te scheppen. Natuurlijk hoopte ik dat het objectief lichtsterk zou zijn, dat ‘ie vooral heel snel zou zijn met scherpstellen en dat ik er haarscherpe beelden mee zou kunnen maken.

Voor telezoomlenzen is het voor mij belangrijk dat je op de uiterste zoomstand en met het diafragma wijd open, scherpe foto’s kunt maken. En die verwachting mag je zeker hebben van een objectief uit de Sony G-serie. Het liefst had ik een f/4.0-versie gehad. Helaas was de lens dan zwaarder én vooral veel duurder geworden. Nu heeft de lens een maximaal diafragma van f/6.3 op 600mm en is het kopen van dit objectief voor meer mensen bereikbaar. Een mooie, toegankelijke middenweg!

Waarom zag ik uit naar deze lens?

De 600mm f/4.0 werd tegelijk met de 200-600mm aangekondigd, een kostbare lens die de gemiddelde fotograaf niet kan betalen. Tamron en Sigma hebben al langer een objectief met een bereik van 600mm op de markt en Sony kon eigenlijk niet achterblijven. Veel natuurfotografen werken met een 100-400mm. Dan kom je vaak net wat te kort en dus heb je een converter nodig.

Met een converter heb je wat lichtverlies en ter compensatie kun je gelukkig flink omhoog met de ISO-waarde. Zelf ga ik met gemak naar de ISO 4000 als het moet! Deze Sony FE 200-600mm biedt natuurfotografen het extra bereik dat ze willen en nodig hebben. En de lens is eventueel prima te gebruiken in combinatie met een 1.4x converter en een wat hogere ISO - dan zijn je foto’s gewoon goed belicht.

Mijn allereerste indruk

Ik verbaasde mij enorm dat de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS niet uitschuift. Normaal hebben objectieven met dit zoombereik namelijk geen interne zoom. Deze lens wordt niet groot bij het uitzoomen en dat is een opvallende eigenschap waar iedereen blij mee zal zijn!

De zoomring gaat lekker soepel. Daarnaast is de ‘slag’ voor het in- en uitzoomen heel kort, dus je kunt echt sneller ergens op reageren in vergelijking met andere objectieven die dit bereik hebben. Je hoeft ‘m niet twee keer over te pakken met je hand, de draai is maar zeventig graden. Iets anders wat mij opviel is dat de scherpstelbegrenzing drie standen heeft in plaats van twee.

Door de interne zoom, de algehele grootte en het gewicht kun je met de 200-600mm uit de hand fotograferen. Het objectief heeft een fijne balans. De behuizing is behoorlijk degelijk en ook die dikke zonnekap kan wel tegen een stootje. Om ‘m mee te nemen aan een strap kun je de lensvoet eenvoudig verwijderen. De Sony 200-600mm hangt tijdens het lopen netjes naar beneden en zakt niet uit. Zie je onderweg iets moois? Dan kun je meteen fotograferen!

De scherpte en bokeh

Het is logisch om de Sony FE 200-600mm te vergelijken met een objectief dat een vergelijkbaar bereik heeft. De beeldkwaliteit van Sigma is erg goed en zo ook bij de Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Sports. Maar je merkt verschil in het ontwerp en de scherpte. De Sigma heeft bijvoorbeeld een externe zoom en het zoomen gaat tegen de klok in, in plaats van met de klok mee. Gevoelsmatig is de Sony FE 200-600mm bovendien wat sneller met scherpstellen.

De scherpte is bij de Sony beter en wat meer op het midden gericht. Zeker bij het fotograferen van vogels zag ik bijzonder veel details in het verenkleed. Bijzonder aan deze lens is de kwaliteit van de bokeh doordat het diafragma elf bladen heeft in plaats van de gebruikelijke negen bladen. Hoe meer diafragmabladen, hoe ronder de lichtbubbels in de bokeh zijn. Hierdoor is de achtergrond van je onderwerp een stuk rustiger.

Scherpstelbegrenzing met drie standen

Op lange telelenzen zitten vaak twee standen voor de scherpstelbegrenzing. De Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS heeft er drie. Deze functie zorgt ervoor dat het objectief alleen scherpstelt binnen een specifieke afstand. Hierdoor blijft een lens niet onnodig lang zoeken naar je onderwerp en is de automatische scherpstelling een stuk sneller. Zoals je je wel kunt voorstellen is dat erg prettig voor natuurfotografie. De Sony 200-600mm kun je instellen op het volledige bereik, op een bereik van 2.4 tot 10 meter en van 10 meter tot oneindig. Persoonlijk ben ik daar erg blij mee.

Minimale scherpstelafstand van 2.4m

De Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 is geschikt voor sport- en natuurfotografie. Voor het fotograferen van sport zou ik ‘m alleen buiten op locatie gebruiken en niet binnen vanwege de lichtsterkte en de minimale scherpstelafstand van 2.4 meter. Dat laatste kan een extra nadeel zijn, omdat je binnen meestal dichter op de actie staat dan buiten. Met een Sony 100-400mm ben je in die situatie beter af. Voor de natuurfotografen maakt die minimale scherpstelafstand van 2.4 meter niet zo uit, want een dier of een vogel is altijd ver weg.

Voordelen van de interne zoom

Bij een lens die uitschuift kan er makkelijker vuil of zand in de behuizing komen, waardoor het zoomen stroever gaat en er bijvoorbeeld krassen ontstaan. Met de Sony FE 200-600mm heb je dat niet en ook verandert de balans van je set-up niet wanneer je in- of uitzoomt. Een extra voordeel van de interne zoom is dat je een passende lenscoat voor het objectief kunt kopen en tussendoor niet hoeft te priegelen met een extra stuk wanneer je wilt zoomen. Je bent sneller en het voorkomt dat het klittenband geluid maakt of het moment mist waar je juist uren op hebt gewacht.

Wat is mijn conclusie?

Ik ben ontzettend blij met deze lens. Het Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objectief is een perfecte aanvulling op de 100-400mm. Ik zou het zeker niet erg vinden als hij nog wat lichtsterker was, maar dan zou de lens veel duurder worden en in de praktijk fiks te zwaar zijn voor als je gaat wandelen. Er is altijd wel iets, maar op deze manier is er een prachtig Sony objectief met een ultieme balans tussen zoombereik, beeldkwaliteit, gebruiksgemak, gewicht en prijs!

Bekijk de Sony FE 200-600mm G OSS lens

Auteur

Gustav Kiburg

Gustav is een gepassioneerde natuurfotograaf die daarvoor graag naar afgelegen bestemmingen afreist. Hij is een perfectionist die soms dagenlang op het juiste moment wacht. Gustav wil dat een beeld op de camera al 'klopt' en bewerkt zijn foto's het liefst niet of nauwelijks. Zijn foto's worden over de hele wereld gepubliceerd en al jaren is hij ambassadeur voor Sony.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.