CameraNU.nl
Klantenservice bereikbaar van 09:00 tot 22:00 uur

Advies over statieven

Een goed statief is stevig. En zwaar. Een licht statief is makkelijk mee te nemen, maar zorgt niet per definitie voor scherpere foto's. Een monopod is ideaal voor mee op vakantie, een tafelstatief is erg makkelijk voor het maken van strakke videobeelden. Als u uzelf wilt fotograferen gebruik u een selfiestick en als u vloeiende video's wilt maken een videostatief met een vloeistofkop. Er is dan ook héél veel keuze in statieven. En koppen. En balhoofden. Bij CameraNU.nl vindt u een kleine 1.000 verschillende statieven en statiefkoppen. Op deze pagina staan een aantal advies punten netjes op een rij zodat u het voor u beste statief kunt vinden.

Handig: Vind uw statief binnen een paar klikken!

Type statieven

Tripod

Een tripod wordt vaak driepootstatief genoemd. Dé onmisbare hulp voor het maken van héle scherpe foto's.

Tripods bekijken

Monopod

Wordt gebruikt in situaties waar een driepootstatief niet gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan beperkte ruimtes.

Monopods bekijken

Mini statieven

Een ministatief wordt gebruikt vanaf bijvoorbeeld een tafel. Snel op te zetten, compact én makkelijk mee te nemen.

Ministatief bekijken

Tips voor de aanschaf van een statief

Waar gaat u het statief voor gebruiken?

Het doel waarvoor het statief voor gebruikt gaat worden is natuurlijk erg belangrijk voor de juiste keuze. Doet u aan macrofotografie? Of juist aan landschapsfotografie? Voor beide doelen zijn verschillende statieven te krijgen. Voor macrofotografie kan een omkeerbare middenkolom namelijk erg handig zijn.

Zo is de werkhoogte van een statief erg belangrijk. Bij macrofotografie is het namelijk belangrijk dat het statief laag in kunt stellen zodat u dicht bij de grond kunt komen.

Daarnaast het draaggewicht. Het gewicht van uw apparatuur speelt een belangrijke rol voor het kiezen van het juiste statief. Het is verstandig om een statief te kopen dat meer kan dragen dan het gewicht van uw apparatuur. Hierdoor behoud het statief zijn stabiliteit.

Materiaal van het statief

De meeste statieven zijn gemaakt van het sterke aluminium. Aluminium statieven zijn sterk en licht van gewicht. Er zit wel verschil tussen instapmodellen en de wat duurdere statieven. De instapmodellen zijn vaak gemaakt van een lichter aluminium soort. Hierdoor zijn ze lichter van gewicht en dus makkelijker mee te nemen. Het nadeel is dat ze hierdoor vaak minder stevig zijn. De duurdere statieven zijn vervaardigd uit zwaarder aluminium. Hierdoor zijn ze een stuk steviger en stabieler. Een nadeel van aluminium is dat deze de omgevingstemperatuur aanneemt. In de winter zijn de poten dus ijskoud. Het oppakken en meenemen is dan niet altijd even leuk. Gelukkig zijn er ook aluminium statieven mét draaggreep.

Een ander groot deel van de statieven wordt gemaakt van carbon. Carbon is een licht en supersterk materiaal. Het is opgebouwd uit verschillende laagjes. Statieven van carbon zijn lichter van gewicht, stevig en stabiel. Het nadeel is dat carbon statieven vaak duurder zijn omdat het materiaal duurder is om te produceren.

Handige hulpmiddeltjes

Hieronder een aantal handige accessoires die het werken met een statief aanzienlijk vereenvoudigen.

Snelkoppelingsplaat

Een snelkoppelingsplaat is een onmisbaar accessoire. Het is een plaatje die onderop uw camera gemonteerd kan worden. Hierdoor wordt het heel eenvoudig om uw camera óp het statief te bevestigen of om het er juist vanaf te halen.

Waterpasje

Een scheve horizon is verleden tijd. Met een ingebouwd waterpasje ziet u precies of het statief recht staat. Heeft het statief geen ingebouwd waterpasje? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om een waterpasje op de hotshoe van uw camera te monteren.

Haak voor contragewicht

Op sommige statieven is een haak voor contragewicht aanwezig. Hiermee kunt u uw statief nóg stabieler maken. Zelfs met een beetje wind kunt u dan met een gerust hart foto's gaan maken. Neem bijvoorbeeld de Caruba zandzak.

Statiefnet

Tijdens het fotograferen heeft u uw handen nodig. Alle andere accessoires moeten ergens anders neergelegd worden, maar waar? Een Caruba statiefnet biedt hier uitkomst. Makkelijk te bevestigen tussen de 3 poten van uw statief. Let wel op: een statiefnet is niet te gebruiken in combinatie met een middenspreider. Ze zijn er trouwens ook in het rood!

Statiefkoppen

Hieronder vindt u de 3 meest gebruikte statiefkoppen.

Balhoofd

Een balhoofd heeft een ronde kogel. Hiermee is de positie van uw camera heel flexibel en makkelijk te veranderen.

Balhoofden bekijken

3-weg kop

Met de 3 hendels is de positie super nauwkeurig in te stellen. Met deze kop gaat u veel plezier beleven!

3-weg koppen bekijken

Videokop

Een kop speciaal voor het filmen. Beschikt over een lange hendel waarmee het geheel makkelijk is te sturen.

Videokoppen bekijken

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze adviespagina nog vragen? Dan kunt u gerust contact opnemen met onze klantenservice. Onze experts staan u graag te woord!

Zopim
Heeft u een vraag?