CameraNU Logo

Advies over voorzetlenzen

Voorzetlenzen; ze zijn er in veel verschillende vormen en maten. Maar wat is een voorzetlens nou precies? En wat kun je er allemaal mee? Op deze pagina vindt u een korte introductie in de wereld van de voorzetlenzen.

Handig: Alle voorzetlenzen

Wat doet een voorzetlens?

Een voorzetlens verandert de brandpuntsafstand van de lens. Zo zijn er macro voorzetlenzen, die de brandpuntsafstand verkorten, maar ook groothoek voorzetlenzen die juist de beeldhoek vergroten. Voorzetlenzen zijn er zowel voor digitale camera's als voor videocamera's.

Wat kan ik met een macro voorzetlens?

Met een macro voorzetlens verkort u, zoals hierboven al geschreven, de brandpuntsafstand van uw lens. Hierdoor kunt u de camera dichterbij het object brengen. Het voorwerp kan dus meer beeldvullend gefotografeerd worden. De scherpstelafstand wordt verkleind, waardoor dichtbij scherpstellen geen enkel probleem meer is.

Voor een redelijke prijs kunt u dus een normale lens omtoveren in een macrolens en daarmee heerlijk experimenteren. Kanttekening is wel dat de voorzetlenzen nooit de kwaliteit halen van een echte macrolens.

Wat kan ik met een groothoek voorzetlens?

Met een groothoek voorzetlens wordt de beeldhoek groter in plaats van kleiner. Hierdoor kunt u meer op de foto krijgen vanuit dezelfde positie.

Minimale scherpstelafstand berekenen

Een voorzetlens verandert dus de minimale scherpstelafstand. De mate waarin de voorzetlens de minimale scherpstelafstand verkort, is vrij gemakkelijk te berekenen.

Voorbeeld

Als voorbeeld nemen we een minimale scherpstelafstand van 55 cm. Met deze formule berekenen we dat deze afstand met een +3 voorzetlens wordt verkort tot 21 cm. Het onderwerp dat we fotograferen komt dus meer dan 2x zo groot in beeld!

De formule luidt: X / (D * X+1).

Hierbij is X de minimale scherpstelafstand van het objectief in meters en D het vergrotings (dioptrie) getal van de voorzetlens.

Rekenvoorbeeld bij een lens met minimale scherpstelafstand 55 cm en een +3 voorzetlens:
0.55 / ( 3 * 0,55 + 1 ) en dit is hetzelfde als
0.55 / ( 1,65 + 1 ) ofwel
0.55 / 2,65 = 0,21 meter, dus 21 centimeter.

Meest populaire voorzetlenzen

Gratis verzending vanaf

 €50

Gratis verzending vanaf

 €50
Je hebt 12 van de 50 producten gezien