Wat is de ISO-waarde?

De ISO-waarde bepaalt de lichtgevoeligheid van je sensor. De ouderwetse fotorolletjes hebben een vaste lichtgevoeligheid, maar bij een digitale camera is het een variabele instelling. De meeste camera’s hebben een aparte knop op de body voor het instellen van de ISO. Hoe hoger het ISO-getal, hoe lichtgevoeliger de sensor is, hoe lichter je foto wordt en hoe meer ruis er ontstaat.

Wat is ruis precies?

Ruis zijn een soort van 'korreltjes' in de foto. Hoe hoger je de ISO zet, hoe meer ruis je in de foto krijgt. Ruis zie je niet altijd op het schermpje op je camera, maar kun je wel zien op een beeldscherm of print, zeker als je inzoomt op het scherm. Beoordeel daarom altijd de kwaliteit van een foto op ware grootte. De korreltjes zijn kleine afwijkingen in de kleur van de pixels. Het kan zeker geen kwaad om je ISO omhoog te gooien als dat nodig is. Ruis is heel goed te reduceren met behulp van software voor beeldbewerking zoals Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Nieuwere camera’s kunnen vaak tot wel ISO 3200 zonder dat je last hebt van ruis.

Wat is de ISO-waarde? - 1
Wat is de ISO-waarde? - 2
Wat is de ISO-waarde? - 3
Wat is de ISO-waarde? - 4

Wanneer gebruik je welke ISO-waarde?

Het bepalen van de beste instellingen hangt volledig af van waar je bent en wat je fotografeert, er is geen leidraad voor wanneer je welke ISO-waarde moet gebruiken. Wel zijn er handige richtlijnen. Een laag ISO-getal zoals ISO 50, 100 of 200 gebruik je in situaties met veel licht. Bijvoorbeeld als je buiten fotografeert of met langere sluitertijden kan fotograferen vanaf statief.

Om een scherpe foto te maken in een situatie met weinig licht heb je meestal een hogere ISO-waarde nodig. Denk aan ISO 800, 1600 of nog hoger. Fotograferen met een hogere ISO zorgt er voor dat je toch een snellere sluitertijd kunt gebruiken, dit is bijvoorbeeld ideaal voor het fotograferen van indoor sporten of als er weinig omgevingslicht is.

Meer lezen over instellingen?

Wat is de ISO-waarde? - 5
Wat is diafragma?
Wat is diafragma?
Met het diafragma bepaal je hoeveel licht er doordringt tot de sensor van je camera én hoe groot het scherptegebied is.
Lees meer
Wat is sluitertijd?
Wat is sluitertijd?
De sluitertijd heeft invloed op hoe een beweging in beeld komt: bewogen of ‘bevroren’. Hoe kies je de juiste sluitertijd?
Lees meer