9 dingen die je kunt fotograferen in juni

Juni is de maand waarin de zomer begint en er dus weer veel nieuwe onderwerpen zijn om te fotograferen. Het zomerse weer zorgt ervoor dat veel insecten en jonge dieren zich laten zien en dus heb je mooi de kans om deze op de foto te zetten. Doordat de zon laat ondergaat heb je dagelijks veel tijd om jouw perfecte plaatje te schieten. Lees verder voor inspiratie en ga er lekker op uit!

1: Meikevers

Meikevers zijn vooral actief in de maanden mei en juni en ze hebben een grote voorkeur voor eikenbomen. Overdag rusten ze uit en in de schemering worden ze actief. Meikevers staan vooral bekend om de oranje antennes die meerdere uitwaaierende lamellen hebben. Bij het zoeken naar voedsel of een partner zetten de mannetjes hun grotere antennes duidelijk zichtbaar uit. Met een grootte van ongeveer drie centimeter heb je echt een macrolens nodig om ze te kunnen fotograferen. Gelukkig vliegen ze niet heel snel.

2: Het gouden uurtje

Ongeveer een uur voordat de zon ondergaat wordt het licht warmer en meer oranje van toon, dit wordt daarom door velen ‘het gouden uurtje’ genoemd. Deze zomerse gloed geeft niet alleen extra sfeer aan landschapsfoto’s, maar ook aan close-up opnames. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van insecten, bloemen, kruiden, grassen en details in graanvelden met dit prachtige tegenlicht. Tussen de koren kun je zelfs een klimmende dwergmuis spotten als je een beetje geluk hebt!

3: Vliegend hert

Deze zeldzame keversoort wordt behoorlijk groot: mannetjes 3 tot 8 centimeter en vrouwtjes 3 tot 6 centimeter. De kaken van het mannetje zijn gigantisch en dat maakt zijn silhouet zeer indrukwekkend om te zien. De grootste kever van Nederland is een beschermde soort en komt voor in het noorden van Twente, in het zuiden van Limburg en op de Veluwe. Ze zijn gek op eikenbomen en nog liever: rottend eikenhout. Een ontmoeting is zeldzaam, maar de kans er eentje te vinden is tussen eind juni en half augustus het grootst.

Bekijk alle macrolenzen

4: Libellen en juffers

Sta juist eens vroeg op om insecten te fotograferen die zich nog moeten opwarmen voor de dag. Wat is vroeg? Zo rond een uurtje of 5! ‘s Morgens is het een stuk kouder en dan zitten insecten zoals libellen, juffers en mooie vlinders stil te wachten in het gras tot ze zich kunnen warmen aan de zon! De vele druppels ochtenddauw voegen iets extra’s toe aan je foto’s. Pas wanneer ze zijn opgewarmd en hun vleugels droog zijn, zullen ze gaan vliegen.

5: Dieren en hun kroost

In de lente worden er veel dieren geboren en in de zomer groeien ze verder op. Dit is een uitgelezen kans om jonge geitjes te fotograferen op de kinderboerderij of om jonge vosjes te spotten die buiten voor de burcht aan het spelen zijn! Wanneer je ‘s morgens vroeg iets voor zonsopkomst of ‘s avonds rond zonsondergang op een mooi en rustig plekje wacht, kun je prachtige foto’s maken van jonge, wilde dieren. In juni worden er bovendien jonge bevers geboren! Door heel Nederland zijn er burchten te vinden.

Henri van Vliet legt uit hoe je jonge wilde dieren kunt fotograferen!

9 dingen die je kunt fotograferen in juni - 4

6: Lichtende nachtwolken

In de zomermaanden, maar vooral in juni rond de langste dag van het jaar, zijn er lichtende nachtwolken waar te nemen. Dit fenomeen ontstaat doordat deze wolken op wel 75 tot 80 kilometer hoogte alsnog wat zonlicht op weten te vangen. Laat op de avond en vooral ‘s nachts rond drie uur zijn ze goed zichtbaar in een strook van het noordwesten naar het noordoosten. Met dit verschijnsel zullen je landschapsfoto’s zeker opvallen!

Lees verder over hoe je nachtwolken fotografeert

9 dingen die je kunt fotograferen in juni - 5

7: Zeelandschap

Nederland heeft meer dan 500 kilometer kust en met een camera zul je je op en rondom het strand nooit vervelen. Ga op pad rond zonsopgang of zonsopkomst, trek de duinen in, speel met lange sluitertijden of ga op zoek naar kleine kreeftjes, zeepokken en schelpen. Zodra de vloed wegtrekt is er van alles te vinden in het zand. Met de aanwezige lijnen kun je prachtige composities maken. Houd altijd het weer goed in de gaten, neem een statief en wat grijsfilters mee én bescherm je apparatuur tegen het zand!

Lees meer over het gebruik van grijsfilters

8: Vuurvliegjes

Vuurvliegjes, oftewel glimwormen, zijn zeer zeldzaam in Nederland. Ze komen vrijwel alleen in de bossen van Zuid-Limburg en Het Rijk van Nijmegen voor. Vuurvliegjes zijn het meeste actief op zwoele, windstille avonden. Ongeveer een half uur dansen er fel groene lichtjes om je heen en voor je het weet is het voorbij. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes geven licht, maar alleen de mannetjes vliegen. Door dit spectaculaire fenomeen met een lange sluitertijd te fotograferen, krijg je de ‘vliegroutes’ als lichtsporen in beeld!

Ontdek hoe je foto's maakt met een lange sluitertijd

9: Papavers

De felrode kleur, het donkere hart en de tere blaadjes van bloeiende papavers…, klaprozen zijn in deze tijd van het jaar niet te missen! Deze vrolijke bloemen zijn vooral in de bermen te vinden en ze bloeien van ongeveer eind mei tot en met eind juli. Maar ook de papaverbollen zijn een interessant onderwerp om te fotograferen. Gebruik een macrolens of experimenteer met een bijzondere bokeh door voor een Lensbaby objectief te kiezen.

Neem dit met je mee

Meer weten?

Hoe maak je mooie macrofoto's?
Hoe maak je mooie macrofoto's?
Er komt best veel kijken bij het maken van een goede macro-opname. Waar let je allemaal op bij het maken van macrofoto’s?
Lees meer
Lange sluitertijd foto's
Lange sluitertijd foto's
Wat heb je nodig voor long exposure fotografie en hoe maak je van die mooie, dromerige foto's met een lange sluitertijd?
Lees meer