7 dingen die je kunt fotograferen in augustus

Langzamerhand gaat de nazomer beginnen en in deze periode zijn er veel onderwerpen die je kunt fotograferen. De wisselvallige temperaturen en de dieren die al beginnen met voorbereiding voor het najaar leveren unieke momenten op waar je prachtige beelden van kunt maken. Laat je inspireren op deze pagina!

7 dingen die je kunt fotograferen in augustus - 1

1: Sterren en de Melkweg

Wanneer het ‘s nachts helder is, kun je foto’s maken van de sterren, sterrensporen of misschien zelfs wel de Melkweg! Zo leg je het landschap op een hele andere manier vast dan overdag. Je hebt hier je camera, een lichtsterk objectief (bijvoorbeeld met f/2.8 of f/1.8), een betrouwbaar statief en een afstandsbediening of draadontspanner voor nodig. Stel eerst handmatig scherp op een felle ster. Daarna is het een kwestie van experimenteren om de juiste sluitertijd te vinden.

Lees meer over de sterren fotograferen

7 dingen die je kunt fotograferen in augustus - 2

2: Bandheidelibel

De bandheidelibel is nog geen drie centimeter lang en een unieke verschijning. Ze komen vooral voor in het oosten van het land en ze zijn makkelijk te herkennen. Je vindt de bandheidelibel vooral bij stilstaande of heel zwak stromende wateren zoals beekjes en sloten. Ga ‘s morgens vroeg op zoek naar overnachtende exemplaren in nabije grassen of struiken. Met een beetje geluk vind je een exemplaar dat onder de dauwdruppels zit, prachtig om vast te leggen!

Bekijk alle macrolenzen

3: Hertenbronst

De hertenbronst is in september en oktober, maar in augustus beginnen de mannetjes al met wat zorgvuldige voorbereidingen. Ze verwijderen de basthuid rond het gewei door langs bomen te schuren. Dit kan diepe groeven achterlaten op de boomstam. Als je het leuk vindt om dit gedrag waar te nemen en te fotograferen, dan is het het zeker waard om een tripje te maken naar de Veluwe, de Oostvaardersplassen, het Weerterbos of het Groene Woud tussen Tilburg, Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch.

Jan Vermeer legt uit hoe je de hertenbronst fotografeert

7 dingen die je kunt fotograferen in augustus - 3

4: De Perseïdenzwerm

De Perseïden is een meteorenzwerm die jaarlijks in augustus te zien is. Er zijn tientallen vallende meteoren per uur te spotten, soms wel veertig tot tachtig stuks. Dit fenomeen is dé uitgelezen kans om een vallende meteoor op foto vast te leggen. In de dagen voor en na de piek kun je bovendien al tal van vallende sterren waarnemen en fotograferen! Vergeet niet dat het ‘s nachts behoorlijk kan afkoelen..., dus denk aan jezelf.

Hoe fotografeer je vallende sterren?

5: Steltlopers

Steltlopers, oftewel vogelsoorten op hoge poten zoals grutto’s, strandlopers, kieviten, wulpen, zilverplevieren, scholeksters, kluten en tureluurs. Te vinden aan de kust, op de uitkijk vanaf een paaltje van een hek of scharrelend in open weides. Deze vogels komen in grote getallen voor en het is genieten om naar ze te kijken en te fotograferen.

7 dingen die je kunt fotograferen in augustus - 4

6: Onweersbuien

Niets is zo veranderlijk als het weer: de ene dag is het zonnig en benauwd, de andere dag trekken er ineens zware stormen over het land. Houd het weerbericht dus goed in de gaten. Om donkere wolkenluchten en bliksemschichten te fotograferen heb je niet veel nodig: een groothoeklens, een stevig statief, een afstandsbediening voor je camera en een portie geduld. Het vergt wat oefening, maar als het eenmaal lukt..!

Lees de blog van Rick Bekker over stormfotografie

7 dingen die je kunt fotograferen in augustus - 5

7: Bloeiende heide

Het kan zomaar zijn dat de heide rond half augustus die geweldige paarse kleuren al laat zien! In Nederland zijn er heel veel mooie heidegebieden zoals de Brunssummerheide, Kootwijkerzand en Nationaal Park de Hoge Veluwe. En ga je vroeg op pad, dan hangt er misschien nog wat ochtendmist. Neem een statief en wat filters mee, maar vergeet vooral niet om verschillende objectieven in te pakken. Met een groothoek krijg je hele andere resultaten dan wanneer je fotografeert met een telelens.

Vergeet deze niet mee te nemen

Meer lezen?

De bloeiende heide fotograferen
De bloeiende heide fotograferen
De heide is een plek waar je prachtige landschapsfoto’s kunt maken. Wat moet je écht meenemen? En waar houd je rekening mee?
Lees meer
Hoe fotografeer je insecten?
Hoe fotografeer je insecten?
Hoe kun je een insect goed scherp en gedetailleerd op de foto krijgen? Lees hier allerlei tips om insecten te fotograferen!
Lees meer