6 dingen die je kunt fotograferen in november

Het najaar is een geweldig seizoen voor fotografie en november is een echte herfstmaand. Daarnaast begint de natuur in deze maand ook met de voorbereidingen op de winter, met mooie fenomenen als resultaat. Laat je hier inspireren voor fotografie in november!

1: Tuinvogels

Ook in de herfst kun je prachtige foto’s maken van vogels. Er zijn geen jongen meer, maar er zijn genoeg overwinteraars die op zoek zijn naar een lekker hapje. Door een voederplaats in je achter- of voortuin te maken ben je dagelijks gegarandeerd van gevleugeld bezoek. Want als vogels de plek eenmaal ontdekt hebben, is de verleiding niet te weerstaan. Het is een win-winsituatie: zij hebben wat lekkers en jij kunt mooie foto’s maken!

Leer hier meer over vogelfotografie!

2: Wilde zwijnen

Wilde zwijnen komen in dichtbegroeide gebieden voor op de Veluwe, in Limburg en langs de grens met Duitsland. Ze zijn gek op eikels en beukennootjes, net als gaaien. Overdag rusten ze als groep, zeker op de echt gure dagen houden ze elkaar graag warm en liggen ze tegen elkaar aan. Maar rond de schemering kun je ze allemaal rond zien wroeten. Reken jezelf niet rijk wanneer je een groep wilde zwijnen tegenkomt. Ga je de volgende dag terug voor extra foto’s, dan is de kans groot dat ze op een heel andere plek in hun territorium zijn.

Ontdek hier de beste wildlocaties

3: Rijp

‘s Morgens vroeg is er dauw op het gras en bladeren. Dauw ontstaat doordat alles ‘s nachts afkoelt. Deze fijne waterdruppeltjes zijn een mooie toevoeging bij het fotograferen van kleine onderwerpen. Als het heel koud is ‘s nachts, dan bevriezen de druppeltjes en wordt het rijp. Is er geen dauw? Dan kun je het zelf maken door een plantenspuit mee te nemen en zelf wat water op je onderwerp te sproeien.

Lees hier Andrea Gulickx haar tips over dauw fotograferen

6 dingen die je kunt fotograferen in november - 3

4: Strand

Het maakt niet uit welk jaargetijde het is: op het strand kun je je altijd wel vermaken met een camera. Spelen met de lijnen en structuren van het weidse landschap, langs de waterlijn experimenteren met lange sluitertijden of het fotograferen van kleine details. Pak jezelf goed in en ga op pad, wie weet word je nog getrakteerd op een indrukwekkende wolkenpartij en een schuimende zee.

Gebruik de strandfotografie tips van Jan en Mart Smit

6 dingen die je kunt fotograferen in november - 4

5: Het bos

Door in een bos te fotograferen met een langere sluitertijd en tegelijkertijd de camera te bewegen kun je creatieve foto’s maken. Dit heet ‘Intentional Camera Movement’ fotografie en wordt het meest gebruikt bij landschappen. Door de camera te bewegen terwijl je met een sluitertijd van een halve seconde of langer werkt, krijg je onverwachte en bijzondere resultaten. Je hebt niets bijzonders nodig om dit te doen, maar zet wel de beeldstabilisatie en de automatische scherpstelling uit om de beste resultaten te krijgen!

Dit zijn de 13 mooiste bossen van Nederland

6 dingen die je kunt fotograferen in november - 5

6: Kraanvogels

In Nederland groeit de populatie van kraanvogels en ze broeden in moerasbossen en hoogvenen. Ze zijn ontzettend schuw, zelfs wanneer ze in grote aantallen zijn. Tijdens de vogeltrek heb je de meeste kans om ze te fotograferen in bijvoorbeeld Fochteloërveen, Aamsveen, Haaksbergerveen, Maasduinen, de Strabrechtse heide en de Grote Peel. Vanaf deze broedgebieden trekken deze luidruchtige, imposante vogels in lange slierten naar het verre zuiden om daar te overwinteren.

6 dingen die je kunt fotograferen in november - 6

Handig om mee te nemen

Meer lezen?

Foto's maken in de regen
Foto's maken in de regen
Regenachtige omstandigheden kunnen je hele mooie foto's opleveren. Laat je inspireren, pak je regenjas en ga lekker naar buiten!
Lees meer
Wanneer gebruik je welk filter?
Wanneer gebruik je welk filter?
Filters zijn er in vele merken, soorten en prijsklassen! Hoe weet je wat voor filter je precies nodig hebt voor je lens?
Lees meer