Dit kun je als fotograaf thuis doen

Zit je noodgedwongen thuis en wil je lekker bezig met je hobby? Lees dan snel verder! Met deze tips leer je meer over fotografie, kun je zelf aan de slag en maak je ook thuis prachtige beelden.

1. Ga aan de slag met foodfotografie

Voor foodfotografie heb je de meeste materialen vaak al wel in huis. Zoek als eerst een mooie ondergrond en props. Kies bijvoorbeeld een houten tafel of vloer en pak een mooie plank of bord om het eten op op te maken. Bij foodfotografie kun je perfect gebruik maken van het daglicht dat door het raam valt. Zo kun je overdag lekker oefenen met fotograferen.

Wil je meer leren over foodfotografie? Lees het de blogs van Cees Kramer en Joris Luyten.

Dit kun je als fotograaf thuis doen - 1

2. Bewerk je beelden

Foto’s bewerken is niet alleen leuk als je ze net hebt gemaakt. Door je beelden op een later moment (nog een keer) te bewerken ga je nieuwe dingen zien, leer je van de ‘fouten’ die je hebt gemaakt en soms komen er verrassend mooie resultaten uit. Kies een paar mooie foto’s en bewerk ze bijvoorbeeld in een heel andere stijl.

3. Maak back-ups

Heb je de laatste tijd al een back-up gemaakt van al je foto’s…? Dit schiet er vaak bij in maar is wel slim om te doen! Het is namelijk niet de vraag of je laptop of harde schijf een keer kapot gaat, maar wanneer… Daar kun je maar beter op voorbereid zijn. Maak daarom regelmatig een back-up van je bestanden op een externe harde schijf.

Bekijk alle harde schijven

4. Fotografeer je interieur

Heb je een mooie woning, slaapkamer of een leuk hoekje in huis? Maak er foto’s van! Ga aan de slag met de styling, zet je camera op statief en bewerk de beelden in Lightroom of Photoshop. Interieurfotografie is ook goed om te oefenen met HDR.

Lees meer over HDR-fotografie

5. Leer meer op Youtube

Fotograferen leer je vooral door het te doen, maar ook door mee te kijken met anderen. YouTube is een bron van informatie over fotografie, videografie en het bewerken van je beelden. Begin bijvoorbeeld op het kanaal van Cameranu en leer alles over natuurfotografie, portretfotografie, landschapsfotografie en nog veel meer!

Bekijk het Youtube-kanaal van Cameranu

6. Deel je beelden

Heb je nog geen website maar zou je dit wel graag willen? Begin dan juist nu met het maken van een eigen site voor je foto’s. Je kan dit zien als een digitaal portfolio met meer info over jou als beeldmaker en je mooiste foto’s. Misschien haal je er in de toekomst wel mooie opdrachten mee binnen! Heb je al een site? Dan kun je nu eindelijk je meest recente foto’s toevoegen...

Natuurlijk kun je je foto's en video's ook op Facebook of Instagram delen. Post iets op onze Facebook pagina of gebruik #cameranu_nl bij je foto's op Instagram en wie weet staat je binnenkort op onze feed!

7. Ga aan de slag met macrofotografie

Nu de natuur ontwaakt zie je overal bloemen en insecten tevoorschijn komen. Kijk maar eens in je eigen tuin wat je allemaal kan vinden! Met een telelens, macrolens of met tussenringen kun je hier hele mooie foto's van maken. Macrofotografie is rustgevend en je ontdekt een hele nieuwe wereld.

Leer meer over macrofotografie

Dit kun je als fotograaf thuis doen - 3

8. Zoek naar nieuwe mogelijkheden

Als je thuis zit zonder werk dan is dat natuurlijk erg vervelend! We hopen dat we er met z’n allen snel weer bovenop zijn. Toch biedt het thuis zitten ook kansen. Werk aan de projecten waar je nooit aan toekwam, ga op zoek naar nieuwe locaties (op Google Maps), zet je foto's op stock websites of maak een plan voor de toekomst. Door je focus te verleggen kom je misschien tot verrassende nieuwe ideeën en ontdek je nieuwe mogelijkheden.

9. Lees blogs

Wist je dat we op Cameranu ook heel veel toffe blogs hebben staan? Ervaren fotografen delen handige tips en tricks over allerlei vormen van fotografie. Denk bijvoorbeeld aan fotograferen in het blauwe uurtje, vogelfotografie, portretfotografie met één flitser, RAW vs JPEG, enzovoort!

Bekijk alle blogs op Cameranu

10. Olie op een glazen plaat

Met wat eenvoudige materialen kun je thuis hele toffe foto's maken. Pak een glazen ovenschaal, water, olijfolie of zonnebloemolie, een lamp en wat gekleurd papier. Laat de glazen schaal aan beide kanten op iets steunen zodat je er gekleurd papier onder kunt leggen. Daarna richt je een lamp op dit papier zodat het goed zichtbaar wordt. Giet wat olie en water in de schaal en roer met een lepel om bubbels te maken. Je hebt nu een mooie opstelling om abstracte macrofoto's te maken! Deel je de resultaten met #cameranu_nl?

11. Maak een fotoalbum

Nu je thuis zit heb je eindelijk tijd voor dat foto album van het afgelopen jaar, je vakantie of het eerste jaar van je kind. Hier vind je tien tips voor het maken van een album.

12. Fotografeer je huisdier

Maak ook eens een mooie foto van je huisdier! Ga je wandelen met de hond dan kun je natuurlijk je camera meenemen. Maar ook binnen of in de tuin zijn er genoeg opties. Met wat extra materialen (props) kun je unieke foto's maken van jouw huisdier. Op de onderstaande foto zie je Mieps, de cavia. Maar dit kun je natuurlijk ook doen met je konijn, hond of kat. Wees creatief en maak er een leuke fotoshoot van!

Bekijk de tips voor het fotograferen van je huisdier!

Dit kun je als fotograaf thuis doen - 5

13. Ga aan de slag met productfotografie

Heb je thuis nog een mooi horloge, trouwringen of bijzonder beeldje? Ook die kun je fotograferen nu je thuis zit! Dit kan met continulicht of flitsers, maar ook naast een raam. Maak het licht dan wat zachter met een wit laken of een douchegordijn.

Lees meer over het fotograferen van horloges

Dit kun je als fotograaf thuis doen - 6

14. Fotografeer je kinderen

Misschien geef je je kinderen nu zelf les, speel je met ze buiten of kun je ze wel achter het behang plakken! Het is altijd leuk om samen een echte photoshoot te doen. Laat ze hun mooiste kleren aantrekken en begin met fotograferen.

Meer leren over portretfotografie? Lees verder op deze pagina!

Meer lezen?

Zo fotografeer je bloesem
Zo fotografeer je bloesem
Bloesem is er kort, dus je moet snel je kans grijpen als je het wilt fotograferen. Houd je omgeving in de gaten en gebruik deze tips!
Lees meer
Hoe fotografeer je insecten?
Hoe fotografeer je insecten?
Hoe kun je een insect goed scherp en gedetailleerd op de foto krijgen? Lees hier allerlei tips om insecten te fotograferen!
Lees meer