Zo maak je een Intentional Camera Movement foto

De afkorting ICM staat voor ‘Intentional Camera Movement’. Dit is het bewust bewegen met de camera terwijl er een foto gemaakt wordt. Door te fotograferen met een langere sluitertijd en tegelijkertijd de camera te bewegen kun je creatieve foto’s maken. Op deze pagina lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan en hoe je het beste resultaat krijgt.

Zo maak je Intentional Camera Movement foto's - 1

Hoe werkt ICM-fotografie?

Naast een camera heb je verder eigenlijk niets nodig voor ICM-fotografie! Terwijl de sluiter van een camera openstaat vangt de sensor licht én bewegingen op. Door de camera te bewegen terwijl je met een sluitertijd van een halve seconde of langer werkt, krijg je onverwachte en bijzondere resultaten. Zelfs een kleine, maar snelle handbeweging kan al veel impact op het beeld hebben. Vaak wordt er bewogen langs de richting van een aanwezige hoofdlijn, maar het is echt een kwestie van proberen, proberen en proberen. Kies een richting, draai of varieer met de sluitertijd of met de snelheid van de beweging. Er zijn geen regels, het gaat hier echt om het vinden van een stijl die je mooi vindt.

De beeldstabilisatie en autofocus

Om de beste resultaten te krijgen moet je de beeldstabilisatie uitzetten voordat je gaat fotograferen. De bewegingen die je gaat maken hoeven niet gecorrigeerd te worden door de beeldstabilisatie, want het doel is juist om beweging in beeld te zien! Ga je een grijsfilter gebruiken om tot een langere sluitertijd te komen? Dan moet je ook nog de autofocus uitschakelen en handmatig scherpstellen op je onderwerp.

Zo maak je stap voor stap een ICM-foto

  • Zet de beeldstabilisatie van je camera uit
  • Kies een sluitertijd om mee te beginnen (1 seconde of meer)
  • Verlaag de ISO en verklein het diafragma (hoog f-getal)
  • Maak een testfoto zonder de camera te bewegen
  • Bekijk het resultaat en controleer de belichting
  • Pas eventueel de instellingen iets aan
  • Experimenteer met de beweging!

Zo kun je de sluitertijd verlengen

Midden op de dag is er veel licht en kan het lastig zijn om een goede belichting te maken met een lange sluitertijd. Om de sluitertijd te verlengen zonder dat je de andere instellingen extreem aan hoeft te passen kun je een grijsfilter gebruiken. Een grijsfilter, ook wel Neutral Density filter of ND-filter genoemd, heeft enkel invloed op de hoeveelheid licht die doordringt tot de sensor. Hierdoor ‘blokkeer’ je het licht als het ware en is het makkelijker om een extreem lange sluitertijd te verkrijgen. Wel is het handig om scherp te stellen op je hoofdonderwerp voordat je het grijsfilter op het objectief schroeft.

Dit zijn populaire grijsfilters

Bekijk alle grijsfilters

Gebruik de sluitertijdvoorkeuze stand

Wil je aan de slag met intentional camera movement fotografie, maar heb je nog niet zo veel ervaring met het handmatig instellen van de camera? Zet het instelwiel van je camera dan op de sluitertijdvoorkeuze. Dit is een halfautomatische stand die ook wel de Tv- of S-stand wordt genoemd. In deze stand hoef je alleen de gewenste sluitertijd in te stellen. De camera kiest zelf een passende ISO-waarde en het diafragma voor de juiste belichting. Zo hoef jij alleen maar op de sluitertijd en op het maken van de beweging te letten. Super handig!

Zo maak je Intentional Camera Movement foto's - 4

Vergeet niet om je foto's te bewerken

Het zijn dan geen gebruikelijke foto’s, maar met nabewerking kun je nog meer uit de beelden halen. Speel met het contrast, de verzadiging van de kleuren en de curves. Misschien is het wel tof om meerdere beelden met elkaar te combineren, door de ene foto deels over een andere foto heen te leggen? Dit doe je door in Adobe Photoshop met verschillende lagen en de transparantie te werken. Het experimenteren kan dus doorgaan achter de computer.

Waarom zou je deze techniek gebruiken?

Deze expressieve vorm van fotografie wordt vooral toegepast bij landschapsfotografie of bij een hoofdonderwerp dat niet in beweging is. De beweging die is gemaakt terwijl de sluiter van de camera open stond, zie je terug in de foto. Je kunt het schilderachtige effect van ICM gebruiken om unieke en abstracte beelden te maken waarbij verschillende kleuren en lijnen in elkaar overlopen. De techniek is relatief eenvoudig en door de onvoorspelbare resultaten is het ontzettend leuk om er mee te experimenteren!

Meer lezen?

Foto's met een glazen bol
Foto's met een glazen bol
Met een glazen bal kun je unieke foto's maken, of je nu fotografeert met een camera of met je smartphone. Hier staan handige tips!
Lees meer
Leer alles over grijsfilters
Leer alles over grijsfilters
Een grijsfilter heeft invloed op hoeveel licht er doordringt tot de sensor. Welke grijsfilters zijn er en hoe werk je ermee?
Lees meer