Hoe fotografeer je vuurwerk?

Vuurwerk is een waar spektakel om te zien en daarom is het een heel leuk onderwerp voor fotografen. Met de handige tips op deze pagina kun jij je voorbereiden en leer je met welke instellingen je vuurwerk kunt fotograferen!

Wat heb je nodig?

Om vuurwerk te fotograferen heb je genoeg aan je camera, een statief en eventueel een afstandsbediening. Je hebt een camera nodig waarbij je de belangrijkste instellingen (ISO, sluitertijd en diafragma) handmatig kunt instellen. Als je met lange sluitertijden werkt, houdt een statief je camera stil en stabiel. De afstandsbediening heb je nodig om je camera te triggeren. Dit voorkomt bewegingsonscherpte doordat je de camera niet aanraakt voor het afdrukken. Heb je geen afstandsbediening? Gebruik de zelfontspanner!

Bekijk statieven | Bekijk afstandsbedieningen

Met welke lens kun je vuurwerk fotograferen?

Om vuurwerk te fotograferen heb je echt geen dure lens nodig. Met een standaard lens, zoals een 18-55mm objectief, kun je al heel goed vuurwerk fotograferen. Met een groothoek vang je het totale plaatje en heb je een overzicht in beeld. Hoe verder je inzoomt, hoe lastiger het is om een scherp beeld te krijgen.

Zoek van te voren een goede plek

Een foto met een goede compositie is fijner om naar te kijken. Zoek daarom een goede plek voordat het geweld echt los barst. Kies bijvoorbeeld een hoog standpunt of een plek waar je van een afstand overzicht hebt. Misschien ken je wel iemand die in een flat woont? Of kun je vanaf een dijk het hele dorp zien? Hoe minder lichtvervuiling door straatverlichting er in je beeld is, hoe beter!

Scherpstellen in het donker

De automatische scherpstelling van je camera weet in het donker en met het flitsende vuurwerk niet goed waar hij op moet scherpstellen. Daarom kun je dit het beste handmatig doen. Stel bijvoorbeeld scherp op een ster en controleer de scherpstelling door de foto op 100% te bekijken op je scherm. Zijn er geen sterren? Gebruik een boom of gebouw op de plek waar je het vuurwerk verwacht.

Pas je witbalans aan

De witbalans kun je heel goed achteraf aanpassen met de beeldbewerking als je in RAW fotografeert, maar het scheelt als je foto's allemaal al een goede witbalans hebben. Met de automatische witbalans wordt de witbalans bij elke foto opnieuw ingesteld door je camera en daardoor kan er veel verschil tussen je foto's zitten. Stel de witbalans daarom in op 'daglicht' voor de beste en meest gelijke resultaten.

De juiste instellingen vinden

Het licht dat van vuurwerk afkomt is erg fel en daarom kun je de ISO-waarde laag houden. Dit zorgt er voor dat je geen last hebt van ruis in je foto’s. Om te beginnen zet je de ISO-waarde op ISO 100 of 200, het diafragma tussen de f/8 en f/11 en de sluitertijd op maximaal 10 seconden. Door een paar keer een test foto te maken en de belichting te controleren, zul je stapsgewijs tot de beste instellingen komen. Hoe langer de sluitertijd is, hoe meer beweging je van het vuurwerk opvangt. Vergeet niet om je scherpstelling te controleren als je tussendoor voor een ander diafragma-getal kiest.

Extra tip

Hoe meer vuurwerk er is en hoe langer je sluitertijd is, hoe meer licht je camera opvangt. Controleer tussen het fotograferen door regelmatig of je foto’s nog goed belicht zijn. Hoe korter je sluitertijd is, hoe minder beweging je opvangt en hoe duidelijker het vuurwerk in beeld is.

Stap voor stap vuurwerk fotograferen

 • Zet het statief neer en bevestig je camera
 • Kies de beeldhoek en de compositie die je wilt
 • Zet de beeldstabilisatie en de ruisreductie uit
 • Stel de witbalans van je camera in op 'daglicht'
 • Stel een lage ISO-waarde in zoals 100 of 200
 • Stel het diafragma in tussen de f/8 en f/13
 • Stel de sluitertijd in op maximaal 10 seconden
 • Zet het objectief op handmatige scherpstelling
 • Stel scherp op het punt dat jij scherp wilt hebben
 • Maak een foto en controleer de scherpte en kleuren
 • Pas eventueel het diafragma of de sluitertijd aan

Meer lezen?

Wat is witbalans?
Wat is witbalans?
De witbalans bepaalt de kleurtemperatuur van de foto. Je kunt de witbalans aanpassen op je camera of achteraf met software.
Lees meer
Bevroren zeepbel foto's
Bevroren zeepbel foto's
Om bevroren zeepbellen te fotograferen heb je snelheid en een heleboel geduld nodig. Wij leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen.
Lees meer