Hoe maak je macrofoto's van bloemen?

Bloemen zijn één van de populairste onderwerpen voor macrofotografie. De vele kleuren en de mooie details zorgen voor prachtige foto's, maar hoe krijg je ze goed op beeld? Lees verder en leer hoe je zelf macrofoto’s van bloemen maakt!

Makkelijk te fotograferen

Ben je een beginner in de macrofotografie, dan zijn bloemen een leuk onderwerp om mee te oefenen. Bloemen blijven stil op hun plek staan in tegenstelling tot insecten, die elk moment weg kunnen vliegen. Je kunt met bloemen goed oefenen met je instellingen, het maken van composities en met handmatig scherpstellen. Daarnaast zijn bloemen altijd wel in de buurt te vinden, je hoeft niet ver te zoeken!

Ontelbaar veel kleuren en details

De leuke dingen aan het fotograferen van bloemen zijn alle kleuren en details die je vast kunt leggen. Elke bloem is vanuit een macroperspectief verschillend en zo heb je talloze opties om een foto van te maken. Denk voor en tijdens het fotograferen na over wat je precies vast wilt leggen. Is het een klein detail zoals een stampertje of wil je juist alle verschillende kleuren laten zien? Probeer verschillende opties uit en kies voor wat je het mooiste vindt.

Fotografeer op ooghoogte van de bloem

Een tip voor een goede compositie is om op de ooghoogte van je onderwerp te fotograferen. Als een bloem laag boven de grond is, moet je zelf op de grond gaan liggen om op de goede hoogte te komen. Tegelijkertijd kan de bloesem in de boom weer veel hoger zitten dan waar je bij kunt komen. Een statief dat je op meerdere manieren kunt verstellen is hiervoor handig. Deze kun je hoger dan jezelf zetten, of er juist dicht mee op de grond komen.

Ga naar alle macrostatieven

Isoleer je onderwerp

Voor een sterke compositie is het belangrijk dat je onderwerp uit de foto springt. Dit kun je doen door de bloem te isoleren van de achtergrond. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Bijvoorbeeld je achtergrond onscherp maken, of juist de achtergrond donker maken en je onderwerp licht. Met kleurverschillen kun je een bloem ook extra benadrukken. Een blauwe achtergrond tegenover een rode roos zorgt voor een hoog contrast, zodat de kijker weet wat het onderwerp is in je foto.

Stel scherp op je onderwerp

Naast een doordachte compositie is een goede scherpte onmisbaar voor een goede macrofoto. Vooral met macrofotografie vergt het scherpstellen wat tijd en aandacht. Door de vergroting die je maakt, wordt de scherptediepte veel kleiner. Dit betekent dat hele kleine veranderingen in je beeld er al voor kunnen zorgen dat het gebied op de bloem niet meer goed scherp is. Om dit zoveel mogelijk onder controle te hebben, kun je het beste handmatig scherpstellen. Een objectief met een scherpstelring is heel fijn en handig voor macrofotografie. Zo kun je met hele kleine bewegingen precies je scherpstelgebied afstellen.

Hoe maak je macrofoto's van bloemen - 4

Fotografeer door andere bloemen heen

Het is aantrekkelijk om een bloem op zichzelf te fotograferen, want zo heb je een duidelijke en strakke foto van je onderwerp. Wat leuk is om uit te proberen is als je in een bloemenveld bent, is door de bloemen heen fotograferen. In plaats van direct op de voorste bloem voor je camera te focussen, stel je scherp op een bloem iets verderop. De andere bloemen eromheen worden hierdoor onscherp en geven je foto een dromerig effect!

Hoe maak je macrofoto's van bloemen - 5

Houd rekening met de wind

Waar je zeker rekening mee moet houden tijdens het fotograferen van bloemen, is de wind. Als het flink waait, waaien de bloemen mee en krijg je snel bewegingsonscherpte in je foto. Om dit te voorkomen kun je het beste met een hoge ISO-waarde fotograferen. Je sluitertijd wordt hierdoor korter en dan heb je minder snel een bewogen foto. Let wel op: hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer ruis je in je foto krijgt.

Lees hier meer over ISO-waarde

Heb respect voor de natuur

Als je bloemen fotografeert, is de kans groot dat je door bloemenvelden loopt om de perfecte compositie te vinden. Blijf in je achterhoofd houden dat je oppast voor andere planten en de bloemen niet vertrapt. Verplaats alleen jezelf of je camera en verplaats zeker geen bloemen om de best mogelijke foto te maken, dit is zonde van de mooie natuur.

Vergeet dit niet mee te nemen

Meer lezen?

7 tips voor de compositie van macrofoto's
7 tips voor de compositie van macrofoto's
Bij elke tak van fotografie is het belangrijk dat een beeld een sterke compositie heeft. Lees deze 7 tips en ontdek hoe je een goede compositie maakt voor macrofoto's!
Lees meer
Hoe fotografeer je insecten?
Hoe fotografeer je insecten?
Hoe kun je een insect goed scherp en gedetailleerd op de foto krijgen? Lees hier allerlei tips om insecten te fotograferen!
Lees meer