Welke monitor moet ik kopen voor beeldbewerking?

Ben je op zoek naar een nieuwe monitor voor het bewerken van je foto’s of editen van video’s? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten! In eenvoudige taal leer je meer over kleuren, soorten beeldschermen en ontdek je handige weetjes.

Bekijk alle monitoren

Kleurechtheid en kleurruimte

Als fotograaf of filmmaker wil je zeker weten dat de kleuren op het beeldscherm overeenkomen met de werkelijkheid. Natuurlijk hangt dit ook af van je printer, de drukker, het beeldscherm bij de klant of het apparaat waarop je de beelden bekijkt. Toch spreekt het voor zich dat de basis, het beeldscherm dat je gebruikt om foto’s te bewerken, goed moet zijn.

De betrouwbaarheid van de kleurweergave is het belangrijkste verschil tussen monitoren voor beeldbewerking en goedkopere monitoren. Voor fotografie en video heb je een monitor nodig die naast sRGB kleuren ook Adobe RGB kleuren goed weer kan geven. Dit wordt in de specificaties uitgedrukt in percentages. Je hebt een Adobe RGB weergave van 99% of 100% nodig. De goedkopere monitoren hebben alleen een sRGB-weergave. Dit is de kleurruimte die standaard op digitale apparaten en online wordt gebruikt.

Wil je in de toekomst zelf je foto’s afdrukken, kies dan voor een beeldscherm die ook 99% of 100% Adobe RGB kleuren kan weergeven. Werk je alleen online of edit je alleen video’s, dan is een scherm met sRGB-weergave voldoende.

Het type beeldscherm

Een goede monitor toont op elke plek dezelfde kleuren en helderheid. Een wit vlak wordt echt als een wit vlak weergegeven zonder vlekken of donkere randen. Bij het bewerken van foto’s is dat erg belangrijk. Daarom gebruiken monitoren die speciaal gemaakt zijn voor grafische toepassingen zogenaamde IPS-panelen. Deze IPS-panelen hebben een hoog kleurbereik, zijn over het hele beeldscherm nagenoeg gelijk én kun je vanuit grote kijkhoeken ook goed zien.

Heb ik een 4K beeldscherm nodig?

Een beeldscherm is opgebouwd uit pixels. Samen met het formaat van je beeldscherm bepaalt het aantal pixels hoe scherp het beeld wordt weergegeven. Zo heb je Full HD (1920 x 1080 pixels), Quad HD (2560 x 1440 pixels) en 4K (3840x2160 pixels). Maar wat heb je nu nodig voor het bewerken van foto’s? En voor video’s…?

Full HD

Een Full HD beeldscherm is prima voor dagelijks gebruik, maar schiet tekort als je serieus bezig wilt met het bewerken van foto’s en monteren van video’s.

Quad HD

Een Quad HD beeldscherm heeft twee keer zoveel pixels als een Full HD beeldscherm. Dit zorgt ervoor dat je de scherpte van je foto’s en video’s beter kunt beoordelen. Wil je serieus aan de slag met het bewerken van beelden kies dan minimaal voor een Quad HD beeldscherm.

4K

Als professional zijn de kleinste details belangrijk en wil je dat je jouw beelden perfect kunt bewerken. Met een 4K beeldscherm hoef je maar een heel klein beetje in te zoomen om jouw beelden op 100% ware grootte te bekijken. Let er op dat je kiest voor een 4K monitor met een kleurruimte van 99% of 100% Adobe RGB. Dit soort monitoren zijn prijzig, maar als je nagaat hoeveel uur per week je als professional dicht op je monitor zit, dan is het de investering zeker waard.

De maximale helderheid

De maximale helderheid van een beeldscherm is voor het bewerken van foto’s niet zo belangrijk. Wanneer je je monitor op de maximale helderheid zet dan worden je foto’s namelijk veel lichter weergegeven dan dat ze in werkelijkheid zijn. De helderheid wordt aangegeven in candela per vierkante meter. Bij de meeste monitoren zit de maximale waarde tussen de 200 cd/m2 en 400cd/m2.

Als je dit gebruikt dan zul je merken dat je foto’s veel donkerder worden afgedrukt dan dat ze op je beeldscherm worden weergegeven. Pas daarom de helderheid van je beeldscherm altijd aan de omstandigheden aan. Zit je in een lichte ruimte dan zet je je scherm helderder, zit je ‘s avonds in het donker dan pas je de helderheid aan de ruimte aan. Een waarde tussen de 80 en 120 cd / m2 is vaak voldoende.

Welk beeldscherm formaat heb ik nodig?

Hoe groter, hoe beter toch…? De meeste monitoren voor het bewerken van beelden zijn 24” of 27’’ en in sommige gevallen zelfs 32’’. Welke maat voor jou geschikt is hangt af van een persoonlijke voorkeur, maar ook van de afstand tussen jezelf en het beeldscherm. Is je bureau niet zo diep of heb je een kleine werkplek, dan is een 32’’ scherm overbodig.

Dit is waar je nog meer op kunt letten

Heb je een zonnekap nodig?

Afhankelijk van de ruimte waar je in werkt kan een zonnekap om je beeldscherm handig zijn. Zit je in een kantoor zonder direct daglicht, dan heb je geen kap nodig. Maar werk je in een ruimte met direct lichtinval dan zorgt de kap ervoor dat dit niet op je scherm valt. Zo kun je de kleuren, helderheid en scherpte het beste beoordelen.

Aansluitingen

Let bij het kopen van een monitor even op welke aansluitingen het scherm heeft. Heb je voor je Mac bijvoorbeeld nog een losse HDMI-hub nodig of kun je direct gebruik maken van USB-C? En wil je USB-aansluitingen op je beeldscherm hebben voor het aansluiten van een Wacom tekentablet, muis of telefoon of vind je dit overbodig?

Verstelbaarheid

Werk je meerdere uren per dag met een beeldscherm dan is de ergonomie belangrijk. Een scherm dat alleen omhoog of omlaag kan is dan vaak niet voldoende. Let er daarom op dat je een beeldscherm koopt dat volledig verstelbaar is en stel hem zorgvuldig af op jouw ideale houding.

Ik wil video’s editen, waar kan ik nog meer op letten?

Edit je films of wil je naast foto’s in de toekomst video’s gaan bewerken? Dan let je ook op alle bovenstaande punten. Voor het bewerken van video’s is het ontzettend fijn om minimaal een 27’’ beeldscherm te gebruiken zodat je naast je timeline en de werkruimte van het editing programma nog genoeg ruimte op je scherm hebt voor het bekijken van de clips en de video zelf. Een 4K-kwaliteit beeldscherm is wel een must voor filmmakers.

Waarom een Eizo ColorEdge Monitor?

Als je op zoek bent naar het beste van het beste voor beeldbewerking dan kom je qua monitoren al snel uit op het merk Eizo. De ColorEdge monitoren van Eizo hebben een IPS-paneel en een betrouwbare microchip. Hierdoor ben je verzekerd van een exacte, uniforme en constante kleurweergave. Met één druk op de knop schakel je gemakkelijk tussen de kleurprofielen van sRGB en AdobeRGB.

Voor een blijvende optimale weergave moet je je monitor regelmatig kalibreren. Met de ColorNavigator-software van Eizo kun je de hardware van ColorEdge-monitoren eenvoudig en nauwkeurig kalibreren. Omdat de sensoren in de monitor zelf zitten heb je hier geen extra hardware zoals een Spyder voor nodig. Daarnaast geeft Eizo 5 jaar garantie op hun schermen waardoor je met vertrouwen aan de slag kunt.

Dit zijn de meest populaire monitoren

Een monitor kalibreren
Een monitor kalibreren
Om te voorkomen dat de kleuren op het scherm afwijken van je afdrukken, moet je een monitor kalibreren. Maar hoe doe je dat?
Lees meer
Welke fotoprinter moet ik kopen?
Welke fotoprinter moet ik kopen?
Een fotoprinter is een printer voor het afdrukken van foto’s in hoge kwaliteit. Hier let je allemaal op bij het kopen!
Lees meer