10 tips voor het maken van herfstfoto's

De herfst is een fantastisch jaargetijde om er op uit te gaan en foto’s te maken. Bijzondere wolkenluchten, paddenstoelen die uit de grond schieten, mist in de ochtend, zonnestralen die door de bomen vallen en natuurlijk de bladeren die verkleuren. Lees de onderstaande 10 tips om zelf mooie herfstfoto’s te maken!

Tip 1: Bereid je goed voor

Voordat je op pad gaat voor herfstfotografie, is het handig om jezelf goed voor te bereiden. Doe wat oudere, maar wel lekker warme, kleding aan en pak je wandelschoenen uit de kast. Ben je van plan om macrofoto’s te maken van paddenstoelen? Neem een vuilniszak mee, want het kan behoorlijk modderig zijn in het bos. De vuilniszak is een goede ondergrond om op te gaan zitten of liggen en zo voorkom je dat je kleding nat wordt. Handschoenen en een paraplu zijn soms ook geen overbodige luxe...

Tip 2: Ga zo vroeg mogelijk op stap

'De morgenstond heeft goud in de mond' is zeker van toepassing voor het fotograferen in de herfst. Hoe vroeger je op pad gaat om herfstfoto’s te maken, hoe meer kans je hebt op mist of dauw. Mist maakt een bos heel mysterieus en het is geweldig om foto’s te maken van zonnestralen die door de mist heen vallen! Rond zonsopkomst is er prachtig, warm licht.

10 tips voor het maken van herfstfoto's - 1

Tip 3: Neem een polarisatiefilter mee

Door ochtenddauw of eerdere regenval gaan bladeren en paddenstoelen glimmen. Maar soms glinstert het nét te veel en zie je geen belangrijke details meer. Een polarisatiefilter beïnvloed de zichtbaarheid van spiegelingen en reflecties. Door aan het filter te draaien bepaal jij de mate van de reflectie . Dit is iets wat je achteraf in de beeldbewerking niet voor elkaar kunt krijgen!

Extra tip

In een bos is het best snel donker omdat er relatief weinig licht door de bomen komt. Een nadeel van een polarisatiefilter is dat je circa één stop lichtverlies hebt en dat je daarom de ISO-waarde nog hoger moet zetten óf de sluitertijd moet verlengen.

Bekijk alle polarisatiefilters

Tip 4: Kies een goed statief

Een statief is een uitkomst voor het maken van herfstfoto’s. Een tripod biedt je ondersteuning bij het fotograferen vanuit lastige hoeken én bij het werken met langere sluitertijden. Er zijn speciale statieven die je extra laag bij de grond kunt plaatsen of waarvan de middenkolom omkeerbaar is. Dat is handig voor het maken van macrofoto’s.

Extra tip

Als je vanaf een statief werkt, moet je de beeldstabilisatie van je camera of objectief uitzetten. Het statief zorgt namelijk al voor stabiliteit. Bij sommige spiegelreflexcamera’s kun je de spiegel zelfs al omhoog laten klappen voordat je gaat fotograferen. Als dit mogelijk is, dan kun je het vinden in de handleiding van je camera. En om ongewenste trillingen door je eigen handbeweging te voorkomen, kun je de camera triggeren met een afstandsbediening.

Bekijk statieven | Bekijk macrostatieven | Bekijk afstandsbedieningen

Tip 5: Ga op zoek naar kleine dingen

Het is indrukwekkend om een foto te zien van bomen met allerlei kleurschakeringen, maar er zijn tal van kleine dingen die je met een macrolens kunt fotograferen in de herfst. Paddenstoelen, details van mos, spinnenwebben, dennenappels, kastanjes, dauw op een eikeltje, de nerven van een blad… Vergeet niet om de achtergrond in de gaten te houden zodat er geen storende elementen in beeld zijn.

Bekijk alle Macro lenzen | Bekijk alle Tussenringen

Tip 6: Neem zelf extra licht mee

Om extra nadruk op kleine onderwerpen leggen zoals paddenstoelen of een blad, kun je extra licht meenemen. Denk aan een LED-lampje met een instelbare kleurtemperatuur of een reflectiescherm. Met het LED-lampje kun je iets creatief verlichten, zelfs als je met een smartphone foto’s maakt. Beweeg het lampje er omheen en je kunt meteen zien wat het voor effect heeft. Met het reflectiescherm kun je de schaduwen wat oplichten.

Lees meer over het fotograferen van paddenstoelen met flitslicht

Tip 7: Zoek het perfecte standpunt

Kies het perfecte standpunt en de juiste hoek voor je onderwerp! Een pad in het bos is een goede ‘richtlijn’ voor je compositie waarmee je de kijker door je beeld heen leidt. Het pad kun je vanuit een hoog, maar ook een extreem laag standpunt fotograferen voor meer diepte. Een bomenrij kan iemand heel goed van links naar rechts door het beeld heen leiden. En paddenstoelen zien er bijvoorbeeld vanuit een laag standpunt, heel anders uit dan van bovenaf.

10 tips voor het maken van herfstfoto's - 4

Tip 8: Kies de juiste witbalans

De witbalans van je foto is ontzettend belangrijk voor de sfeer van het beeld. Je kunt de witbalans van een foto achteraf aanpassen in de nabewerking als je in RAW fotografeert, maar het kan al voordat je fotografeert. De automatische witbalans van een camera heeft meestal wat moeite met de kleuren in een bos. Foto’s zijn daardoor vaak wat groener en koeler van toon dan in werkelijkheid. Door de witbalans op ‘bewolkt’ te zetten’, zijn de foto’s warmer van kleur.

Tip 9: Probeer eens een zwart-wit foto

Doordat er vaak veel contrast in het licht en de kleuren zit, kun je herfstfoto's erg goed omzetten naar zwart-wit. Je kunt het beste de foto’s achteraf zwart-wit maken met Adobe Photoshop, Adobe Lightroom of een beeldbewerking app op je smartphone. Zorg er bij het zwart-wit maken voor dat er genoeg details zichtbaar blijven in de zwarte en witte tinten.

Tip 10: Ga ook met bewolking op stap

Juist als de zon niet schijnt, is het daglicht lekker zacht en zijn de bomen door de herfstkleuren een warm geheel. Wanneer de lucht strak blauw is, dan kan dat een beeld wat saaier maken. Niets is zo mooi als een dreigende, Hollandse wolkenlucht boven het herfstbos om het plaatje compleet te maken. En als het net geregend heeft, ziet alles er in het bos er heel anders uit en kun je spelen met reflecties in waterplassen...

Meer lezen?

Hoe fotografeer je paddenstoelen?
Hoe fotografeer je paddenstoelen?
Paddenstoelen zijn gewillige onderwerpen om in de herfst te fotograferen. Lees hier de 13 handige tips om goede paddenstoelfoto's te maken!
Lees meer
Waar let je op bij het kopen?
Waar let je op bij het kopen?
Welk materiaal kies je en welke belastbaarheid heb je nodig? Wij helpen je met het maken van de juiste keuze bij het kopen van een statief.
Lees meer