Vogels fotograferen met een schommelkop

Je hebt aardig wat geduld, een snelle camera en een flink objectief nodig om vogels goed te fotograferen. Maar heb je wel eens gedacht aan het kopen van een speciale statiefkop voor vogelfotografie? Op deze pagina lees je alles over het fotograferen van vogels met een schommelkop!

Bekijk alle schommelkoppen

Wat is een schommelkop?

Een schommelkop of ‘swinghead’ is een statiefkop met een sterk draagvermogen en ze zijn speciaal ontworpen voor gebruik met zware, lange telelenzen. Het maken van verstellingen kost minder moeite dan bij een traditioneel statief met een balhoofd. Daarom is dit een ideale accessoire om bewegende onderwerpen te volgen.

Je camera monteer je op de kop met behulp van een snelkoppelingsplaat en de statiefgondel van je objectief. Het grote voordeel is dat je apparatuur hierdoor precies in evenwicht is en je de knoppen niet los of vast hoeft te draaien. Het geheel is stabiel doordat je alles goed waterpas kunt uitlijnen. Een schommelkop geeft zowel vrijheid als een goede ondersteuning. Niet gek dat dit type statiefkop zo populair is bij vliegtuigspotters, natuur- en sportfotografen!

Wanneer gebruik je een schommelkop?

Een telelens of een vast brandpunt objectief met een lange zoomafstand, is behoorlijk zwaar. Het is moeilijk om een zware uitrusting vanuit de hand stil te houden tijdens het fotograferen. Door vanaf een statief te werken met een schommelkop, kun je veel scherpere foto’s maken en hebben je handen en armen rust.

Dit heb je nodig

Welke schommelkop moet ik kopen?

Het belangrijkste van een schommelkop is dat het maximale draagvermogen van de kop hoger is dan het gewicht van jouw zwaarste camera en zwaarste objectief bij elkaar opgeteld. Daarna kijk je naar het materiaal en het gewicht van de kop zelf: een carbon fiber kop is lichter om mee te nemen, maar wel duurder in aanschaf. En ook jouw statief moet het totale gewicht aankunnen. Tel circa 30% van het totaalgewicht van je camera, objectief en de kop erbij op om uit te rekenen of je statief het gewicht kan dragen.

Andere punten waar je naar kunt kijken zijn of de kop gelagerd is, hoe de markeringen van de schaalverdeling zijn verdeeld en of de aansluiting Arca-Swiss compatibel is. Een swinghead die volledig is gelagerd beweegt soepeler en kan meer gewicht dragen. Het kan zijn dat een schommelkop maar deels gelagerd is.

Belangrijk om te weten

Let er bij het kopen van een schommelkop op, of er een snelkoppelingsplaat of ‘lensplate’ wordt meegeleverd. Deze plaat heb je echt nodig om je apparatuur op de schommelkop te bevestigen, maar hij wordt niet altijd standaard meegeleverd. Op Cameranu staat er bij ‘Inhoud van de doos’ altijd duidelijk vermeld wat er wordt meegeleverd. Bij sommige koppen zit er bijvoorbeeld zelfs een handige draagkoffer bij.

Bekijk alle schommelkoppen

Review over de Caruba Swinghead

Meer over vogelfotografie lezen?

Wat heb je nodig voor vogelfoto's?
Wat heb je nodig voor vogelfoto's?
Welke camera is het beste voor het fotograferen van vogels? En wat voor objectief koop je er precies bij? Je leest het hier!
Lees meer
Dé 10 vogelplekken in NL
Dé 10 vogelplekken in NL
Nederland heeft veel te bieden voor vogelaars. Hier ontdek je de 10 beste plekken voor vogelfotografie in eigen land!
Lees meer