5 tips voor het fotograferen met een tilt-shift lens

Met een tilt-shift lens heb je de controle over de positie van het scherptevlak en het perspectief. Ook kun je foto’s maken met een miniatuureffect. Deze bijzondere objectieven hebben een vaste brandpuntsafstand en zijn bij uitstek geschikt voor product-, architectuur- en interieurfotografie. Lees deze 5 handige tips voordat je met een tilt-shift objectief gaat fotograferen!

Bekijk alle tilt-shift lenzen

Tip 1: Werk vanaf een statief

Er zijn een aantal redenen waarom het praktisch is om vanaf een statief te werken wanneer je een tilt-shift lens gebruikt. Tilt-shift lenzen hebben geen autofocus en je moet dus handmatig scherpstellen op je onderwerp. Daarnaast komt het kantelen (tilten) en verschuiven (shiften) soms erg nauw. De kleinste beweging kan er voor zorgen dat iets ineens onscherp in beeld staat. Om dit te voorkomen kun je het best werken vanaf een goed statief.

Ga naar statieven

Tip 2: Zet de horizon altijd recht in beeld

De horizon is een belangrijke basis voor interieur- en architectuurfoto’s. Zet eerst je camera goed waterpas op het statief en bepaal de juiste camera instellingen voor de belichting. Zorg er daarna voor dat de horizon (of de meest belangrijke horizontale lijn) recht in beeld staat voordat je een verstelling met het tilt-shift objectief gaat maken. Hier zijn hele handige hulpmiddelen voor. Gebruik de live view en schakel bijvoorbeeld het raster met hulplijnen of de digitale waterpas van je camera in. Na het rechtzetten van de horizon maak je de tilt- of shift verstelling. Maak een testfoto en controleer de scherpte.

5 tips voor tilt-shift fotografie - 2

Tip 3: Let op de afstand en je kader

Bewaar altijd voldoende afstand tot het onderwerp en kader het beeld wat ruimer. Hiermee voorkom je ten eerste dat je je setup moet verplaatsen nadat je de verstelling hebt gemaakt. Ten tweede weet je zeker dat er genoeg ruimte rondom het gebouw of je onderwerp ‘over’ is in het beeld voor eventuele extra correcties die je maakt tijdens het bewerken van je foto’s.

Tip 4: Je kunt de voorzijde draaien

Wees je ervan bewust dat je de voorzijde van het objectief negentig graden kunt draaien na het indrukken van een klein palletje. Dit is handig voor het fotograferen in de portretstand en het maken van verticale panorama foto's. Door het tilten en shiften om te draaien heb je bovendien creatieve mogelijkheden met de scherptediepte. Ben je klaar met fotograferen? Draai het objectief eerst terug naar de beginstand en zet alles weer op nul om de volgende keer snel van start te kunnen gaan.

5 tips voor tilt-shift fotografie - 3

Tip 5: Vergrendel de positie

Een tilt-shift lens is voorzien van meerdere draaiknoppen. Er is een aparte knop voor het vergrendelen van het omhoog of omlaag bewegen (shiften) en er is een tweede knop voor het vergrendelen van de hoek waarin de voorzijde van de lens is gekanteld (tilten). Staat het objectief in de gewenste positie, vergeet dan niet om de draaiknoppen weer te vergrendelen. Zo kan er tussendoor niets verschuiven en dat komt natuurlijk het resultaat ten goede. Zeker wanneer je meerdere belichtingen moet maken voor één foto of als je een reeks foto’s maakt die je later tot een panorama samenvoegt.

Populaire tilt-shift objectieven

Hoe krijg je het miniatuureffect?

Om een foto te maken met het bekende miniatuureffect, moet je fotograferen vanaf een wat hoger standpunt. Het werkt goed in een eenvoudige setting, zoals een berglandschap met een opvallend huisje. Gebruik geen groothoek, maar gebruik een tilt-shift objectief met een wat langere brandpuntsafstand gebruiken zoals een 45mm. Richt eerst de camera direct naar je hoofdonderwerp, stel scherp en kantel (shift) de lens naar beneden. Door een wat lager f-getal te kiezen zoals f/4.0, krijg je de scherptediepte die je nodig hebt voor het miniatuureffect.

Leuk om te weten

Een tilt-shift objectief is een gespecialiseerde lens, maar is écht niet alleen maar geschikt voor productfoto’s of het vastleggen van interieurs en gebouwen. Door de hoge kwaliteit van de scherpte en de mooie scherptediepte die je met een tilt-shift objectief kunt creëren, is het zeker aan te raden om de lens eens te gebruiken voor portretfotografie of landschappen.

Een tilt-shift lens kan erg praktisch zijn voor landschapsfotografen. De verkanteling van het scherptevlak stelt je in staat om een object in de voorgrond scherp in beeld te krijgen zonder focus stacking toe te passen. En doordat je de lens omlaag kunt bewegen, kun je dat gebruiken om nóg lager bij de grond komen.

5 tips voor tilt-shift fotografie - 5

Meer lezen?

10 tips voor nóg betere foto's
10 tips voor nóg betere foto's
Bij architectuurfotografie gaat het om voorbereiding en timing. Maar hoe kun je je architectuurfoto's nu nóg beter maken?
Lees meer
Top 10 architectuur steden
Top 10 architectuur steden
Hier ontdek je dé 10 steden van Nederland waar je zeker eens naartoe moet gaan als je mooie architectuurfoto's wilt maken!
Lees meer