Welke printer moet ik kopen?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe printer. Wat ga je printen, hoe groot wil je afdrukken en welke extra functies wil je? Zo kun je kiezen voor een handige all-in-one voor thuis of voor een fotoprinter voor het maken van mooie afdrukken.

> Bekijk de top 10 printers

Wat moet de printer kunnen?

Als je een compact apparaat voor in huis zoekt dat kan printen, scannen én kopiëren, ga dan voor een handige all-in-one. Daarmee kun je even gauw iets afdrukken of scannen. Print je regelmatig veel grote documenten én wil je dubbelzijdig kunnen printen om papier te besparen? Dan is een kantoorprinter een goede optie! Voor het afdrukken van foto's, zijn er speciale fotoprinters.

Bekijk alle printers | Top 10 printers

Adrukkwaliteit

Iedereen vind het leuk om foto’s afgedrukt te zien. Als je niet zo vaak iets afdrukt, dan volstaat een all-in-one. Wil je graag foto's afdrukken dan kies je natuurlijk voor een fotoprinter. Kijk wel goed of de printer die je wilt kopen, overweg kan met het fotopapier dat jij wilt gebruiken. Het soort papier is een belangrijke factor.

Een professionele printer is geschikt voor dikker fotopapier en grotere afdrukformaten. Ook heeft een pro printer meer kleuren cartridges dan een gewone printer voor het produceren van hoogwaardige afbeeldingen. Je hebt meer controle wat betreft kleurbeheer.

Op welk formaat wil je printen?

De meeste printers zijn in staat om een A4-formaat document of afbeelding af te drukken. Maar wat als je iets groters nodig hebt? Je ontkomt er dan niet aan om een grotere printer te kopen. De prijsklasse ligt wel iets hoger dan bij een printer die alleen met kleinere formaten overweg kan.

Bekijk alle printers voor A3-formaat of groter

Draadloos of met een ethernetkabel

Een printer met wifi verbind je draadloos met een netwerk en kun je vanaf iedere computer een printopdracht geven. Het grote voordeel hiervan is dat het apparaat minder gebonden is aan de locatie. Bijna elke printer met wifi biedt ook ondersteuning aan het afdrukken vanaf mobiele apparaten. Printers met een ethernet-aansluiting worden juist bekabeld verbonden met het netwerk, dit is handig in een kantooromgeving.

Printers met wifi | Printers met een ethernet aansluiting

Inktjet of laserprinter

Inktjet printers moet je regelmatig voorzien van nieuwe inktpatronen en zijn ideaal voor het printen van een verscheidenheid aan kleuren. Een inktjet printer is daarom een goede keus voor het printen van afbeeldingen. Een laserprinter is praktisch voor in een werkomgeving, omdat een laser printer zeer geschikt is voor het afdrukken van tekstdocumenten in grote aantallen. Een laserprinter is bovendien sneller én heeft een lager verbruik dan een inktjet printer.

Wanneer gebruik je welke printer?

Als je op zoek bent naar een printer, dan moet je eerst afwegen waar je hem voor gaat gebruiken en welk type je nodig hebt. Het maximaal te printen formaat, het aantal kleuren inkt en de functionaliteiten van de printer spelen een grote rol bij de prijsbepaling. Wat voor type printers zijn er en welke past bij jou?

All-in-one printer

Een all-in-one printer is een multifunctionele oplossing omdat het apparaat kan scannen, kopiëren én afdrukken. De printers zijn compact van formaat omdat ze gericht zijn op thuisgebruik. Het is prettig als je maar één apparaat in huis hebt, dat alles kan! De all-in-one is een prima keuze als je af en toe wat wil printen en niet streeft naar de allerbeste afdrukkwaliteit.

Bekijk alle all-in-one printers

Fotoprinter

Laat je vaak foto’s afdrukken? Met een fotoprinter kun je dat heel makkelijk zelf doen. Fotoprinters zijn gericht op het afdrukken van afbeeldingen met een hoge resolutie. De meeste fotoprinters hebben meer dan vier kleuren inkt of toners voor het maken van prints met optimale en intense kleuren. Gebruik je de printer alleen voor het afdrukken van je foto's, kies dan voor een fotoprinter!

Bekijk alle fotoprinters

Professionele fotoprinters

Met een pro printer kun je afdrukken maken op wat dikker fotopapier en kun je printen op een grotere formaten zoals A3, A3+ of zelfs A2. Een professionele printer is voorzien van meerdere kleuren cartridges. Hierdoor krijg je zeer gedetailleerde en kleurechte prints. Wil je grote afdrukken maken in de hoogst haalbare kwaliteit? Kies dan voor een professionele fotoprinter en ga zelf aan de slag.

Bekijk professionele printers | Bekijk grootformaat printers

Kantoorprinter

Kantoorprinters hebben meerdere functies en één of meerdere papierladen met een grote capaciteit. Dit soort printers zijn gericht op het afdrukken van hoge aantallen. Ze hebben meestal de mogelijkheid om automatisch dubbelzijdig af te drukken. Naast het printen kun je met een kantoorprinter vaak scannen en kopiëren.

Bekijk kantoorprinters

Instant fotoprinter

Je hoeft niet perse een foto te maken met een instant camera voor een 'ouderwetse' Polaroid of Instax afdruk. Met een instant fotoprinter en het speciale instant fotopapier kun je vanaf een smartphone of tablet je digitale foto’s als een instant foto afdrukken. Vaak werken deze printers op een accu waardoor je overal kan printen. Ideaal voor onderweg of op vakantie!

Bekijk Instant printers

Meer lezen?

Welke fotoprinter moet ik kopen?
Welke fotoprinter moet ik kopen?
Een fotoprinter is een printer voor het afdrukken van foto’s in hoge kwaliteit. Hier let je allemaal op bij het kopen!
Lees meer
Hoe maak je een vakantiealbum?
Hoe maak je een vakantiealbum?
Wil je een mooi album van je vakantiefoto’s maken? Ontdek hier dé 10 ultieme tips voor het maken van een fotoboek van je vakantie.
Lees meer