Welke fotoprinter moet ik kopen?

Een fotoprinter is een printer voor het afdrukken van foto’s in hoge kwaliteit. Wil je graag thuis je eigen foto's afdrukken? Hier lees je waar je op moet letten bij het kopen van een goede fotoprinter.

Op welk formaat wil je printen?

Wil je vooral foto’s printen op klein formaat, tot A4-formaat of wil je veel grotere fotoprints maken? Over het algemeen zijn de printers die geschikt zijn voor het produceren van grotere afdrukken duurder. Dat komt niet alleen door de maximale papiergrootte, maar heeft ook te maken met het aantal cartridges en extra mogelijkheden.

Op welk papier wil je foto’s afdrukken?

Er zijn vele soorten fotopapier te koop. Foto’s kun je op glanzend, zijdeglans, parelmoer, semi-mat of mat papier printen. Onderling zijn er verschillen in de zwaarte en de dikte van fotopapier en de papiersoort. Kijk of de printer het papier dat jij wilt gebruiken, daadwerkelijk aankan. Bij de specificaties van printers zie je de ondersteunde papiersoorten en de maximale papierdikte die de printer aankan.

Dit zijn de meest verkochte papiersoorten

In welke resolutie wil je afdrukken?

Voor fine art prints, exposities en reproducties is het belangrijk om je foto’s in een hoge resolutie te kunnen printen. De kleine details van je werk zijn dan veel beter zichtbaar. Ook de scherptediepte komt beter over op een groot formaat print met een hoge resolutie. Zoek van te voren uit of de printer die jij op het oog hebt, hiermee overweg kan. Wil je graag kleinere foto's afdrukken voor in een album of een fotokaart, dan kun je kiezen voor een goede fotoprinter met een lagere resolutie van bijvoorbeeld 4800 x 1200 dpi.

Wil je in kleur of zwart-wit printen?

Wil je voornamelijk kleurenfoto’s of zwart-wit foto’s printen? Printers die meer dan vier cartridges hebben, zijn nauwkeuriger in het reproduceren van kleuren en grijstinten. Als je meer zwart-wit beelden wilt afdrukken, dan kom je uit bij een meer professionele fotoprinter met zes, acht of meer cartridges. Deze printers zijn veel beter in staat om alle grijswaarden van het beeld goed op papier te krijgen.

Heb je kleurprofielen nodig?

Vind je het belangrijk om je foto's met exact de juiste kleuren af te drukken? Dan is kleurmanagement belangrijk! Als je regelmatig met een bepaalde papiersoort werkt, dan is het fijn als je een kleurprofiel op dat papier kunt afstemmen. Niet alle printers kunnen met kleurprofielen werken. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de printer ondersteuning biedt aan de kleurprofielen van bijvoorbeeld andere merken dan de leverancier van de printer zelf.

Lees het blog van Bas Meelker over fotoprints

Welke extra opties heb je nodig?

Fotoprinters hebben soms veel extra functies en opties. Zo zijn er fotoprinters waarbij je foto’s direct vanaf een USB-stick of een geheugenkaart kunt afdrukken. Moet de printer een ethernet aansluiting hebben of heb je liever wifi? Vind je het fijn als de printer een display heeft? Ook is het belangrijk dat de drivers van de printer ondersteunt worden door jouw Mac iOS of Windows installatie. Hier moet je zeker naar kijken bij het maken van je keuze.

Fotoprinter voor je telefoon

De meeste printers hebben wifi en NFC. Daardoor kun je, eventueel met behulp van een gratis app, tekstbestanden en foto’s vanaf je smartphone naar de printer sturen. Er bestaan wat kleiner formaat fotoprinters die je gemakkelijk mee kunt nemen naar locatie en er zijn zelfs speciale Polaroid printers om vanaf je telefoon échte instant foto’s af te drukken.

Waarom een fotoprinter kopen?

Een goede fotoprinter onderscheid zich van een gewone printer met de kwaliteit en mogelijkheden. Hoe meer kleuren cartridges een printer heeft, hoe getrouwer de kleuren en grijstinten gedrukt kunnen worden. Een fotoprinter kan overweg met een groot scala aan papiersoorten, van extra mat tot dik, glanzend fotopapier. In het assortiment van Cameranu vind je goede instap fotoprinters en professionele fotoprinters van merken zoals Canon en Epson!

Dit zijn de meest populaire fotoprinters

Welke printer moet ik kopen?
Welke printer moet ik kopen?
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe printer. Je leest het hier!
Lees meer
Hoe maak je een vakantiealbum?
Hoe maak je een vakantiealbum?
Wil je een mooi album van je vakantiefoto’s maken? Ontdek hier dé 10 ultieme tips voor het maken van een fotoboek van je vakantie.
Lees meer