10 tips voor het fotograferen in de studio

In een studio fotograferen is anders dan op locatie, omdat je de volledige controle hebt over het licht. Studiofotografie richt zich vooral op portretten, productfotografie, fashion en stillevens. Wil jij beginnen met studiofotografie? We helpen je op weg met deze tien tips zodat jij snel aan de slag kunt in je eigen studio!

Tip 1: Gebruik een goed achtergrondsysteem

Een goed achtergrondsysteem is de basis van een studio set-up. Een achtergrond set bestaat vaak uit twee statieven met een speciale aansluiting waar een dwarsbalk op bevestigd wordt. Aan deze dwarsbalk hang je een papieren achtergrondrol naar keuze op. Met klemmen tegen het afrollen en met gaffertape de randen op de grond vast tapen, ben je ervan verzekerd dat de achtergrond goed op zijn plaats blijft.

Bekijk achtergrondsystemen | Bekijk gaffer tape

Tip 2: Koop een complete flitsset

Met één of twee lampen zijn er al veel verschillende lichtopstellingen mogelijk en met drie nog veel meer. Door een complete studioflitsset te kopen ben je helemaal voorzien én op de toekomst voorbereid: je hebt meerdere flitsers, lampstatieven, een trigger om ze aan te sturen, de nodige kabels en zelfs een softbox of paraplu om het licht mee te 'vormen'.

Ga naar complete flitssets

Tip 3: Zorg dat je reserve onderdelen hebt

Het kan iedereen overkomen; onverwachts houdt de flitser of het instellicht ermee op tijdens de fotoshoot. Het liefst wil je niet stoppen met fotograferen. Door altijd een reserve instellamp en een reserve flitsbuis in je studio of fototas te hebben, voorkom je dat je voortijdig moet stoppen.

Tip 4: Bewaar handige tools in je studio

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om bij de hand te hebben in een studio, want je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Hiermee bedoelen we kleine accessoires zoals een setje naald en draad, nagelvijl, pincet, vaseline, schoonmaakdoekjes, watjes, mascara en andere make up. Zo ben je voorbereid op allerlei situaties die kunnen voorkomen op de set.

Tip 5: Bereid een fotoshoot voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook met studiofotografie en zeker bij het maken van portretten in de studio. Zet alles van tevoren klaar en controleer of de flitsers reageren op de trigger. Zo kun je beter de aandacht aan het model geven wanneer je echt gaat beginnen met fotoshoot. Houd eventueel wat voorbeeldfoto's bij de hand om goede aanwijzingen en uitleg te kunnen geven.

Lees hier het blog met 8 tips voor conceptuele portretfotografie

Tip 6: Let op de kleinste dingen

Let tijdens het fotograferen niet alleen op de blik van het model of hoe het product eruit ziet, maar let op het gehele plaatje. Zit de kleding goed? Staat het model of het object ver genoeg van de achtergrond? Zijn er vervelende reflecties te zien? Heb je de optimale compositie of kun je toch beter met een ander objectief gaan werken? Is de achtergrond misschien vies geworden of heel erg gekreukt?

Lees meer over het maken van een goede compositie

Tip 7: Begin met één flitser

Wanneer je een complete flitsset hebt, is de verleiding groot om een setting met twee of drie lampen te maken. Maar als beginnende studiofotograaf is het belangrijk om licht stapsgewijs te leren begrijpen. Begin met één lamp en ontdek wat je dan voor verschillende foto's kunt maken. Later zet je er een tweede lamp bij om de achtergrond uit te lichten of een mooi lichtje van achteren op je onderwerp te krijgen. Bouw je set-up op deze manier langzaam uit!

Bekijk studiolampen

Tip 8: Zet de flitser niet te hard

Veel fotografen hebben de neiging om een flitser op vol vermogen te gebruiken, maar dat is niet echt altijd nodig. Begin met de flitser op een kwart of half vermogen en zie wat het doet! Je zult je verbazen over de resultaten die je kunt bereiken. Bovendien kun je makkelijker andere camera-instellingen gebruiken, zoals een open diafragma (een laag f-getal zoals f/2.8).

Welke studioflitser moet ik kopen?

Tip 9: Laat de lampen goed afkoelen

Je zult het tijdens het fotograferen merken: het wordt warmer. Ook de behuizing van de studioflitsers, de lichtvormers en de aansluiting van de lichtvormers kunnen erg warm worden. Laat na de fotoshoot de lampen tenminste een kwartier afkoelen. Heb je tijdens de fotoshoot een softbox gebruikt? Zet deze dan aan de voorkant iets open zodat de warme lucht weg kan.

Tip 10: Blijf oefenen

Studiofotografie is zeer technisch en hoe meer je ermee oefent, hoe makkelijker en leuker het wordt. Speel met de hoogte van de lampen, de hoek van de lampen, de hardheid en met verschillende lightshapers zoals paraplu's en softboxen. Zo ga je licht en studiofotografie steeds beter begrijpen.

Dit is handig voor studiofotografie

Een eigen thuisstudio maken?
Een eigen thuisstudio maken?
Wil je thuis professionele foto’s maken in een eigen fotostudio? Hier vind je een lijst met wat je nodig hebt en lees je handige tips.
Lees meer
Portretfoto's met continulicht
Portretfoto's met continulicht
Continulicht is eenvoudig: "What you see, is what you get". Maar wat heb je nodig voor portretfoto's met continulampen?
Lees meer