CameraNU Logo

Alles over camera sensors

Sensors; ze zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er de fullframe sensors, maar ook bijvoorbeeld de APS-C en Four Thirds sensoren. Wat is nou precies het verschil tussen deze camera sensoren? Wij leggen het kort voor u uit!

Handig: Starten met fotografie | Advies over digitale camera's | Compact camera vs. systeemcamera | Systeemcamera vs. spiegelreflexcamera

Fullframe sensor

De fullframe sensor is misschien wel de meest bekende sensor. Het formaat komt overheen met het frame van een 35mm film (36x24mm). Hierdoor zijn de fullframe sensoren bijna twee keer zo groot als het APS-C formaat (22x15mm). De echte werkpaarden hebben over het algemeen allemaal een fullframe sensor. Je hebt hierdoor geen uitsnedefactor. Een ander voordeel van een fullframe sensor is dat de scherptediepte minder groot in beeld komt. Je moet dichter op een onderwerp kruipen om deze beeldvullend in beeld te brengen, hierdoor ontstaat automatisch minder scherptediepte. Ook de beeldkwaliteit is vaak een stuk beter, mits de sensorgrootte niet wordt gebruikt om onevenredig veel meer megapixels erop te proppen. Als er meer en meer megapixels op een klein oppervlak worden geperst, is de kans op ruis aanzienlijk groter.

Alle fullframe camera's

Alles over de camera sensor - 1

APS-C sensor

Een grotere sensor betekent over het algemeen ook een grotere behuizing, een grotere spiegel en een grotere zoeker. Een APS-C sensor echter is vrij compact (22x15mm) waardoor deze enorm populair is en in de meeste camera's gebruikt wordt. Doordat de sensor 1.5 of 1.6x kleiner is dan de fullframe sensor is er ook nog iets anders interessants dat gebeurt. Het bereik van bestaande lenzen wordt namelijk óók met 1.5 of 1.6x vergroot. Een 200mm lens zal zich bijvoorbeeld gaan gedragen als een 320mm lens.

Alle APS-C camera's

Alles over de camera sensor - 2

Four Thirds sensor

De Four Thirds sensor (17.3x13mm), of 4/3" sensor, is de jongste telg op de sensor markt. De sensor is ruwweg een kwart van de grootte van een fullframe sensor, ongeveer 30% kleiner dan de APS-C sensoren, maar ongeveer 9 keer groter dan de sensors die gebruikt worden in veel compact camera's. De sensor wordt op dit moment vrijwel alleen gebruikt door Panasonic en Olympus. Het heeft een uitsnedefactor van 2, wat de effectieve brandpuntsafstand van een objectief verdubbelt. Een 200mm objectief zal zich dus gedragen als een 400mm objectief, ten opzichte van een fullframe camera.

Alle Four Thirds camera's

1/2.3" sensoren

In de meeste compact camera's wordt een vrij kleine sensor gebruikt, namelijk de 1/2.3" (6.17x4.55mm) sensor. Deze sensoren zijn goedkoop te produceren maar zorgen voor een minder dynamisch bereik en vaak voor meer ruis op de foto. Andere varianten die in compact camera's voorkomen zijn: 1/3.2, 1/2.5, 2/3, 1/3.2, 1/1.2, en 1/1.8".

Smartphone sensoren

Doordat de sensoren in compact camera's minder groot zijn is het geen wonder dat de smartphones daar dichtbij in de buurt komen. Er zijn zelfs al smartphones met een 1/2.3" sensor. Toch blijven compact camera's nog wel voorop lopen. De beeldkwaliteit is vaak veel beter en de camera's zijn beter in staat om met het dynamische bereik om te gaan. Daarnaast gaat de batterij vaak veel langer mee, is het flitslicht krachtiger en wordt er beter om gegaan met snel bewegende objecten. Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is dat compact camera's vaak een hogere optische zoom hebben wat de kwaliteit alleen maar ten goede komt.