Panasonic functies

Panasonic Panasonic is een merk dat zich heeft toegelegd om ook daadwerkelijk vernieuwingen te brengen in de camerawereld. Hierdoor hebben ze technieken ontwikkeld zoals 4K-foto en postfocus waarmee ze trendsetters zijn op de markt. Lees op deze pagina meer over de diverse functionaliteit in Panasonic camera's en videocamera's.

4K Photo

Panasonic is de pionier op het gebied van 4K-foto. Lees meer over wat 4K-foto inhoudt en wat je ermee kunt.

6K Photo

Op de pagina hierboven over 4K-foto werd het al genoemd: 6K-foto is het volgende station van Panasonic. Deze functie maakt het mogelijk om mooie foto's met 30 beelden per seconde vast te leggen door uit het 6K-reeksbestand het beeld met de beste timing te kiezen. Deze beelden hebben een hoge resolutie van ongeveer 18 megapixel. Een reeksbestand is de verzamelnaam voor een groep foto's die in korte tijd achter elkaar genomen wordt. Hieruit kan dus met deze functie achteraf de beste worden gekozen. 6K-foto is gebaseerd op 6K-video met negen keer de resolutie van full HD-video.

Dual Native ISO

Dual Native ISO is een revolutionaire technologie die bij de professionele videocamera's van Panasonic wordt gebruikt. Deze technologie biedt niet alleen een erg hoge gevoeligheid maar houdt tegelijkertijd ook de ruisniveaus erg laag. Bij een conventionele Single Native ISO gaan deze omhoog wanneer de gevoeligheid wordt verhoogd. De nieuw ontwikkelde beeldsensor van bijvoorbeeld de Panasonic GH5S implementeert echter twee circuits waardoor het mogelijk wordt om naar een hoge "native" gevoeligheid over te schakelen voordat de verwerking wordt versterkt. Dit wordt mogelijk gemaakt door deze sensor te combineren met de Dual Native ISO-technologie en de allernieuwste Venus Engine. Met andere woorden: in situaties met weinig licht kun je met Dual Nativ ISO toch schitterende beelden maken met minimale ruis.

Cinema-Like Effects

Met de Panasonic videocamera's HC-VXF1 en HC-VX1 voeg je op eenvoudige wijze een bioscoopachtig effect toe aan je video's. Dit worden ook wel Cinema-Like Effects genoemd. Effecten zoals Dolly Zoom, Slowmotion Zoom en Slow & Quick Video zijn met een eenvoudige druk op de knop toe te voegen.

Panasonic GH5 Firmware V2.0

Panasonic brengt regelmatig firmware-updates uit om de prestaties van hun voor hun camera's te verbeteren. Panasonic heeft op 30 augustus 2017 op de IFA firmware versie 2.0 aangekondigd voor de Panasonic DC-GH5 systeemcamera. Deze camera wordt wereldwijd gebruikt door prominente fotografen en cinematografen. Panasonic heeft onderzocht welke functionaliteit gebruikers graag wilden of verbeterd wilden zien. Dit heeft niet alleen geleid tot een firmware-update maar een uitzonderlijke upgrade van de prestaties van de camera om in de behoefte van professionele GH5 gebruikers te voorzien. Zo is de autofocus verbeterd, is de compatibiliteit met de LUMIX Theter pc-software vergroot en zijn de 4K Photo en 6K Photo prestaties verbeterd. Andere verbetering zijn doorgevoerd voor onder andere de 4K HDR video-opname, Body I.S., witbalans correctie en nog diverse andere functies. De nieuwe firmware is vanaf eind september te downloaden van de website van Panasonic.

Post Focus

Eén van de meest revolutionarie technieken van Panasonic is postfocus. Lees hier een uitgebreide uitleg van Post Focus.

DFD AF

Deze afkorting staat voor Depth From Defocus Auto Focus en is een nieuwe technologie die snel twee keer scherpstelt: één keer heel dichtbij en één keer veraf. Door dit te doen, kan de camera de afstand meten van het object waarop je daadwerkelijk wilt focussen. Hierdoor kan vervolgens razendsnel en precies scherpgesteld worden op dit onderwerp van jouw foto. Dit is superhandig als je bijvoorbeeld een vliegende vogel fotografeert.

Dual I.S.

In de zomer van 2015 introduceerde Panasonic Dual IS op de markt. Zoals de term al uitdrukt, gaat het hier om een dubbele beeldstabilisatie, namelijk in de body en in het objectief. Beide stabilisaties kunnen zelfs samenwerken voor een nog beter resultaat. Voor een aantal objectieven heeft Panasonic hiervoor een firmware-update beschikbaar gesteld.

Panasonic functies - 1

Dual I.S. II

Dual I.S. II is een 5-assige beeldstabilisatie en de opvolger van Dual I.S. Bij dit systeem werkt de stabilisatie in de body van de camera samen met de stabilisatie in het objectief om ongewenste bewegingen te compenseren. Daarbij kun je met langere sluitertijden werken voordat je foto's onscherp worden. Met Dual I.S. II kun je ook uit de hand nog trillingsvrije opnames maken. Dual I.S. II is ten opzichte van Dual I.S. met een stop verbeterd.

Focus Stacking

Focus stacking is een functionaliteit van Panasonic die voortborduurt op het eerder genoemde Post Focus. Had je eerder al de mogelijkheid om zelf te bepalen welk gedeelte van de foto je scherp wilde hebben, met focus stacking, stapel je letterlijk verschillende scherpstelvlakken in één afbeelding. Zo kan een foto op meerdere punten scherp zijn. Zo kun je meerdere nadrukken leggen voor nog meer creatieve vrijheid.

Selfie Panorama

De Self Shot-modus van Panasonic is gemaakt en gefinetuned om het nemen van selfies nog leuker en makkelijker te maken. Met deze functie kunnen selfies worden gemaakt als panoramafoto. Dat is ideaal voor groep-selfies of als je voor een indrukwekkend achtergrond staat.

4K Live Cropping

Deze functie van Panasonic is ontwikkeld ter ondersteuning van het maken van mooie video's. Wat de functie doet is een uitsnede maken van wat je daadwerkelijk aan het filmen bent, waardoor er speelruimte overblijft om bewegingen die je maakt op te vangen en het beeld er vloeiend uit blijft zien. Verder geeft het je de mogelijkheid om zoom- en pan-bewegingen te maken zonder dat je een dolly of statief nodig hebt.

4K Light Composition

Met 4K Light Composition van Panasonic wordt iets vergelijkbaars gedaan als bij focus stacking, alleen licht hierbij de nadruk op helderheid om op die manier een zo goed mogelijk belicht beeld te krijgen. Verschillende foto's worden gecombineerd om daaruit de beste belichte pixels in één afbeelding samen te voegen. Het lijkt dus wat op HDR, maar dan met stacking-functie van Panasonic.

VFR / Slow & Quick / DOLLY zoom

Panasonic maakt al jaren professionele videocamera's en heeft daarvoor enkele zeer handige features ontwikkeld die ook in consumentencamera's zijn terug te vinden. Met VFR, oftewel Variabel Frame Rate, kun je tijdens het filmen het aantal beelden per seconde naar boven of beneden bijstellen. Dit wordt ook wel Slow & Quick genoemd. DOLLY zoom geeft je de mogelijkheid om de kijkhoek tijdens het opnemen te veranderen.

Rack Focusing / Focus Transition

Rack Focusing – of Focus Transition genoemd – biedt je de mogelijkheid om verschillende focuspunten in te stellen en daar gemakkelijk en snel tussen te wisselen. Heb je als filmmaker soms het probleem dat je er met de focus-pull net naast zit? Bij geselecteerde Panasonic LUMIX camera's kun je tot drie Focus Marks toevoegen. Vervolgens druk je op opnemen en wissel je via het touchscreen tussen de Focus Marks. De camera stelt dan automatisch scherp op het gekozen punt en zit je er nooit meer naast.

V-Log

Waar gebruik je V-Log voor? Als je direct monteert vanuit de camera heeft filmen in V-Log geen nut. Je krijgt een zeer flets beeld dat er niet mooi uitziet. Beeldmateriaal opgenomen in V-Log formaat is daarentegen ideaal om te bewerken in het kleurcorrectieproces en heeft ook veel details in helderheid. Je hebt veel meer dynamisch bereik tot je beschikking en zult veel minder detail verliezen wanneer je kleurcorrectie toepast.

Touch AF

Dit is eigenlijk al een iets bekendere functie die we terugvinden bij meerdere fabrikanten, maar ook diverse Panasonic camera's beschikken hier dus over. Het geeft je de mogelijkheid om scherp te stellen op een bepaald onderwerp door dit punt op het touchscreen van je camera aan te raken. Zo kun je dus zeer precies aangeven waar je foto scherp moet zijn. Het is ook mogelijk in te stellen dat je camera direct afdrukt op het moment dat je het scherm aanraakt.

10-bits filmen

Waarom filmen in 10-bit? Dit klinkt ingewikkeld maar het valt best mee. Bij filmen denk je in eerste instantie aan full HD of 4K maar 10- of 8-bit is misschien nog wel veel belangrijker. Het aantal bits geeft aan hoeveel kleurdiepte de camera kan waarnemen. Bij 8-bit zijn dit 16.78 miljoen verschillende kleuren terwijl dit er bij 10-bit maar liefst 1.07 miljard zijn! Om deze hoeveelheid kleuren te kunnen opnemen is bijna altijd een recorder nodig. Een van de eerste camera's die dit intern met 10-bit kan, is de Panasonic Lumix GH5.

Panasonic functies - 2

L-Monochrome

L-Monochrome is een fotomodus die de kleuren van oude zwart-wit films van analoge camera's simuleert. Met deze functie krijg je prachtige zwart-wit foto's met diepe zwarttinten en een rijke gradatie en reproductie van details.

ImageApp

De Panasonic Image App is een gratis te downloaden app voor Android en iOS. Hiermee kun je jouw smart device gebruiken als afstandsbediening voor je Panasonic camera met wifi en kun je jouw gemaakte beelden gemakkelijk op social media plaatsen. Ook is het mogelijk om je smartphone of tablet als Live View-scherm te gebruiken.