8 tips voor het beginnen met fotograferen

Begin je net met fotograferen en kun je nog wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder en leer fotograferen. Na het lezen van deze 8 tips weet je waar je op kunt letten als je aan de slag gaat en maak je al snel de mooiste foto’s!

Bekijk de beste spiegelreflexcamera's | Bekijk de beste systeemcamera's

Tip 1: Oefen veel met je camera

Fotograferen leer je het snelst door het gewoon te doen. Maak mooie foto’s van vrienden of vriendinnen, zoek een gave locatie om foto's te maken en oefen thuis met de instellingen van je camera. Door veel te fotograferen leer je je camera beter kennen en leer je te werken met het diafragma, de sluitertijden en de ISO-waarde.

8 tips voor het beginnen met fotograferen - 2

Tip 2: Maak een mooie compositie

Een goede compositie is belangrijk bij het maken van een mooie foto. Het zorgt ervoor dat je fijn naar een foto kan kijken. Compositie betekent: het ordenen van beeldelementen. Plaats je onderwerp bijvoorbeeld niet in het midden, maar gebruik de regel van derden.

Bij de regel van derden verdeel je de foto in negen vlakken (drie hoog en drie breed). Zorg er nu voor dat het onderwerp op een snijpunt van het raster te zien is. Dit maakt de foto vaak veel fijner om naar te kijken. Fotografeer je graag mensen of dieren? Fotografeer dan op dezelfde hoogte als je model. Zak bijvoorbeeld door je knieën bij het fotograferen van kinderen. Hierdoor worden je foto’s een stuk sprekender.

Leer meer over compositieregels

8 tips voor het beginnen met fotograferen - 3

Tip 3: Denk ook aan de achtergrond

Naast je onderwerp is de achtergrond misschien wel net zo belangrijk voor een mooie foto. Een rustige achtergrond maakt een foto fijner om naar te kijken. Gebruik hiervoor een groot diafragma (een klein getal, bijvoorbeeld f/4.0).

Zorg er ook voor dat er geen storende dingen op je foto te zien zijn. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal die uit je onderwerp steekt. Zie je storende elementen? Doe dan een stapje naar voren of opzij, beweeg je camera of zoom een beetje meer in om ze uit het beeld te houden.

Tip 4: Zorg voor een goede scherpte

In bijna alle gevallen is scherpte bepalend voor een goede foto. Beweging van de camera zorgt voor onscherpte. Daarnaast moet de foto scherp zijn op de juiste plekken. Bij het fotograferen van mensen is dat bijvoorbeeld op het oog. Stel daarom scherp op de plek die je scherp wil hebben en zorg dat je de camera stil houdt bij het afdrukken. Een paar handige tips om nóg scherpe foto’s te krijgen:

  • Gebruik een snelle sluitertijd zoals 1/500e van een seconde
  • Neem een stabiele houding aan, ondersteun je objectief met je linkerhand en druk af met rechts
  • Gebruik een statief voor de scherpste foto’s, zeker bij foto's met langere sluitertijden
  • Geen statief? Gebruik iets in de omgeving om op te steunen zoals een lantaarnpaal of hekje
8 tips voor het beginnen met fotograferen - 4

Tip 5: Kies het juiste objectief

Als je net begint met fotograferen dan doe je dat waarschijnlijk met een 18-55mm kitlens. Dit is een prima lens om het fotograferen onder de knie te krijgen en te ontdekken wat je leuk vindt. Het voordeel van een spiegelreflexcamera of systeemcamera is dat je van objectieven kan wisselen.

Vind je het leuk om vogels te fotograferen, dan kun je eens kijken naar een telelens. Als je iets kleins van heel dichtbij wil vastleggen, kies dan voor een macrolens. Hiermee maak je de mooiste foto’s van insecten, bloemen, sieraden, enzovoort. Een mooie en betaalbare upgrade is een 50mm objectief met een groot diafragma. Dit zijn prachtige objectieven voor dagelijks gebruik en het maken van de mooiste portretten.

Bekijk alle objectieven

Tip 6: Bewerk je foto’s

Door gebruik te maken van bewerkingssoftware kun je je foto’s nóg mooier maken. Vergroot bijvoorbeeld het contrast, maak de te lichte tinten iets donkerder of zet je foto om naar een zwart-wit versie. Daarnaast kun je een geheel eigen stijl ontwikkelen. Een goed en makkelijk programma om je foto’s in te bewerken is Adobe Lightroom.

Adobe Lightroom

Fotograferen in RAW of JPEG?

Bij een spiegelreflexcamera is het mogelijk om het RAW-formaat in te stellen. Het voordeel hiervan is dat er geen informatie verloren gaat. Hierdoor heb je alle vrijheid om de witbalans, kleuren en het contrast te bewerken. In het begin is fotograferen met JPEG ook nog prima: het nadeel van een RAW-formaat is namelijk dat het veel ruimte kost en je de foto altijd moet bewerken.

Tip 7: Leer van je eigen foto’s en van die van anderen

Door goed naar je eigen foto’s en die van andere fotografen te kijken kun je veel leren. Wat vind je wel of juist niet mooi aan een foto? Hoe kun je dat de volgende keer beter aanpakken? En welke instellingen kun je daar voor gebruiken? Door jezelf deze vragen te stellen ga je bewuster fotograferen. Heb je heel veel foto’s gemaakt? Maak dan een kleine selectie met alleen de beste foto’s. Hierdoor kijk je nog eens goed naar de foto’s en toon je alleen de mooiste beelden aan anderen.

Tip 8: Bezoek workshops en lezingen

Tijdens een lezing of workshop kun je veel leren over fotografie of over het fotograferen van een specifiek onderwerp zoals roofvogels, paddenstoelen of portretten. Wist je dat Cameranu allerlei workshops en gratis lezingen aanbiedt? En de populaire ABC fotocursus is zelfs speciaal in het leven geroepen voor beginnende fotografen die begrippen zoals afstand, belichting en compositie onder de knie willen krijgen. Neem snel een kijkje!

Bekijk de Cameranu agenda

Dit zijn de beste instapcamera's

Meer over fotografie lezen?

Welke camera moet ik kopen?
Welke camera moet ik kopen?
Wil je een nieuwe camera kopen, maar weet je nog niet welke? Lees hier alles wat je moet weten over het kopen van een camera!
Lees meer
Welk objectief moet ik kopen?
Welk objectief moet ik kopen?
Wat wil je gaan fotograferen, welke objectieven bestaan er en waar is welk objectief precies geschikt voor?
Lees meer