Andre Miedema - 1

Andre Miedema

Fotograaf Andre Miedema is op 24 augustus 1962 geboren in Leeuwarden. In 1977 kreeg hij mijn eerste eigen analoge camera. Het was een Pentax K2 met voor die tijd veel toeters en bellen. Al deze tijd is hij bij Pentax gebleven, totdat het digitale tijdperk aanbrak en hij overging op Canon. Vandaag de dag werkt hij met de Alpha 65 van Sony. In 2009 begon Andre met urbex fotografie en met het zoeken naar locaties. Sinds die tijd heeft hij meer dan 1300 locaties bezocht in heel veel Europese landen.

Gewapend met een statief, fotocamera en zaklamp verkennen Urban explorers (UE-ers) het verleden. Ze leggen in verlaten gebouwen de vergankelijkheid vast. De urbexscene kent veel ongeschreven regels. De belangrijkste is “Take nothing but photos, leave nothing but footprints”. In het kader van de veiligheid gaan UE-ers gaan meestal niet alleen. De veiligheid staat voorop. De gevaren zijn talloos. Instortingsgevaar of blijven hangen achter een gebroken stuk glas. De vertrekken zijn vaak donker en in de meeste gevallen wordt er geen gebruik gemaakt van flitsers. In het ergste geval doet de bulb-functie zijn werk. Sluitertijden boven de dertig seconden zijn geen uitzondering. En HDR is geen must, maar wordt veel gebruikt.

Locaties worden gedeeld, maar niet vrijgegeven aan onbekenden. Dit om vernielingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Bij hele mooie bekende en gedetailleerde locaties gaat het toch gauw om een honderd urbexers die in korte tijd de locatie bezoeken. Maar ook paintballers en graffiti-knoeiers zijn gek op vervallen gebouwen en dat is niet altijd winst voor de foto. Graffiti is niet altijd lelijk gelukkig en soms komen we mooie creatieve schilderingen tegen. De meeste fotografen in de urbexscene gebruiken een nickname. Mijn naam is bijvoorbeeld heeftmeer en samen met Ger010 bezoek ik in het weekend oude vervallen gebouwen.

Blogs van


Tips en inspiratie

Urbex exploring fotografie

Fotograaf Andre Miedema vertelt alles over urbex exploring fotografie..., wat zijn do's en wat don'ts? Je leest het natuurlijk bij Cameranu, altijd scherp!

Andre Miedema Andre Miedema
7 jaar geleden