Het Beeldrecept van Emile van Brederode

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept laten we elke keer een andere fotograaf aan het woord over één van zijn of haar favoriete foto's. In dit Beeldrecept is hobbyfotograaf Emile van Brederode aan het woord. Hij legt uit hoe hij de duikende ijsvogel eindelijk heeft vast kunnen leggen en op welke manier hij deze bijzondere foto heeft gemaakt.

Hoe bereid je je voor?

Al jaren zit ik achter het welbekende ijsvogeltje aan. In de tussentijd heb ik ook vaak foto’s van ze geschoten, maar ik wou nog graag een duik foto maken van de ijsvogel.

Een tijdje geleden hoorde ik dat je in de tuinhut van Arjan Troost heel dichtbij de ijsvogel kunt komen en toen heb ik gelijk een dag geboekt. In de tuinhut kijk je uit op een vijvertje waar visjes in uit worden gezet, waardoor de ijsvogel hier vaak naartoe komt. Met volle moed ging ik naar het tuinhuisje om eindelijk te proberen een mooie foto te maken van een duik!


Dit heeft Emile gebruikt

Wat waren de camera-instellingen?

Wanneer ik fotografeer, kies ik eerst de stand die me het beste uitkomt. Dit kan S, A, of M zijn. Bij het maken voor deze foto ben ik voor de M-stand gegaan, zodat ik de sluitertijd en het diafragma zelf in kon stellen. De sluitertijd heb ik op 1/3200e gezet omdat bij lagere snelheden er toch bewegingsonscherpte in de foto kwam. Het diafragma stelde ik in op f/3.5 om meer scherptediepte te creëren wanneer de vogel ging vliegen. De ISO pastte zich hier op aan tot ISO 800.

Waar heb je extra op gelet bij het maken van de foto?

Omdat ik graag de beweging van de ijsvogel in duikvlucht wilde leggen, heb ik gekozen om de camera op Pre-burst te zetten. Met deze functie begint de camera een video op te nemen één seconde voordat je de ontspanknop indrukt. Dit houdt in dat als ik op de knop heb gedrukt er 30 foto’s voor het moment dat dit gebeurt is zijn genomen en 30 foto’s na dit moment. Ik heb nu dus 60 foto’s in totaal van de duikvlucht van de ijsvogel vastgelegd.

Ik drukte af op het moment dat de ijsvogel het water raakt, zodat je de vlucht naar het water ziet en ook als hij weer uit het water komt. Bij de eerste twee pogingen vloog de ijsvogel in een andere richting, maar bij de derde poging kreeg ik eindelijk het gewenste resultaat. De ijsvogel vloog van het takje in het water en weer terug op het takje. Missie geslaagd!

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Ik begon met de foto’s te exporteren en kleine aanpassingen aan het licht en de kleuren toe te passen. Tijdens het nabewerken kreeg ik eigenlijk pas het idee om de reis van de ijsvogel in één beeld samen te voegen. Ik ging tussen de 60 foto’s, op zoek naar 10 foto’s die niet overlappen, maar wel de reis mooi laten zien. Zo heb ik de hele vlucht in één foto kunnen verwerken!

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Door de Pre-burst te gebruiken, heb ik 400 scherpe foto’s van de ijsvogel kunnen maken. Mijn missie om eindelijk een scherpe foto van een ijsvogel in duikvlucht te krijgen, was meer dan gelukt. Toch wilde ik er een beeld van maken wat niet standaard was. Na het samenvoegen kwamen alle foto’s samen, waardoor ik en een unieke foto had en een greep uit alle foto’s die ik had gemaakt toch terug kon zien in één foto. Deze foto heb ik laten afdrukken en hangt nu als pronkstuk in mijn woonkamer, ik ben er echt wel trots op.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

^^line-height2^ Mijn tip voor andere fotografen is om goed te denken aan locatie en je timing. Een ijsvogel bij een duik is erg onvoorspelbaar om te fotograferen. Daarnaast is de snelheid van de duik lastig om vast te leggen. Hierbij heeft de Pre-burst functie mij erg goed geholpen tijdens het maken van deze foto.

Over Emile

Emile van Brederode is 65 jaar en hobbyfotograaf. In zijn jongere jaren is hij begonnen met fotograferen met Pentax camera’s en hij had ook zijn eigen Doka. In 2019 besloot hij weer een camera te kopen met meer mogelijkheden en verschillende objectieven. Het liefst fotografeert hij vogels, wildlife en natuur, maar hij probeert ook graag andere fotografie soorten uit zoals landschap, nacht, urbex en abstracte macro. Je kunt Emile zijn werk terugvinden op zijn Instagram account.

Handig voor vogelfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.