Het Beeldrecept van Joris Vegter
Winnaar van de Groene Camera fotowedstrijd 2023 Joris Vegter vertelt in dit Beeldrecept over hoe hij deze slapende klokjesdikpoten heeft vastgelegd!
Lees verderIn het Beeldrecept ontdek je hoe een bepaald beeld gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, welke apparatuur en benodigde voorbereidingen. In dit Beeldrecept vertelt fotograaf Thyrza Boskma hoe ze deze prijswinnende foto heeft gemaakt voor de Groene Camera.
Tijdens een wandeling met mijn vader in het natuurgebied het Fochteloërveen, ontdekte ik op de grond een vlindervleugel van een nachtpauwoog. Nog geen 200 meter verderop zag ik iets zitten in het gras, en bij nader onderzoek bleek het een nachtpauwoog te zijn. Dit was een bijzondere ervaring voor mij, aangezien ik al lange tijd een nachtpauwoog wilde zien en fotograferen. Gelukkig had ik, zoals altijd wanneer we op stap gaan, mijn camera bij me. Omdat ik al vaker in dit gebied ben geweest en wist dat deze nachtvlinder in dit seizoen voorkomt, was ik extra alert en klaar om dit moment vast te leggen.
Ik heb de foto gemaakt met de instellingen 18mm, 1/4000s bij f/6.3 en ISO 800. Het was vrij donker weer, daarom koos ik voor een relatief hoge ISO-waarde, hoewel dit achteraf gezien niet nodig was geweest. Om de vlinder goed los te krijgen van de achtergrond, heb ik een laag diafragma gebruikt zodat de vlinder scherp zou zijn en de achtergrond onscherp. Ik koos voor een brandpuntsafstand van 18mm om zoveel mogelijk van het landschap in de foto te kunnen vastleggen.
Bij deze foto heb ik veel aandacht besteed aan mijn standpunt. Ik heb een laag standpunt gekozen om de vlinder goed vrij te krijgen in de compositie. Omdat het een hoogveengebied is, werd ik helemaal nat doordat ik op mijn knieën ging zitten. Dit was nodig om de juiste hoek en perspectief te krijgen voor de foto.
Bij deze foto heb ik verschillende bewerkingen uitgevoerd om het beeld te verbeteren. Eerst heb ik de ruis verwijderd om de foto helderder en schoner te maken. Vervolgens heb ik de foto verscherpt om de details beter naar voren te laten komen. Ik heb de foto rechtgezet en een uitsnede gemaakt om de compositie te optimaliseren. Daarnaast heb ik de foto iets donkerder gemaakt om de sfeer te versterken en heb ik extra contrast toegevoegd om de kleuren en vormen beter te laten uitkomen.
Ik vind deze foto zo mooi omdat het grauwe weer prachtig aansluit bij de grauwe kleuren van de nachtvlinder. Het lage standpunt en de ogen op de vleugels geven de vlinder bovendien een dreigend effect. Met deze foto wil ik de schoonheid van de natuur laten zien, ook van de aspecten waar de meeste mensen aan voorbij lopen.
Ga altijd met een open blik naar buiten en wees alert op onverwachte dingen die je tegen kunt komen, zoals bij mij met deze nachtpauwoog. Ik probeer mijn volgers te inspireren door te laten zien dat je op de meest "gewone" plekken heel mooie foto's kunt maken.
Thyrza Boskma, 14 jaar oud en woonachtig in Berkel en Rodenrijs, is een enthousiaste hobbyfotograaf. Ze begon met fotografie dankzij de invloed van haar ouders en opa, die veel fotografeerden. Op haar vierde kreeg ze haar eerste camera en is sindsdien overgestapt naar steeds geavanceerdere camera's. Momenteel fotografeert ze het meeste met een Canon 70D en een Tamron 18-400mm objectief. Thyrza fotografeert vooral natuur en stadsgezichten en geniet van het creatieve proces, vooral bij macrofotografie. Hoewel ze bescheiden is over haar aantal volgers, hoopt ze mensen te inspireren door de schoonheid van de natuur te laten zien. Haar ultieme droom is om ooit een wolf te fotograferen. Volgens Thyrza is een scherpe en creatieve blik onmisbaar voor een fotograaf, omdat je zelfs met een telefoon mooie foto's kunt maken.
Wil je meer van Thyrza zien? Bekijk dan haar Instagram account.