
Het Beeldrecept van Susanne Vedder
Foto's maken van springende eekhoorntjes? In dit Beeldrecept vertelt Susanne Vedder hoe zij deze geweldige foto van een springende eekhoorn maakte!
Lees verderIn het Beeldrecept leer je meer over het maken van een bepaalde foto. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, compositie en de apparatuur die je nodig hebt. In dit beeldrecept vertelt wildlife fotograaf Dick van Duijn hoe hij dit unieke beeld van een grondeekhoorn heeft kunnen maken.
Als dierenfotograaf stond het al heel lang op mijn verlanglijst om de grondeekhoorns te fotograferen. Ik wist dat ze in Oostenrijk veel voorkomen en in de zomer van 2019 ben ik samen met een andere fotograaf een aantal dagen naar Oostenrijk afgereisd, zodat we de meeste kans zouden hebben om de eekhoorns vast te kunnen leggen met de camera.
De Nikon D810 spiegelreflexcamera, heeft een zeer groot ISO-bereik en een 4-beeldprocessor waardoor de beelden zeer scherp en rijk van kleur blijven. Daarnaast zorgt het ook voor minder ruis over het gehele gevoeligheidsbereik. Deze camera geeft de beste reflectie met de werkelijkheid voor mij en dat is wat ik wil bereiken in mijn foto's.
Als objectief heb ik de Nikon AF-S 500mm f/4.0 FL ED VR. Deze lens heeft een 4-stops beeldstabilisatie en is weerbestendig. Door de speciale sportstand is het fotograferen van snelle bewegingen heel gemakkelijk en lens is daarnaast fluisterstil. Dit maakt het de ideale lens om te fotograferen in het wild.
Ik heb een kleiner diafragma gebruikt, omdat ik graag de eekhoorn en de bloem scherp in beeld wilde hebben. Met f/7.1 was de scherptediepte klein genoeg om de eekhoorn en de bloem allebei scherp op de foto te zetten. De ISO heb ik vrij laag gehouden op 400, zodat de foto bijna geen ruis heeft en het beeld van hoge kwaliteit is. De sluitertijd heb ik aangepast aan de lichtomstandigheden en is ingesteld op 1/250e seconde. De eekhoorn beweegt veel en je wilt geen beweging in de foto. Daarom moest de ISO wel wat omhoog. Deze instellingen werkten voor mij het beste om een goede, scherpe foto van de eekhoorn te maken.
Tijdens het vastleggen van dit moment heb ik ook gelet op de compositie. Om een mooie verdeling te maken tussen de grondeekhoorn en de bloem zonder dat er te veel focus op één element zou zijn, heb ik de compositie opgedeeld in 3 vlakken. De grondeekhoorn wilde ik links op ongeveer 1/3e in beeld en de bloem aan de rechterkant op 1/3e. Hierdoor is de compositie fijn om naar te kijken en komen zowel de eekhoorn als de bloem goed tot hun recht.
Qua bewerking heb ik heel weinig gedaan. De lichtomstandigheden waren perfect tijdens dit moment en de foto had nauwelijks nabewerking nodig. Hierdoor is de foto ook voor mij zo goed gelukt, de foto is in principe een kopie van de werkelijkheid.
Wat deze foto vooral mooi maakt is het moment wat is vastgelegd. Ik vind het beeld persoonlijk erg ontroerend en daarnaast is het zeer bijzonder om zoiets unieks te kunnen vastleggen. De lichtomstandigheden waren prachtig, wat het voor mij alleen nog specialer maakt.
Als je wilt beginnen met wildlife fotografie, ga dan eerst op pad in je eigen omgeving. Vaak kan je in bossen en parken in de buurt een hoop verschillende dieren fotograferen en op deze manier oefenen. Door te oefenen krijg je handigheid in het vormen van een goede compositie en leer je ook welke apparatuur en instellingen je nodig hebt voor een sterke foto. Voor inspiratie is Instagram handig, hier kun je foto's bekijken van wildlife en natuurfotografen.
Dick van Duijn uit Noordwijk is begonnen met fotograferen vanaf zijn tiende. Hij was op zoek naar een hobby en besloot een spiegelreflexcamera te kopen, om te kijken of hij foto's maken leuk vond. Door de jaren heen heeft hij een passie ontwikkeld voor fotograferen en heeft hij in deze tijd ook meerdere fotografiestijlen uitgeprobeerd. Als dierenliefhebber is zijn favoriete fotografie stijl dieren en natuur. Nu als dertiger, reist hij heel de wereld rond om foto's te schieten in de natuur en dieren in hun natuurlijke habitat vast te kunnen leggen.
Dick fotografeert nog steeds als hobby naast zijn dagelijkse werk. Dick heeft zijn eigen viskar en zijn ontspanning en plezier zoekt hij daarnaast in het fotograferen. Ondanks dat hij het voor de hobby doet, worden Dick zijn foto's gebruikt door o.a CNN, NBC, FOX en de Daily Mail.
In zijn foto's probeert Dick de schoonheid en de kracht van het dier zoveel mogelijk uit te lichten. Dit doet hij door de achtergrond in zijn composities zo neutraal mogelijk te houden, en zo min mogelijk beweging in zijn foto's te hebben, waardoor alle aandacht naar het dier toe gaat. Benieuwd naar meer van zijn werk? Bekijk hier Dick zijn Instagram.