Review Canon EOS R6 Mark II systeemcamera

Martin Bissig
1 jaar geleden

Als actiefotograaf reis ik de hele wereld over om op de meest bijzondere locaties foto’s en video’s te maken van bijvoorbeeld atleten. Dat is niet alleen uitdagend voor mij, maar ook voor mijn apparatuur. Feilloos moet ik in elke omgeving op mijn camera kunnen vertrouwen om precies op het juiste moment een beeld te maken waarmee het verhaal wordt verteld. De Canon EOS R6 Mark II systeemcamera mocht ik een week lang testen. In deze review lees je meer over de specificaties, functionaliteiten en wat mijn indruk van de R6 II is. Alle foto’s in deze review zijn gemaakt met een pre-productiemodel van de Canon EOS R6 mark II systeemcamera.

Bekijk de Canon EOS R6 Mark II

Dit is de Canon EOS R6 II

Als eerste valt op hoe compact de body is. Er zijn vernieuwde schakelaars en er zijn extra scène modi toegevoegd in het menu. De Canon EOS R6 Mark II systeemcamera heeft met 24.2 megapixel een 20% hogere resolutie dan zijn voorganger en ondanks dat zijn de ISO-prestaties gelijk gebleven. De ISO-waarde is instelbaar tot 102.400 en er is tot wel 8-stops beeldstabilisatie. Dit stelt je in staat om de grenzen op te zoeken met instellingen zoals de sluitertijd.

Het komt regelmatig voor dat ik op locatie ben en dat er weinig aanwezig licht is. Ik vertrouw op mijn apparatuur en ben niet bang om met een hoge ISO-waarde, een langere sluitertijd of met een wijd open diafragma te fotograferen. Met de R6 Mark II kon ik zonder problemen foto’s maken met ISO 50.000 en vanuit de hand een foto van de sterrenhemel maken met een sluitertijd van twee seconden. Een groot voordeel hiervan is dat je geen statief mee hoeft te nemen en neer hoeft te zetten. Meestal heb ik daar ook helemaal geen tijd voor of is het neerzetten van een statief niet eens mogelijk op de plek van de shoot.

Door de autofocus-prestaties en de RAW burst modus met 30fps zijn de allersnelste onderwerpen met de R6 II goed vast te leggen in de meest uitdagende situaties. De intelligente autofocus heeft herkenning voor mensen en dieren en dat is uitgebreid met een herkenning speciaal voor paarden, vliegtuigen en treinen. De camera weet altijd precies wat je aan het fotograferen bent. Voor macro- en landschapsfotografie heeft de Canon R6 Mark II handige hulpmiddelen in huis zoals focus bracketing en focus peaking.

Review Canon EOS R6 Mark II systeemcamera - 2

De Canon R6 II is trefzeker en snel

Het autofocus-systeem is gebaseerd op dat van de professionele Canon EOS R3 systeemcamera: het is ongelofelijk snel en nauwkeurig. Als een fietser op de trappers gaat staan of een windsurfer springt en ineens een stunt uithaalt in de lucht, merk je dat de autofocus het allemaal feilloos volgt en blijft focussen op waar het belangrijk is. Daardoor durf ik zorgeloos met een wijd open diafragma te werken en dit komt de rust in mijn foto’s ten goede. Wanneer iemand het hoofd even wegdraait, blijft de focus daar. Bij het scherpstellen op de ogen kun je zelf bepalen of de focus op het voorste of achterste oog moet zitten.

De prestaties van de automatische scherpstelling en de snelheid van een camera zijn voor mij belangrijk. Sporters zijn echt razendsnel en daarom is het handig dat je met de R6 II snel kunt scherpstellen en een hoog aantal beelden per seconde kunt vastleggen. Met de mechanische sluiter kun je 12 beelden per seconde vastleggen, met de elektronische sluiter is dit maar liefst 40 beelden per seconde. Dit is dubbel zo veel als de R5.

Met de R5 heb je in elke situatie 20 foto’s als je de burst gebruikt, maar dat heb je niet altijd nodig. Daarom kun je het bij de R6 Mark II verlagen tot 20 of 5. Ik kan praten met mijn modellen en ze een handeling laten herhalen. Door minder foto’s te maken in de burst stand, is mijn geheugenkaart minder snel vol en hoef ik in de postproductie minder beelden door te spitten om er de beste uit te zoeken. Dit scheelt ontzettend veel tijd. Wanneer gebruik ik dan de 40 beelden per seconde? Op de momenten dat het er toe doet zoals bij voetbal, tennis en golf. Je hebt gegarandeerd hét specifieke moment op de foto, zoals dat de bal net het racket of de golfclub raakt.

Review Canon EOS R6 Mark II systeemcamera - 3
Review Canon EOS R6 Mark II systeemcamera - 4

RAW burst modus met pre-recording

De RAW burst modus met pre-recording is iets bijzonders. Eigenlijk maakt de R6 II foto’s voordat ik weet dat ik ze wil maken. De pre-recording begint 0.5 seconden voordat je de ontspanknop helemaal indrukt en dat is een uitkomst wanneer je snelle acties, vogels of wilde dieren fotografeert. Je weet zeker dat je het juiste moment hebt en dat is fijn als je nog niet zoveel ervaring hebt met het vastleggen van bewegende onderwerpen. Maar ook bliksem fotograferen wordt hiermee een stuk makkelijker!

Deze uitschakelbare functie gaat door zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt en de buffer nog niet vol is. In de zoeker zie je links in beeld een indicatie van hoe vol de buffer is. Zodra de buffer vol is, kun je direct de foto’s kiezen die je uit de reeks wilt gebruiken en ze opslaan. Door er een paar foto’s uit te pakken bespaar je ruimte op je geheugenkaart. Je kunt er voor kiezen om de hele reeks op te slaan en het CR3-bestand later uit te lezen met de Digital Photo Professional software van Canon. Dit neemt wel meer ruimte in beslag.

Review Canon EOS R6 Mark II systeemcamera - 5

Video’s maken met de R6 Mark II

Ongeveer veertig procent van mijn werkzaamheden bestaat uit filmen in plaats van fotograferen. Je kunt filmen in oversampled 4K 60p, 6K 60p ProRes RAW output via HDMI en zelfs in 180p full HD slowmotion. Dat laatste komt goed van pas bij het vastleggen van sporters: het is fantastisch om opspattend water of een mooie sprong in slowmotion terug te zien. Met Clog3 4K heb ik alle vrijheid met het colorgraden van de beelden.

Met de R6 Mark II heb je minder last van het rolling shutter effect. De opnamelimiet van dertig minuten is bovendien verdwenen en je kunt tot veertig minuten lang filmen zonder dat er oververhitting ontstaat. De pre-recording functie van de Canon EOS R6 II werkt ook voor het opnemen van video. Daar is het geen 0.5 seconde maar 3 of 5 seconden.

Maar is 24.2 megapixels genoeg?

De fullframe Canon EOS R6 Mark II heeft een 24.2 megapixel CMOS-sensor. Momenteel werk ik met twee Canon EOS R5 systeemcamera’s vanwege de hoge resolutie: mijn foto’s worden niet alleen in tijdschriften gepubliceerd, maar worden levensgroot ingezet. Toch is een resolutie van 24.2 megapixels voor de meesten genoeg om mooie afdrukken te kunnen maken op groot formaat zoals A3+.

Ik heb als test wat foto’s afgedrukt die ik met de Canon R6 Mark II systeemcamera gemaakt heb en de beelden zien er fantastisch uit. Wanneer je de afdrukken bekijkt, zou je niet denken dat die foto’s met een 24.2 megapixel camera zijn gemaakt. Ja, het is genoeg. Had ik de hogere resolutie van de R5 niet nodig, dan was de R6 II absoluut een goede optie voor mij geweest.

Review Canon EOS R6 Mark II systeemcamera - 6

Is de R6 II beter dan de R5?

Wat ik zelf beter vind aan de Canon EOS R6 II systeemcamera in vergelijking met de R5 zijn de prestaties van de automatische scherpstelling, het kunnen fotograferen met 40 frames per seconde, het kunnen downgraden van de buffer voor de elektronische sluiter en het instelbare sluitergeluid. Ik houd er echt van om feedback van m’n camera te krijgen, vooral wanneer ik vanuit een gekke hoek beelden maak. Bij de EOS R6 Mark II kun je het gesimuleerde sluitergeluid zelf inschakelen of uitzetten. Dit lijkt iets kleins, maar ik vind het handig!

Connectiviteit

De Canon EOS R6 Mark II heeft zowel wifi als Bluetooth aan boord. Hiermee kun je snel en makkelijk verbinden met de Camera Connect app op je telefoon. Deze app is een hele fijne toevoeging. Je kunt de camera altijd op afstand bedienen, beelden een geotag geven, de firmware van je camera updaten, gemaakte foto’s downloaden en meteen bewerken en online delen. Ik gebruik de Canon app voornamelijk om tethered te fotograferen vanuit bijzondere invalshoeken. Zo heb ik nooit last van vertraging en kan ik bijvoorbeeld een springende mountainbiker van onderaf vastleggen zonder dat ik gevaar loop.

Review Canon EOS R6 Mark II systeemcamera - 9

Mijn conclusie over de Canon R6 II

Ik vind de Canon EOS R6 Mark II een perfecte hybride camera voor fotografen en videomakers. Alle professionele videofuncties zitten gewoon in deze compacte en lichte body. Omdat video nog steeds belangrijker aan het worden is, is het handig om beide te kunnen produceren met één camera. Een voordeel is dat je minder apparatuur mee hoeft te nemen wanneer je op reis gaat en dat is heel prettig. De weerbestendige body is duurzaam en als bonus gaat de accu verbazingwekkend lang mee.

Werk je nu met een spiegelreflexcamera? Dan is de Canon R6 II een hele fijne keuze om naar over te stappen in plaats van te kiezen voor de R5 systeemcamera of om de upgrade te maken naar een Canon 5D Mark IV spiegelreflexcamera. Je kunt hier werkelijk alles mee. Voor mij voelt de Canon R6 II eigenlijk een beetje als een mini-versie van de Canon EOS R3 systeemcamera. De R6 Mark II heeft dezelfde snelheid als de R3 wat betreft het aantal beelden per seconde en hetzelfde autofocus-systeem, maar dan kleiner verpakt.

Doordat ik veel in extreme situaties fotografeer of film, is het geen doen om technisch alles perfect te willen. Controle heb ik niet over de omstandigheden waar ik mij in bevind. Maar controle over dingen zoals de compositie, de positie van mijn onderwerp en de instellingen van de camera heb ik altijd wél. Ik durf oprecht te zeggen dat het met de Canon EOS R6 Mark II systeemcamera voor fotografen en videomakers ontzettend makkelijk is geworden om hoogwaardige beelden te creëren met een fantastische scherpte en beeldkwaliteit!

Bekijk de Canon R6 II systeemcamera

Auteur

Martin Bissig

Voor Martin Bissig was een carrière als professioneel fotograaf een logische combinatie door drie van zijn grootste passies: mountainbiken, reizen en fotografie. Nu reist hij de hele wereld over als fotograaf. Hij staat internationaal bekend, werkt met grote namen én zijn beelden worden in vele tijdschriften gepubliceerd. Sinds 2019 is Martin ook officieel ambassadeur voor Canon Europa.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.