Foodfotografie met de Sony Alpha 7 IV systeemcamera

Nia Ravichandran
11 maanden geleden

Bij de Sony Alpha 7 IV systeemcamera gaat het om de details. Er zijn veel kleine aanpassingen doorgevoerd die echt bijdragen aan een betere ervaring voor de gebruiker. Sony heeft geluisterd naar eerdere kritiek en heeft dit verbeterd in dit model. Toen ik werd gevraagd om de Sony Alpha A7 IV systeemcamera te testen, twijfelde ik geen moment.

Bekijk de Sony Alpha IV systeemcamera

Een korte kennismaking

Als foodfotograaf weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om details vast te leggen. Het kleinste detail kan een groot verschil maken voor de definitieve foto. Een goede foodfoto is het resultaat van kleine details die een combinatie zijn van de juiste camera instellingen, het licht dat je gebruikt en de mogelijkheden van de camera zelf. Er zijn allerlei redenen waarom een goede camera belangrijk is voor foodfotografie, maar met de juiste camera ben je in staat om het maximale uit je eigen creativiteit te halen.

De Sony A7 IV systeemcamera heeft een fullframe 33 megapixel sensor en een snelle autofocus met 759 fasedetectie autofocus-punten. De body heeft ook beeldstabilisatie en de ISO-gevoeligheid is van 50 tot 204.800 uitbreidbaar. Je kunt fotograferen met 10 beelden per seconde en video’s maken kan in full HD kwaliteit met 120fps of in UHD 4K met 60fps. Hierdoor is de camera niet alleen voor fotografen interessant, maar ook voor videomakers. Deze systeemcamera van Sony heeft tal van slimme functies en is daardoor allround inzetbaar, wat je ook maakt of fotografeert.

De resolutie van de Sony A7 IV

Dankzij de betere resolutie en het verbeterde dynamische bereik van de camera ten opzichte van de voorganger, kan ik foto's maken bij weinig licht en toch een relatief snelle sluitertijd gebruiken. Dit betekent dat ik bewegende beelden kan opnemen met een kortere sluitertijd zonder me zorgen te maken over het verlies van details in het bestand, zelfs als ik wat onderbelicht heb. Tijdens het nabewerken is het geen enkel probleem om wat van de informatie uit donkere delen terug te halen.

De A7 IV in combinatie met lenzen

Ik gebruik de Alpha 7 IV systeemcamera met mijn Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS, de Sony FE 24-105mm f/4.0 G OSS en de Sony FE 50mm f/1.2 GM lens. Mijn favoriet is de macrolens, omdat ik daarmee heel dicht bij mijn onderwerp kan komen en de specifieke kwaliteiten van elk gerecht of drankje goed naar voren kan laten komen. Of het nu gaat om de dichtheid van een brownie of het bruisen van een rietje. Ik kan deze details, die een deel uitmaken van het verhaal van het product, gemakkelijk in beeld brengen. Om mijn flatlays extra diepte te geven, gebruik ik vaak de 50mm of de 24-105mm.

Het kantelbare touchscreen

Waar ik mij bij het vorige model ergerde aan het scherm, heeft de A7 IV body deze ergernis weggenomen door de toevoeging van een opklapbaar scherm. In vergelijking met de Alpha 7 IV, die een kantelbaar scherm heeft waarmee het scherm opzij kan worden geklapt en 180 graden kan draaien, kan het LCD-scherm van de Alpha 7 III alleen op en neer worden gekanteld.

Sommige gebruikers zijn minder blij met deze verandering, terwijl anderen, waaronder ikzelf, het fantastisch vinden. Ik maak voornamelijk foto's met mijn camera vanaf een statief. Het heen en weer bewegen tussen mijn opstelling en de camera kan zonder het kantelbare scherm een beetje vermoeiend worden.

Normaal gesproken zou ik mijn camera met een tetherkabel aan mijn laptop bevestigen, maar soms is dat geen optie, bijvoorbeeld als ik op locatie fotografeer. Dankzij het draaibare scherm kan ik ter plekke wijzigingen in mijn instellingen aanbrengen. Zoals de belichting verbeteren of het herpositioneren van mijn opname.

Daarnaast is het scherm een touchscreen, welke optie je ook kiest. Ik vind dit een hele fijne toevoeging. Naast het touchscreen heeft de Alpha 7 IV een vernieuwd menu-ontwerp dat de navigatie eenvoudiger maakt dan eerst. Het nieuwe menu is intuïtiever en overzichtelijker, waardoor het gemakkelijker is om snel te vinden wat je zoekt.

Bovendien zijn de kleuren van het scherm gedetailleerd en nauwkeurig genoeg om me te helpen kiezen welke opties het beste zijn wanneer ik experimenteer met verschillende achtergronden en de belichting.

Mijn conclusie over de A7 IV

De Sony Alpha 7 IV systeemcamera heeft enkele minpunten. Hoewel deze gebruiksvriendelijke camera zeker een geweldige keuze is, is de levensduur van de batterij wat minder. Zolang je niet vergeet om altijd een tweede batterij mee te nemen voor langere shoots, zit je goed. Tijdens het filmen in 4K wordt de body behoorlijk warm, maar de camera is daardoor nog nooit uitgevallen.

Al met al is deze camera een fantastische aanvulling op Sony's assortiment en zeker een waardige upgrade voor bezitters van een Alpha 7-serie camera die willen upgraden vanaf een ouder model. Als je op zoek bent naar een betaalbare, geavanceerde camera met veel geweldige opties voor video en foto's, dan stopt je zoektocht hier. De Sony Alpha 7 IV is geweldig voor zowel professionals als beginnende beeldmakers.

Handig voor foodfotografie

Auteur

Nia Ravichandran

Nia Ravichandran is foodfotograaf. Als Nia eten fotografeert, laat ze haar fantasie de vrije loop en is ze er trots op dat ze buiten het bord denkt. Ze doet haar best om de onderwerpen in de schijnwerpers te zetten en tegelijkertijd het verhaal erachter vast te leggen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.