Tips en inspiratie

Een modelshoot op locatie organiseren voor een groep

6 jaar geleden

Ik word uitgenodigd voor een receptie van iemand die Abraham ziet. Locatie…, Museum Stoomgemaal Halfweg. Tijdens m’n bezoek raak ik geïnspireerd en bedenk ik me dat dit een mooie locatie zou zijn voor onze (verborgen) Facebook fotogroep om een keer te shooten. Als ik informeer naar de mogelijkheden, blijkt dat het afhuren van de locatie geen probleem is en dat shooten dan prima mogelijk is. Kosten: €250,00 daghuur. Ik ga ermee aan het werk. Het is dan najaar 2015.

Het verdelen van de kosten

Het grootste dilemma vind ik de verdeling van de kosten. We shooten altijd op TFP-basis (Time For Print of Time For Portfolio), maar als er kosten zijn, moeten die wel door de groep opgebracht worden. Gezien ervaringen uit het verleden, schat ik dat ik 30 mensen bij elkaar zou kunnen krijgen. Veel meer kan ook niet, gezien de grootte van de locatie. Als we per persoon twee consumpties in de prijs opnemen, kom ik grof geschat uit op een bedrag van €300,00 dat opgebracht moet worden. Ik besluit dat de meest logische optie is om iedere deelnemer €10,00 te laten betalen, ongeacht of het nou om een fotograaf, model of visagist gaat. Dat besluit komt voort uit het feit dat ik vind dat iedereen in gelijke mate en op zijn eigen manier in zijn hobby investeert. Fotografen met apparatuur, modellen met kleding en accessoires en visagisten met make-up en eventueel andere verbruiksartikelen. En in dit geval dus ook in de kosten van de locatie voor deze shootdag.

Betaling van een georganiseerde shootdag

Tweede punt is de betaling. Ik ben contactpersoon voor de locatie. De rekening zal te zijner tijd dus ook bij mij komen. Ik moet er natuurlijk voor zorgen dat ik wel mijn eigen bijdrage lever, maar er aan het eind niet bij inschiet. In de voorwaarden voor deelname neem ik dus in ieder geval op dat men vooraf moet betalen en daarnaast dat restitutie niet mogelijk is. Met name dat laatste vind ik zelf best lastig, maar ik weet niet hoe ik het risico dat ik er eventueel zelf bij inschiet anders moet afdekken. Voordeel is wel dat zo iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Eind november plaats ik een animocheck in de Facebookgroep. Ik weet inmiddels dat het museum gesloten is in de winter, maar dat we vanaf het voorjaar op een zondag welkom zijn. De animocheck wordt goed ontvangen. Binnen een dag zijn er al 28 mensen, die serieus interesse hebben om mee te doen. De verdeling is ook mooi: 11 fotografen, 11 modellen en 6 visagisten. Ik ga in overleg met de locatie, om te bepalen wat voor ons allen de beste datum is om de shoot te plannen. Dat wordt 10 april 2016.

Een modelshoot op locatie organiseren - 1
Een modelshoot op locatie organiseren - 2
Een modelshoot op locatie organiseren - 3

Iets organiseren kost veel geregel

Op 1 februari heb ik het geld binnen van zes deelnemers, terwijl er 31 op de lijst staan. Dat is niet zoals gepland. Behalve dat de rekening binnenkort op de mat ligt, heb ik het ook onverwacht druk op m’n werk. Ik mag half februari voor een studiereis naar Kenia, maar de voorbereidingen daarvan nemen ook nog wat tijd in beslag. Eigenlijk heb ik het dus veel te druk om achter allerlei betalingen aan te gaan. Daarnaast blijkt toch niet iedereen die zich eerder opgegeven heeft te kunnen. Werkroosters van met name modellen gooien roet in het eten. Als ik niet oppas, hebben we straks twee keer zoveel fotografen als modellen. Ik zet dus een stop op de deelname van fotografen. Wie betaald heeft kan meedoen, de overige zullen even moeten wachten tot de verhoudingen weer in balans zijn. Het moet overigens wel gezegd dat iedereen die zich opgegeven heeft z’n uiterste best doet om in z’n eigen kring extra modellen en visagisten te vinden. Kort verhaal lang..., na veel vijven en zessen, hier en daar wat stress en zelfs even “dreigen” met afblazen, kan ik op 14 februari doorgeven dat er voldoende geld binnen is om de kosten te dekken. Ik ga met een gerust hart op studiereis. In Kenia, waar het internet niet altijd even stabiel is, zie ik af en toe wat berichten langskomen waarin ik lees dat er weer een extra model of visagist geregeld is. Dat geeft de burger moed.

Een modelshoot op locatie organiseren - 4
Een modelshoot op locatie organiseren - 5
Een modelshoot op locatie organiseren - 6

Eindelijk is het dan zo ver

Op 10 april is het dan zover. Tot op het laatste moment hebben zich nog mensen afgemeld in verband met ziekte, maar even zoveel zich aangemeld. We zijn uiteindelijk met ruim 30 mensen aan het werk. De verhoudingen kloppen prima; voor elke twee modellen is een visagist aanwezig en het aantal modellen is ongeveer gelijk aan het aantal fotografen. Precies zoals ik me voorgesteld had. De sfeer is ongedwongen en waar aan de ene kant een specifiek thema uitgewerkt wordt, zijn ze aan de andere kant aan het freewheelen met de opties de locatie biedt. En dat zijn er veel. Na een perfecte dag, waar het weer overigens ook een grote rol in speelt, worden de eerste resultaten al in de groep gepost. Zelf heb ik maar weinig geshoot, maar één concept is wel precies gelukt zoals ik het wilde: een foto waarbij het lijkt alsof de oven brandt. In werkelijkheid heb ik dat effect gecreëerd met een flitser met oranje gel en een rookmachine. Een typisch conceptuele foto dus, waarbij het model in klassieke kleding het plaatje afmaakt.

Een geslaagde dag die naar meer smaakt!

In de loop van de week zie ik de resultaten van de anderen binnenkomen. Over het algemeen mooie foto’s, zeker als je nagaat dat de groep qua niveau gemêleerd is. Naast ervaren fotografen en modellen, doen er ook absolute beginners mee, die wel door de ervaren mensen op weg worden geholpen. Al met al kan ik zeggen dat het een geslaagde dag was, die me helaas wel wat stress heeft opgeleverd. Met name als het om de betalingen gaat. Je zou denken dan €10,00 per persoon de wereld niet is én dat men na herhaalde oproepen toch wel door heeft, dat ik als organisator geen risico kan en wil lopen. Helaas heeft dus niet iedereen dat door. Dat weerhoudt me er niet van om vaker dit soort shoots te organiseren. Sterker nog, voor een andere organisatie zijn de eerste onderhandelingen met Museum Stoomgemaal Halfweg alweer gaande en voor de verborgen Facebookgroep ben ik ook alweer bezig met een bijzondere locatie. Of ik het in dat laatste geval net zo aanpak als deze keer, weet ik nog niet. Eerst maar eens wat tips van derden inwinnen.

Een modelshoot op locatie organiseren - 7

Deelnemers

Fotografen:

 • Vincent van den Burg
 • Jacques Eding (Studio Milaan)
 • Marjan Verloop
 • Mat Raeymaeckers

Make-up artists:

 • Sonja Eding (Studio Milaan)
 • Bianca Pfeiffer
 • Roberta Moretti
 • Daphne van den Burg
 • Marina Raaijmakers

Modellen:

 • Amali
 • Yosy
 • Jesse
 • Lianne
 • Joy
 • Soraya
 • Ilse
 • Mitchel

Auteur

Yljas Roeper

Yljas Roeper, in het dagelijks leven docent biologie en onderwijskundig ICT-coördinator, fotografeert sinds 2001. Waar de nadruk tot enkele jaren geleden vooral lag op het fotograferen van modellen en evenementen, is zijn focus inmiddels steeds meer op reis- en straatfotografie komen te liggen. Als het maar even mogelijk is reist hij naar zijn geliefde Marokko om het kleurrijke leven daar vast te leggen. Zijn werk is veelzijdig. Hij experimenteert veel, want hij is nog lang niet uitgeleerd.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.