Productreviews

Ervaringen met de Nikon D3400

Renzo Gerritsen 3 jaar geleden

Ik heb altijd al met Nikon gefotografeerd. Ik ben ooit begonnen met de Nikon D5200 en fotografeer nu met een Nikon D810. Maar nu ga ik de Nikon D3400 uitgebreid reviewen. Deze DSLR camera heeft de nieuwste ontwikkelingen en een grote DX-sensor van 24.2 megapixel. Is de Nikon D3400 van nu net zo goed als de Nikon D5200 van toen? En is een D3400 een goed alternatief voor de smartphone of compactcamera? Dat gaan we uitzoeken.

Bekijk de Nikon D3400 DSLR op CameraNU.nl

Eerste indruk

Klein en licht. Dat was het eerste wat ik dacht toen ik de Nikon D3400 in handen had. Vooral de 18-55mm lens is heerlijk licht en klein. Wat een verademing na de Nikon D810. De camera ligt bij mij prima in de hand en alle instellingen zijn snel en gemakkelijk te vinden. Dat heb ik altijd al een pluspunt gevonden bij Nikon. Ook de guide-mode is uitgebreid aanwezig en geeft handige aanwijzingen. Bij het instapmodel mag dit natuurlijk niet missen. Mijn eerste indruk is dus goed!

Ervaringen met de Nikon D3400 - 1

Guide mode

Bij een instapmodel verwacht je een guide die je overal en altijd met je mee kunt nemen. Met de D3400 kan dat, want deze DSLR heeft een uitgebreide “guide-mode” of hulpstand. Die activeer je heel simpel door je instelwiel op “guide” te zetten. Als je dat doet verschijnt er een menu in beeld en dan kan krijg je vier opties. Opname, tonen/wissen, retoucheren en instellen. Tonen / wissen spreekt voor zichzelf. Hiermee kan je je foto's per datum bekijken, weergeven als diashow of foto's wissen. Retoucheren geeft je de ruimte om foto's bij te snijden of om achteraf filtereffecten toe te voegen op foto's die al gemaakt zijn. Met “Instellen” kan je van alles instellen zoals beeldkwaliteit en formaat, filminstellingen, weergaveopties, klok en taal, geheugenkaart formatteren en ga zo maar door.

Dan komen we bij de mooiste optie…, opname. Deze optie helpt je om je camera correct in te stellen in verschillende lichtomstandigheden. Er wordt hierin onderscheid gemaakt tussen eenvoudige en geavanceerde bediening. Bij eenvoudige bediening kan je selecteren wat je gaat fotograferen zoals verre onderwerpen of close-ups, nachtlandschappen, bewegende onderwerpen enzovoort. Als je één van deze onderwerpen selecteert krijg je de keuze om de zoeker of het livebeeld te gebruiken of om films te maken. “Meer instellingen” heb je ook en die stelt je in staat om de flitsstand en ontspanstand te kiezen, bijvoorbeeld enkel beeld of continu. Ook kun je de ISO ermee instellen. Met deze optie ben jij de baas over de camera en kun je je camera volledig benutten.

Is dit je eerste DSLR, dan zal je merken dat je veel baat hebt bij het gebruiken van de guide-mode. Je maakt op een makkelijke manier kennis met een DSLR camera en het zal je stap voor stap hulp bieden bij het vinden van de juiste instellingen. Maak dus ook gebruik van de guide-mode! Hiermee kom je verder.

Ervaringen met de Nikon D3400 - 2

Lage lichtomstandigheden

Volgens Nikon kan je met de D3400 in situaties met weinig licht fotograferen en wordt door Nikon het grote lichtgevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 25.600 benoemd. Als avondspecialist wil ik dat natuurlijk wel eens testen. Over het algemeen is de regel bij het gebruiken van ISO dat de ISO zo laag mogelijk staat. Hiermee voorkom je ruis en dat wil je voorkomen. Helaas is het soms nodig om je ISO omhoog te schroeven als er te weinig licht aanwezig is. Dan wil je niet dat de ruis te veel te zien is.

Ik heb een aantal testshots gemaakt in onder andere mijn woonkamer waar heel weinig licht aanwezig is. Met ISO400, f/3.5 en 1/60 sluitertijd kreeg ik een juiste weergave van wat ik op datzelfde moment zag. De ruis is niet meteen zichtbaar op de foto. Positief! Hieronder nog een simpel voorbeeld. Foto 1 is met ISO 200 gemaakt en foto 2 met ISO3200. Het verschil is duidelijk. ISO3200 vertoont veel ruis en dat is niet prettig om te zien. Tijdens een concert kan je waarschijnlijk uit de voeten met ISO1600 of lager en dat is een wereld van verschil vergeleken met ISO3200. Ook bij ISO 800 vind ik de hoeveelheid ruis niet storend. Ik heb het tenslotte veel erger gezien bij andere camera's.

Uiteindelijk komen we toch weer terug op de regel. Probeer je ISO altijd zo laag mogelijk te zetten om ruis te voorkomen. Lukt dat niet, dan weet je dat de Nikon D3400 prima presteert. Dat is mede te danken aan de sensor van 24,2 megapixel die hierin een belangrijke factor is.

Filmen

Full HD-filmen is mogelijk met de D3400. Je kan zelfs 50 tot 60 frames per seconde vastleggen. Door het formaat en het gewicht van de camera is het gemakkelijk om steady shots te maken. De 18-55mm lens is ook een stuk kleiner en lichter geworden. Ook dit draagt bij aan het maken van steady shots, omdat je niet te maken hebt met gewicht of een lange lens. De lens is ook stiller. Noodzakelijk, want als je gaat filmen kan je gebruik maken van continue autofocus. Daar waar je voorheen nog weleens het “gekras” van de lens hoorde bij het scherpstellen, daar hoor je nu bijna niets meer.

Special effects

De Nikon D3400 beschikt over 10 special effects. Scroll door de effecten als je kijkt via live view en pas het meteen toe. Denk bijvoorbeeld aan selectieve kleur, miniatuur, low-key en silhouet. Hierdoor kan je lekker spelen en je creativiteit laten gaan. Je kan de effecten op je eigen manier toepassen met leuke beelden tot gevolg. Hoe je het gebruikt is aan jou. Dat maakt het zonder twijfel een leuke feature. Hierbij vind ik miniatuur het leukste effect, vooral vanaf grote hoogte, juist omdat je zelf kunt bepalen waar de aandacht naartoe gaat. Ook ben ik fan van het effect “levendig”. Vooral in deze tijd van het jaar als de bladeren verkleuren. Je krijgt een mooie explosie aan kleuren. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden.

Nikon gebruikt deze effecten al lange tijd, maar nu heeft het instapmodel ook de keuze om via Picture Control bijvoorbeeld contrast of verzadiging aan te passen of om opnames ter plekke uit te snijden. Dit vind ik ontzettend slim, want beginnende fotografen hebben nog niet zoveel aan een uitgebreid Adobe pakket met Lightroom of Photoshop. Dan moet je op zoek naar een online en gratis bewerkingsprogramma, terwijl het nu gewoon al in de camera aanwezig is. Door de app Snapbridge te gebruiken, kan je dat ook nog eens via je telefoon of tablet doen door gebruik te maken van een online bewerkingsapp.

Ervaringen met de Nikon D3400 - 3

SnapBridge

Social media is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De smartphone speelt hierin een grote rol. Veel mensen denken zelfs dat de smartphone het uiteindelijk zal gaan winnen van de DSLR. Echter denk ik dat de smartphone een DSLR nooit compleet zal gaan vervangen, omdat sommige fotografen de megapixels, de snelheid, kwaliteit en de handigheid van een DSLR nodig hebben.

Nikon speelt hier handig op in met de nieuwe Nikon app “SnapBridge”. Hiermee is het mogelijk om tijdens het fotograferen meteen je foto's te synchroniseren én te delen op je social media. Hoe werkt dat precies? Heel simpel. De camera en je telefoon maken eenmalig verbinding met elkaar met behulp van Bluetooth. Hierdoor is een continue verbinding met telefoon of tablet mogelijk, zelfs als je de camera uit zet en weer aan. Plus, de batterijduur gaat daardoor niet snel achteruit. Het grote voordeel hiervan is dat je alle voordelen hebt van een DSLR en dat je tegelijkertijd je gemaakte foto's terug ziet op je telefoon of tablet. De foto's zijn daardoor altijd binnen handbereik.

Om de foto's te kunnen delen is het zaak om de foto's via de app te downloaden. De app verkleint de foto's hierbij automatisch naar 2 mb. Zo wordt het een handelbaar formaat. Bovendien kan je vaak geen bestanden delen via social media die heel groot zijn. Bij een DSLR is dat natuurlijk al snel het geval. Je kunt een hoge telefoonrekening voorkomen door de optie “alleen uploaden wanneer aangesloten via Wi-Fi” aan te vinken. Ook de EXIF en andere informatie zoals datum, tijd en afmeting is terug te zien. Het is gewoon een hele toffe en makkelijk app. Als je er gebruik van kan maken, doe dat dan ook! De app is beschikbaar in de Google Play store en de App store.

Conclusie

Al met al is de Nikon D3400 mij zeer goed bevallen. Het is een kleine en lichte, maar ook gebruiksvriendelijke DSLR met leuke en handige features zoals de special effects en de app SnapBridge. De camera heeft een uitgebreide guide mode die je in alle denkbare situaties kunt raadplegen en die je helpt om te groeien met je fotografie. Daar gaat het tenslotte om. Ook de kwaliteit is wat je kan verwachten van Nikon. Ben jij een creatieve fotograaf die de overstap naar een DSLR overweegt? Twijfel dan niet langer, want dan is de Nikon D3400 de perfecte camera voor jou!

Bekijk ook

Auteur

Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen is een jonge fotograaf met veel ambitie die hard bezig is om zijn naam in de fotografiewereld te vestigen. De drang om de mensen een nieuw en apart beeld te laten zien drijft hem tot het uiterste. Hij is altijd op zoek naar een avontuur. Op zoek naar een nieuwe uitdaging of een verhaal om te vertellen. Renzo deelt die ervaringen graag met anderen om mensen te inspireren en te motiveren.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.